22ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαθητικής Δημιουργίας για τους Πρόσφυγες 2018 «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι»

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και η Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων, στην οποία συμμετέχουν το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης – ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας – Ι.Π.Ε.Μ, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων (ΠΕΕΠΟΘΕ), το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων στο προσφυγικό ζήτημα, προκηρύσσουν τον 22ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας για το σχολικό έτος 2018-2019.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι: «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι»

Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία και στην Δ’, Ε’ και ΣΤ΄ τάξη των Δημοτικών Σχολείων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ). Οι συμμετοχές των μαθητών των ΔΥΕΠ μπορούν να είναι και αποτέλεσμα συνεργασίας με τους μαθητές που φοιτούν στα πρωινά τμήματα της ίδιας σχολικής μονάδας.

Μαθητές Νηπιαγωγείου
– ομαδικά με ζωγραφική ή κολλάζ σε χαρτί ή άλλο υλικό διαστάσεων 30 Χ 45 εκ. Ζωγραφική ή κολλάζ – ομαδική συμμετοχή (μέχρι 2 συμμετοχές από κάθε Τμήμα Νηπιαγωγείου)
Με τα χρώματά τους και τα υλικά τους, τα παιδιά εκφράζουν τις ιδέες τους γύρω από το θέμα του Διαγωνισμού. Τι σημαίνει να νιώθεις «σαν στο σπίτι σου»; Τι μπορεί να λείπει από τους ανθρώπους που αναγκάζονται να αφήσουν το σπίτι τους; Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να έχουν μαζί τους όπου κι αν πάνε; Τι μπορεί να σημαίνει το λογότυπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του παγκόσμιου οργανισμού για την προστασία των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν το σπίτι τους;
Δώστε έναν τίτλο στο έργο σας (στην πίσω πλευρά).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από 1 Δεκεμβρίου 2018 μέχρι και 15 Μαρτίου 2019, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και όχι ως κατ’ οίκον εργασία, καθώς είναι σημαντικό να είναι το αποτέλεσμα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων μέσα στην τάξη. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν κάποιες δραστηριότητες από το συνημμένο ενδεικτικό υλικό με πηγές και προτάσεις σχετικές με το θέμα του Διαγωνισμού.
Η συμμετοχή των μαθητών στο Διαγωνισμό είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων και των κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://www.unhcr.org/gr/πανελλήνιος-μαθητικός-διαγωνισμός και να απευθύνονται στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (κα. Διονυσοπούλου, dionysop@unhcr.org, τηλ. 216 – 2007800 )

Σχετικά με ΜΕΛΛΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ60

Ambassador του προγράμματος Out of Eden Learn του Οργανισμού Project Zero του Πανεπιστημίου Harvard


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Φεστιβάλ - Διαγωνισμοί. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση