• Πιστοποιητικό συμμετοχής για το σχολείο,

  και για τους μαθητές

  Μερικές από τις δημιουργίες …

 • Be Internet Awesome
  Ένα διαδραστικό παιχνίδι από τη Google για την ψηφιακή ασφάλεια

 • WILD WEB WOODS
  Ένα διαδραστικό παιχνίδι για το ΙΝΤΕΡΝΕΤ

 • ΣΕΡΦΑΡΩ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ..
  ΠΑΝΤΑ ΖΗΤΑΩ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

  ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΑΝΤΑ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ Ή ΒΛΕΠΩ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

   

 • Το Fortnite κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να γίνει αγαπητό στα παιδιά και ν’ αναρριχηθεί στην κορυφή της λίστας των video game, με 125 εκατομμύρια άτομα να παίζουν αλλά και να προσφέρει μηνιαίως έσοδα 300 εκατο […]

 • Ανησυχία στους γονείς και αισθητή αύξηση των κρουσμάτων υπερβολικής ενασχόλησης από παιδιά και νέους ανθρώπους έχει προκαλέσει το διαδικτυακό παιχνίδι FORTNITE. Σύμφωνα με τα στοιχεία μάλιστα που έχει στη δ […]

 • Τι κρύβει το λυχνάρι; Παιδικός διαγωνισμός του ΜΚΤ
  Ο ετήσιος παιδικός διαγωνισμός που διοργανώνει το ΜΚΤ συνεχίζεται και φέτος για 6η συνεχή χρονιά προσκαλώντας -παιδιά προσχολικής ηλικίας και […]

 • Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) 2019
  To 92ο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης είναι υποστηρικτής της «Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (SID – Safer Internet Day)» ​ για το 2019.
  Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο α […]

 • Υλικό για Γονείς & Κηδεμόνες

   
  Πηγή: https://saferinternet4kids.gr
   

 • Έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε 14.000 μαθητές για τις συνήθειες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο
   
  To 14% μοιράζεται προσωπικό υλικό στο διαδίκτυο – 41% των πα […]

 • Αυτοσχεδιάζουμε, περιγράφουμε την τάξη μας, απεικονίζουμε τους άθλους του Ηρακλή..

  kidspiration

 • ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ, ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΜΙΑ ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΔΕΑ!

  H Σοφία, ένα 14χρονο κορίτσι που δεν έχει καμία σχέση με τις θετικές επιστήμες, όπως μαθηματικά και φυσική, καταστρέφει άθελά της το ρομπότ του αριστούχου αδερφού της.
  Στ […]

 • Κοντοί, ψηλοί, ξανθοί, μελαχρινοί, αδύνατοι, χοντροί, με 5 ή με 25 δάχτυλα, με 2 ή με 22 αυτιά, μοιραζόμαστε όλοι τα ίδια βιβλία, τις ίδιες τάξεις, τα ίδια παιχνίδια, τον ίδιο κόσμο.
  Ας το κάνουμε με χαρά & […]

 • Οι κανόνες στην τάξη μας … για να είμαστε όλοι χαρούμενοι..!!

 • Η διαδικτυακή παρουσία του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κιλκίς μεταφέρθηκε από τα ιστολόγια του ΠΣΔ (blogs.sch.gr/keplinetkil) στο ΠΣΔ (wordpress) λόγω αυξημένων αναγκών.

  Το νέο χώρο του ΚΕΠΛΗΝΕΤ θα τον βρείτε στη διεύθυνση: http://keplinetkil.mysch.gr/wp

  Το παρόν ιστολόγιο πλέον δεν θα ενημερώνεται.

 • Το βιβλίο «Το Διαδίκτυο που Θέλουμε» (The Web We Want), αποτελούμενο από 52 σελίδες, είναι ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο που απευθύνεται σε εφήβους 13-16 ετών, το οποίο δημιουργήθηκε το 2013 από το Ευρωπαϊκό Σχολικό […]

