• Ο/η ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΖΝΑΟΥΡΙΔΟΥ έγραψε μια ενημέρωση πριν από 5 έτη, 8 μήνες

  Oπολιτικός στοχασμός του 5ου αι.π.Χ
   
  Η Πολιτική θεωρία του Ιπποδάμου
  Κατά τον Αριστοτέλη ο πρώτος θεωρητικός της πολιτικής, αυτός που οραματίστηκε την ιδανική Πολιτεία ήταν ο πολεοδόμος, αρχιτέκτονας, Ιππόδαμος ο Μιλήσιος το 450π.Χ. Ο Ιππόδαμος μιλούσε για τη «μυρίανδρο» Πολιτεία. Μια Πολιτεία που αποτελούνταν από 10.000 άνδρες χωρισμένοι σε τρεις τάξεις: τους πολεμιστές, τους γεωργούς και τους τεχνίτες. Όλοι είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στη συνέλευση του λαού και να εκλέγουν τους αξιωματούχους του κράτους.

  Η Πολιτική θεωρία του Ηροδότου   
  Ο Ηρόδοτος ήταν  μεγάλος ιστοριογράφος. Θαύμαζε τη δημοκρατία της Αθήνας και πίστευε ότι αυτή ήταν και ο καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της Αθήνας και για τις στρατιωτικές της επιτυχίες. Σε τέτοιου είδους πολιτεύματα κάθε πολίτης μπορούσε να αισθάνεται ελεύθερος και επομένως και  περισσότερο υπεύθυνος. Υποστήριζε πως η ελευθερία μπορεί να ελευθερώσει τις ηθικές δυνάμεις του ανθρώπου, ενώ η τυραννία τη στασιμότητά του σε όλα τα επίπεδα της ζωής του.
  Ανέφερε ότι το δημοκρατικό Πολίτευμα είναι το καλύτερο πολίτευμα για ένα κράτος, διότι η Μοναρχία αντιτάσσεται στη δημοκρατία και μπορεί να φέρει στην εξουσία τους Τυράννους, η Αριστοκρατία δε, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση η διακυβέρνηση ενός κράτους χρειάζεται ικανούς ανθρώπους. Ο Ηρόδοτος στην Ιστορία του αναφέρεται στους «Περσικούς διαλόγους» τριών επιφανών ανδρών για το ποιο είναι το άριστο πολίτευμα. Ο πρώτος, ο Οτάνης τάσσεται υπέρ της ισονομίας.Ο Μεγάβυξος  ασκεί έντονη κριτική κατά της δημοκρατικής κυβέρνησης. Πιστεύει ότι το πλήθος, ο λαός γίνεται όχλος, μάζα που χαρακτηρίζεται από άγνοια, απερισκεψία και έλλειψη γνώσης και μπορεί να οδηγήσει τις καταστάσεις στα άκρα. Ο τρίτος, ο Δαρείος, είναι ενάντια στη δημοκρατία και πιστεύει πως οι πολλοί μπορεί να είναι φαύλοι.

  Η πολιτική θεωρία του Θουκυδίδη
   
  Ο Θουκυδίδης (460-390π.Χ)στην ιστορία του αναφέρεται στις διάφορες πολιτικές του 5ου αι.π.Χ. Εξυμνεί το πολίτευμα της Αθήνας. Πιστεύει ότι στην Αθηναϊκή δημοκρατία υπήρχε εξισορρόπηση των ολίγων και των πολλών με αποτέλεσμα να μπορεί η πόλη να υπερισχύσει και να έχει μια επιτυχημένη πολιτική κατάσταση. Πιστεύει δηλαδή ότι ένα μεικτό πολίτευμα είναι ό,τι καλύτερο για μια πόλη.

   Η Πολιτική θεωρία του Σωκράτη
   
  Ο Σωκράτης επέκρινε το δημοκρατικό Πολίτευμα. Πίστευε πως για όλα τα πράγματα στη ζωή υπάρχουν οι ειδικοί που μπορούν να δώσουν τις καλύτερες λύσεις. Έτσι και στην πολιτική πρέπει να αποφασίζουν αυτοί που έχουν πολιτικά προσόντα. Ο Σωκράτης πίστευε ότι δεν πρέπει κάποιος να εκλέγεται με κλήρο και ούτε η συνέλευση του δήμου μπορεί να αποφασίζει για τόσο σημαντικά πράγματα που αφορούν την τύχη του κράτους. Το σπουδαιότερο πράγμα που έλεγε ο Σωκράτης είναι ότι η πολιτική είναι μέρος της ηθικής και ότι οι επιλογές είναι ηθικές επιλογές. Πίστευε ότι για να έχουμε μια δίκαιη ζωή πρέπει να έχουμε δίκαιη κοινωνία. Ήταν σε αντιπαράθεση με τους σοφιστές που πίστευαν ότι οι πολιτικοί πρέπει να αποβλέπουν στον πλούτο και στην προσωπική τους δύναμη. Πίστευε ακόμη ότι στόχος της πολιτικής είναι η ενάρετη και καλή ζωή των πολιτών. Οι μεγαλύτερες προσωπικότητες της Αρχαίας πολιτικής θεωρίας ήταν ο Αριστοτέλης με «τα Πολιτικά» του και ο Πλάτων με τους «Νόμους».
     Μελετώντας το απόσπασμα του Ευριπίδη από το έργο του «Ικέτιδες» διαπιστώνουμε ότι οι ιστορικοί, όπως ο Ηρόδοτος, ο Ιππόδαμος και ο Θουκυδίδης εξύμνησαν την Αθηναϊκή δημοκρατία ως ένα άριστο Πολίτευμα.  Σε αντίθεση με το  Σωκράτη ο οποίος επέκρινε το δημοκρατικό πολίτευμα, διότι πίστευε πως ο κάθε άνθρωπος δεν είναι ικανός να κυβερνήσει ένα κράτος. Υπάρχουν για όλα τα πράγματα οι ειδικοί.