 • Το «Ψηφιακό Σχολείο» είναι ένα σύνολο δράσεων που στοχεύουν στην επιτυχή ένταξη και ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική στο σχολείο. Το «Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο» αποτελεί έναν από τους πέντε άξονες δράσεων του Ψηφιακού Σχολείου. Η ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων με τους διαδραστικούς πίνακες και τα φορητά εργαστήρια υπολογιστών, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η ηλεκτρονική διοίκηση της εκπαίδευσης και οι οριζόντιες υποστηρικτικές δράσεις είναι οι άλλοι τέσσερις άξονες δράσεων που συνθέτουν το «Ψηφιακό Σχολείο».
  Το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο του Ψηφιακού Σχολείου
  Η κεντρική σελίδα για το ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκεται στη διεύθυνση http://dschool.edu.gr. Μέσω της σελίδας αυτής μπορείτε να πλοηγηθείτε στις βασικές ψηφιακές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα:Α. Ιστότοπος «Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία» (e-books.edu.gr)
  Ο ιστότοπος «Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία» στη διεύθυνση http://e-books.edu.gr είναι ο επίσημος δικτυακός τόπος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διάθεση και διανομή στα σχολεία της ψηφιακής μορφής των σχολικών βιβλίων. Στον ιστότοπο έχουν αναρτηθεί και είναι διαθέσιμα σχολικά βιβλία για το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, σε ποικίλες μορφές, κατάλληλες για διαφορετικές χρήσεις:
  -Σχολικά Βιβλία σε ανοιχτή ψηφιακή μορφή (html): Περίπου 200 σχολικά βιβλία μαθητή έχουν διαμορφωθεί σε ανοιχτή ψηφιακή μορφή html που προσομοιώνει την έντυπη μορφή τους. Η μορφή αυτή κάνει εφικτή την αντιγραφή και επικόλληση τμημάτων των βιβλίων σε εργασίες ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης που περιεχομένου των βιβλίων με διάφορους τρόπους. -Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία: Σχολικά βιβλία μαθητή σε ανοιχτή ψηφιακή μορφή (html) τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με ψηφιακό διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό. Το ψηφιακό υλικό έχει συσχετιστεί με την ενότητα του βιβλίου που αναφέρεται ή αφορά. Στις σελίδες των διαδραστικών σχολικών βιβλίων έχουν ενσωματωθεί «ενεργά» εικονίδια ή υπερσύνδεσμοι που παραπέμπουν σε ψηφιακά μαθησιακά αντικείμενα, όπως προσομοιώσεις, διερευνήσεις, πειράματα, εικόνες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, τρισδιάστατους χάρτες, σταυρόλεξα, κ.α. Υπάρχουν ήδη διαθέσιμα πάνω από 100 διαδραστικά σχολικά βιβλία που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων από τη Γ ́ Δημοτικού έως τη Β ́ Γενικού Λυκείου.
  – Όλο το διδακτικό πακέτο ανά μάθημα σε ψηφιακή μορφή pdf: Το διδακτικό πακέτο μαθήματος περιλαμβάνει το βιβλίο μαθητή, βιβλίο εκπαιδευτικού, τετράδια εργασιών, κ.α. σε μορφή pdf. Η μορφή αυτή είναι κατάλληλη για μεταφόρτωση και τοπική αποθήκευση, προβολή σε περιβάλλον Η/Υ ή εκτύπωση.
  Υπάρχουν διαθέσιμα διδακτικά πακέτα pdf για όλα τα μαθήματα Δημοτικού, Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου (180 διδακτικά πακέτα) ενώ είναι σε εξέλιξη η ψηφιοποίηση, ανάρτηση και διάθεση των βιβλίων ΕΠΑΛ. Επίσης περιλαμβάνονται περίπου 180 σχολικά βιβλία με γραμματοσειρές 18 έως 38 σημείων για αμβλύωπες μαθητές, που αντιστοιχούν συνολικά σε 800 τεύχη.
  -Σχολικά βιβλία σε μορφή ibooks: Πρόκειται για μη εμπλουτισμένα σχολικά βιβλία μαθητή σε μορφή προσαρμοσμένη για χρήση από συσκευές ipad (20 βιβλία μαθητή έως σήμερα)Β. ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ: Ψηφιακά Αποθετήρια και Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού Περιεχομένου (photodentro.edu.gr)
  Το Φωτόδεντρο αποτελεί την κεντρική διαδικτυακή υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη συγκέντρωση, οργάνωση, αποδοτική αναζήτηση και διάθεση στην εκπαιδευτική κοινότητα ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου για τη σχολική εκπαίδευση.
  Περιλαμβάνει μια σειρά από Ψηφιακά Αποθετήρια Εκπαιδευτικού Περιεχομένου με το όνομα «Φωτόδεντρο», καθένα από τα οποία εξυπηρετεί διαφορετικούς στόχους. Όλα τα αποθετήρια είναι ανοιχτά σε όλους, μαθητές, δασκάλους, γονείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.
  Το Φωτόδεντρο παρέχει δυνατότητες αναζήτησης και πλοήγησης στο ψηφιακό περιεχόμενο με ποικίλους τρόπους: με βάση το γνωστικό αντικείμενο (θεματική κατηγορία, θεματική ενότητα ή έννοια), τον τύπο του μαθησιακού αντικειμένου, την ηλικία των μαθητών, τη βαθμίδα εκπαίδευσης, τις συλλογές όπου περιλαμβάνεται, καθώς και αναζήτηση ελεύθερου κειμένου, με λέξεις-κλειδιά, ή σύνθετη αναζήτηση. Για κάθε μαθησιακό αντικείμενο δίνεται συνοπτική περιγραφή καθώς και άλλα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν. Τα μαθησιακά αντικείμενα στην πλειοψηφία τους λειτουργούν άμεσα μέσα σε περιβάλλον φυλλομετρητή (browser). Κάθε μαθησιακό αντικείμενο έχει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και μπορεί να δεικτοδοτηθεί άμεσα μέσα σε ηλεκτρονικά αρχεία όπως εκπαιδευτικά σενάρια, δραστηριότητες, φύλλα εργασίας, κ.α. με χρήση της διεύθυνσης φυσικού πόρου. Επίσης, παρέχεται δυνατότητα μεταφόρτωσης των μαθησιακών αντικειμένων για χρήση τους εκτός διαδικτύου.
  Όλα τα αντικείμενα του Φωτόδεντρου διατίθενται ελεύθερα με την άδεια Creative Commons CC BY-NC-SA. Το Φωτόδεντρο υλοποιεί την εθνική στρατηγική για το ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και προωθεί τη χρήση των ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων (OER) για τα σχολεία.
  Συγκεκριμένα, έως και σήμερα λειτουργούν τα εξής Αποθετήρια:

  Β.1 Το Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων
  Το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ > ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ στη διεύθυνση http://photodentro.edu.gr/lor είναι το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φιλοξενεί μαθησιακά αντικείμενα, δηλαδή αυτόνομες και επαναχρησιμοποιήσιμες μονάδες ψηφιακού υλικού που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διδασκαλία και τη μάθηση, όπως πειράματα, διαδραστικές προσομοιώσεις, διερευνήσεις, εικόνες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, τρισδιάστατους χάρτες, ασκήσεις και άλλα.
  Περιλαμβάνει τη συλλογή με τα μαθησιακά αντικείμενα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου για τον εμπλουτισμό των σχολικών βιβλίων καθώς και συλλογές με επιλεγμένα αντικείμενα που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο διαφόρων δράσεων του Υπουργείου Παιδείας ή άλλων φορέων.
  Σήμερα περιέχει ήδη πάνω από 5.000 μαθησιακά αντικείμενα, ενώ συνεχώς δημοσιεύονται νέα αντικείμενα. Οι μεγαλύτερες συλλογές περιλαμβάνουν: Μαθηματικά (1800), Θρησκευτικά (1400), Γεωγραφία-Γεωλογία (750), Αγγλική Γλώσσα (400), Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών-ΤΠΕ (350), Γαλλική Γλώσσα (320), Χημεία (300), Βιολογία (280), Φυσική (260) και Αισθητική αγωγή (140).

  Β.2 Το Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετήριο Εκπαιδευτικών Βίντεο
  Το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ > ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ στη διεύθυνση http://photodentro.edu.gr/video είναι το Πανελλήνιο Αποθετήριο Εκπαιδευτικών Βίντεο για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φιλοξενεί συλλογές εκπαιδευτικών βίντεο μικρής διάρκειας (έως 10 λεπτών), που εξυπηρετούν διδακτικούς στόχους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μπορούν να ενταχθούν μέσα σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την υποστήριξη της διδασκαλίας και της μάθησης, καθώς και συλλογές βίντεο που διακρίθηκαν σε μαθητικούς διαγωνισμούς.
  Στην παρούσα φάση περιέχει πάνω από 800 εκπαιδευτικά βίντεο. Περιλαμβάνεται η συλλογή με τα μικρής διάρκειας βίντεο από παραγωγές της Εκπαιδευτικής τηλεόρασης (700), η συλλογή του έργου EnergyBits με ευρωπαϊκές συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης (24) και διακριθέντα βίντεο μαθητών σε ποικίλους διαγωνισμούς.
  Στο ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ > ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ακολουθείται η ίδια λογική αναζήτησης και πλοήγησης με το Φωτόδεντρο των Μαθησιακών Αντικειμένων. Επιπλέον όμως υποστηρίζεται αναζήτηση με βάση την παιδαγωγική αξιοποίηση των βίντεο μέσα σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
  Σε φάση ανάπτυξης / ολοκλήρωσης είναι τα εξής Ψηφιακά Αποθετήρια της «οικογένειας» Φωτόδεντρο:

  Β.3 Το Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Υλικού Χρηστών του Υπουργείου Παιδείας
  Το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ > E-YLIKO ΧΡΗΣΤΩΝ στη διεύθυνση http://photodentro.edu.gr/ugc αποτελεί το Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Υλικού Χρηστών για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο χώρο αυτό οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν αναρτούν τα δικά τους μαθησιακά αντικείμενα ή να αναζητούν μαθησιακά αντικείμενα άλλων χρηστών.
  Το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ > E-YLIKO ΧΡΗΣΤΩΝ πρόκειται να αντικαταστήσει μέρος της σημερινής υπηρεσίας της Εκπαιδευτικής Πύλης (e-yliko) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην παρούσα φάση μεταφέρεται στο αποθετήριο επιλεγμένο υλικό και προτάσεις διδασκαλίας της Εκπαιδευτικής Πύλης e-yliko. Η υπηρεσία προβλέπεται να λειτουργήσει και να «ανοίξει» προς τους εκπαιδευτικούς ώστε να δημοσιεύουν περιεχόμενο με απλό τρόπο εντός του 2014. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ενεργή κοινότητα ανάπτυξης ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου, όπου εκπαιδευτικοί (επώνυμα και έχοντας δημόσιο προφίλ) θα αναρτούν και θα μοιράζονται το δικό τους ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο, θα αξιολογούν και θα ανταλλάσουν απόψεις.

  Β.4 Το Αποθετήριο Εκπαιδευτικών Λογισμικών
  Το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ > ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ στη διεύθυνση http://photodentro.edu.gr/edusoft αποτελεί το Πανελλήνιο Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Λογισμικού για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φιλοξενεί εκπαιδευτικά λογισμικά και εκπαιδευτικά πακέτα με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τοπική μεταφόρτωση. Στην παρούσα φάση αναρτώνται και περιγράφονται λογισμικά/πακέτα που αναπτύχθηκαν ή προσαρμόστηκαν στο πλαίσιο έργων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή φορέων του από το 1998 έως σήμερα ή άλλα.

  Β.5 Φωτόδεντρο, ο Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού Περιεχομένου
  Το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ είναι κάτι παραπάνω από μια «Οικογένεια» ψηφιακών αποθετηρίων που φιλοξενούν εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
  Το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ στη διεύθυνση http://photodentro.edu.gr αποτελεί τον Εθνικό Συσσωρευτή Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μία κεντρική διαδικτυακή e-υπηρεσία του ΥΠΑΙΘ για τη συγκέντρωση και διάθεση του ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου στη σχολική κοινότητα. Μέσα από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ οι χρήστες θα αναζητούν ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό με ενιαίο τρόπο, ανεξάρτητα πού είναι αυτό αποθηκευμένο, είτε βρίσκεται σε αποθετήρια του Υπουργείου Παιδείας αλλά και αλλού, όπως σε εκπαιδευτικές πύλες, ιστότοπους μουσείων κλπ. Η υπηρεσία θα είναι σε λειτουργία εντός του 2014.

  Γ. Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα «e-me» για μαθητές και εκπαιδευτικούς
  Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα με την ονομασία “e-me” («ο ηλεκτρονικός εαυτός μου» ή στα ελληνικά, «ειμί») σχεδιάστηκε για να αποτελέσει το βασικό περιβάλλον εργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  Η ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα e-me υλοποιείται ως μία ασφαλής κοινωνική πλατφόρμα (social platform) για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με δυνατότητες ανταλλαγής και διαμοίρασης αρχείων και εφαρμογών.
  Θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον, ασφαλές, αλλά ταυτόχρονα ανοικτό, για τη μάθηση, επικοινωνία, συνεργασία και δικτύωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Η ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα e-me θα παρέχει το «χώρο» και τα «εργαλεία» για να εξυπηρετεί και να αναβαθμίζει αυτό που ήδη συμβαίνει στο σχολείο. Θα είναι ο προσωπικός χώρος κάθε μαθητή και κάθε εκπαιδευτικού. Ένας ψηφιακός χώρος συνάντησης και συνεργασίας. Αλλά και ένας χώρος προβολής της δουλειάς μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολείων.
  Στην παρούσα φάση είναι υπό κατασκευή. Η έκδοση για ευρεία χρήση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015.

  Δ. Ανάδειξη και Προβολή Καλών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου
  Τέλος, σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου ξεκίνησε δράση για την Ανάδειξη και Προβολή Καλών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου. Συγκεκριμένα, μέσω του διαδικτυακού κόμβου «Συμμετέχω» στη διεύθυνση i-participate.gr, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να συμμετέχουν και να υποβάλλουν προτάσεις για καλές πρακτικές αξιοποίησης ψηφιακού περιεχομένου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να αναζητούν και να αξιοποιούν καλές πρακτικές συναδέλφων τους, να συνεργάζονται και να ανταλλάσουν απόψεις και ιδέες.

 •  

  Αξιότιμοι κύριες και κύριοι, φίλοι εκπαιδευτικοί,

  στα πλαίσια της Δράσης Α2 του Έργου ΣΤΗΡΙΖΩ1, αναπτύχθηκε η υπηρεσία Διαμοιρασμού Αρχείων του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Η υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης, διαχείρισης και διαμοιρασμού αρχείων μεταξύ των χρηστών του ΠΣΔ μέσω web-based περιβάλλοντος με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση http://myfiles.sch.gr.

  Η υπηρεσία «Διαμοιρασμού Αρχείων» θα αντικαταστήσει την παλιά υπηρεσία «Προσωπικός Χώρος Αρχείων» που είναι προσβάσιμη στο URL http://wfm.sch.gr. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάβασης, προβλέπεται η μεταφορά των αρχείων που διατηρούνται στην παλιά υπηρεσία, στους πόρους της νέας υπηρεσίας, για όλους τους χρήστες του ΠΣΔ. Η μεταφορά αυτή θα εκτελεστεί από τους διαχειριστές του ΠΣΔ και θα λάβει χώρα στις 14/7/2014.

  Σας επισημαίνουμε ότι τα αρχεία που πρόκειται να μεταφερθούν δε σχετίζονται με τα web αρχεία των ιστολογίων και των ιστοσελίδων σας στο ΠΣΔ.

  Για την εξοικείωσή σας με τη νέα υπηρεσία, σας παραπέμπουμε στον βασικό οδηγό χρήσης που είναι διαθέσιμος στο link http://myfiles.sch.gr/server/get/d2c403fed24d14ecc8269ceec6ba473fa

  Για οποιαδήποτε διευκρίνηση για τη νέα υπηρεσία και για τη διαδικασία μετάβασης μπορείτε αποστέλλετε το μήνυμά σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση teiath-net@sch.gr.

  Με εκτίμηση

  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

   

   

 • Στο πλαίσιο ανάδειξης και διάχυσης καλών διδακτικών πρακτικών που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στις σχολικές τάξεις των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, ο σχολικός σύμβουλος Πληροφορικής Βασίλειος Εφόπουλος και το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κιλκίς, διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Καινοτόμες Διδακτικές Πρακτικές» την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 και ώρα 12.00 – 16.00 στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς. Στην ημερίδα αυτή, οι καθηγητές Πληροφορικής παρουσίασαν διδακτικές και καινοτόμες δράσεις που έχουν εφαρμόσει ή εφαρμόζουν, στην καθημερινή σχολική ζωή, και οι οποίες ενισχύουν τη μαθησιακή διαδικασία.

  1) 1ο ΓΕΛ Κιλκίς (Βογιαντζή Χριστοδούλα)
  1ο-ΓΕΛ-Κιλκίς-1-ΔΙΔΕ.pps
   

  [local /files/2014/07/pivot_Project.avi Pivot]

  [local /files/2014/07/stopmotion_kinder.avi StopMotion]

   

  2) 1ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς (Γιαννακούλας Ανδρέας)
  Ιστοσελίδα με θέμα «Το Κιλκίς» και με ενσωματωμένα διαδραστικά σταυρόλεξα και ασκήσεις.

  http://1dim-kilkis.kil.sch.gr/e2
  3) Γσιο Καμπάνη (Γιαγκούλης Νίκος)
  Xρήση Τεχνολογιών Cloud στη διοικητική πρακτική του σχολείου: το παράδειγμα της διαχείρισης Βαθμολογίας και Απουσιών μέσω Google Drive
  4) ΕΠΑ.Λ. Αξιούπολης (Δελησταύρου Κωνσταντίνος)
  Εμπειρίες και Εντυπώσεις από την Κατασκευή και Αξιοποίηση ενός Τηλεκατευθυνόμενου Υποβρύχιου Ρομπότ
  5) ΕΠΑ.Λ. Αξιούπολης (Δελησταύρου Κωνσταντίνος – Παπαδοπούλου Ευγενία)
  Το λογισμικό Greenfoot ως εκπαιδευτικό εργαλείο
   

  [local /files/2014/07/Greenfoot.avi Greenfoot]

   

  6) 1ο ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς (Κέρος Γιάννης)
  Ενα blog για τον Δομημένο Προγραμματισμό των ΕΠΑΛ
  7) 2ο Γσιο Κιλκίς (Ντίνου Κώστας)
  Χρήση Ιστοεξερεύνησης για τη διδασκαλία των Δικτύων Υπολογιστών στο Γυμνάσιο
  8) Ολοήμερο Δημοτικό ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ Κιλκίς (Μπακατσέλος Χρήστος)
  Εισαγωγή στην δομή επανάληψης στο Scratch
  9) ΕΠΑ.Λ. Αξιούπολης (Παπαδοπούλου Ευγενία)
  e-Εξάρτηση στα ηλεκτρονικά παιχνίδια / Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

  (e-addiction.weebly.com)
   

  [local /files/2014/07/Alice.avi Alice]

  10) 10 Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας (Προβατίδης Παναγιώτης)
  Αφίσες με κόμικ για ενημέρωση και ευασθητοποίηση σε επιλεγμένα θέματα σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου
  [local /files/2014/06/4.avi]

  11) 1ο ΕΠΑΛ. Κιλκίς (Σαλαβασίδης Πέτρος)

  Αξιοποίηση επιστημονικών/εκπαιδευτικών εργασιών στη διδασκαλία του μαθήματος των Δικτύων Η/Υ ΙΙ

   

 • Η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου (ΕΑΕΠ) Πολυκάστρου κα Τσαβδαρή Κωνσταντινιά, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία  σε συνεργασία με τον Τεχνικό Υπεύθυνο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.  Κιλκίς κ. Κατσιρντάκη Μιχάλη και με την συμμετοχή της καθηγήτριας Πληροφορικής του σχολείου κας Καραγιαννίδου Δέσποινα, εγκατέστησαν στο εργαστήριο Πληροφορικής του Σχολείου την ολοκληρωμένη λύση που προτείνει η Τεχνική Στήριξη με βάση την έκδοση 12.04 (Precise) του λειτουργικού συστήματος Ubuntu και την τεχνολογία LTSP, με σκοπό την ποιοτική αξιοποίηση και αναβάθμιση του εργαστηρίου.

  Ανάλογες δράσεις – εγκαταστάσεις έχουν υλοποιηθεί ήδη, κυρίως – αν όχι αποκλειστικά – λόγω του ζήλου και της πολύωρης προσωπικής ενασχόλησης των καθηγητών Πληροφορικής, στα εργαστήρια του 2ου ΓΕΛ Κιλκίς (συνάδελφος κ. Νότης Γενιτζές), του Γσίου – ΓΕΛ Καμπάνη (συνάδελφος κ. Γιαγκούλης Νικόλαος) , ενώ ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη υλοποίηση υπάρχει και από τα εργαστήρια του 1ου Δημοτικού (ΕΑΕΠ) Γουμένισσας (συνάδελφος κ. Προβατίδης Παναγιώτης), 2ου Δημοτικού (ΕΑΕΠ) Πολυκάστρου (συνάδελφος κα Δρίνη Φωτεινή) με την υποστήριξη των Δ/ντών των σχολικών μονάδων.

  Η ολοκληρωμένη λύση που αναφέρθηκε βασίζεται σε δράση της Τεχνικής Στήριξης που προωθεί το ΕΛ/ΛΑΚ στα ελληνικά σχολεία, προσπάθεια που στηρίζεται στα ακόλουθα:

  • Χρήση της διανομής Ubuntu και του σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας που παρέχει
   • στα σχολικά εργαστήρια (ο εξυπηρετητής παρέχει υπηρεσίες αυθεντικοποίησης, αρχειοθέτησης, εκτύπωσης, απομακρυσμένου γραφικού περιβάλλοντος εργασίας)
   • στους μαθητικούς υπολογιστές (ως 2ο λειτουργικό σύστημα)
   • στα notebooks που διαθέτουν οι τάξεις (ως 2ο λειτουργικό σύστημα)
  • Αξιοποίηση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού που διαθέτουν τα σχολεία ως LTSP thin clients που συνδέονται δικτυακά σε Ubuntu εξυπηρετητή και αξιοποιούν τις υπολογιστικές του δυνατότητες και του σύγχρονου εξοπλισμού (πχ μαθητικοί υπολογιστές, notebooks κλπ) ως LTSP fat clients που χρησιμοποιούν ένα δίσκο που μοιράζει ο εξυπηρετητής Ubuntu (ίδιος για όλους τους fat clients) από τον οποίο φορτώνουν Λ/Σ και εφαρμογές (τοπική εκτέλεση). Με αυτόν τον τρόπο δεν απαιτείται διαχείριση των παραπάνω σταθμών, η διαχείριση λαμβάνει χώρα μόνο στον εξυπηρετητή.
  • Αυτοματοποίηση της εγκατάστασης και της παραμετροποίησης του Ubuntu εξυπηρετητή και του LTSP περιβάλλοντος ώστε να είναι συμβατός με το περιβάλλον του ΣΕΠΕΗΥ (εφαρμογή sch-scripts)
  • Δημιουργία λογαριασμών προσωπικών ή κοινόχρηστων με αυτοματοποιημένο τρόπο (εφαρμογή sch-scripts).
  • Δημιουργία κοινόχρηστων φακέλων για διαμοιρασμό ασκήσεων και ομαδοσυνεργατική μάθηση (εφαρμογή sch-scripts)
  • Προώθηση updates, fixes μέσω του Αποθετηρίου Ανοιχτού Κώδικα
  • Μετατροπή πιστοποιημένου εκπαιδευτικού λογισμικού ώστε να εγκαθίστανται και να εκτελείται στο περιβάλλον του Ubuntu και παροχή του από το Αποθετήριο Πιστοποιημένου Εκπαιδευτικού Λογισμικού
  • Παροχή σε μορφή wiki του οδηγού εγκατάστασης και χρήσης του παραπάνω περιβάλλοντος
  • Περιβάλλον Διαχείρισης τάξης (εφαρμογή Επόπτης epoptes)
  • Online παροχή πιστοποιημένου εκπαιδευτικού λογισμικού από τον κόμβο της Τεχνικής Στήριξης
  • Παροχή της λύσης ως ιδεατής μηχανής που έχει προεγκατεστημένη όλη την προαναφερθείσα λύση
  • Υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης των σχολείων και των εκπαιδευτικών για τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της λύσης
  • Παροχή LiveCD & LiveDVD ανά βαθμίδα εκπαίδευσης για τον εκπαιδευτικό και το μαθητή
  • Υποστήριξη των σχολείων που υιοθετούν τη λύση μέσω αιτημάτων στο σύστημα HelpDesk, οδηγών εγκατάστασης και χρήσης στον Ενημερωτικό Κόμβο, μέσω αιτημάτων για την εφαρμογή sch-scripts, Online συζητήσεις στο IRC κανάλι της Τεχνικής Στήριξης, καθώς και συζητήσεων στο forum Το Στέκι των Εκπαιδευτικών

  Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

  Προώθηση ΕΛ/ΛΑΚ στα Σχολικά Εργαστήρια Πληροφορικής

  Wiki Τεχνικής Υποστήριξης Σχολείων

  Tεχνική υποστήριξη Linux/LTSP από το Στέκι των Πληροφορικών

   

 • Φόρτωσε Περισσότερα
Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων