O «πατέρας» του τρόπου χρήσης υπολογιστών και του Xerox PARC απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών
O «πατέρας» του τρόπου χρήσης υπολογιστών και του Xerox PARC απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών
Ο άνθρωπος που ευθύνεται έμμεσα για την ύπαρξη όλου του σημερινού τεχνολογικού τοπίου απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών, έπειτα από καρδιακή ανακοπή. Ο λόγος για τον Jacob E. Goldman, τον ιδρυτή του ερευνητικού κέντρου τεχνολογίας ονόματι «PARC» της εταιρείας Xerox.
Xerox Alto, ο πρώτος υπολογιστής οικιακού μεγέθους, αλλά μόνο εντός του Xerox PARC
Το κέντρο ερευνών Palo Alto Research Center (PARC), ήταν μια ιδέα του κ. Goldman, ο οποίος ήταν ήδη εξέχων επιστήμων φυσικός, με επιτυχημένη πορεία έως τα τέλη της δεκαετίας του 1950 στην αυτοκινητοβιομηχανία Ford και τις επόμενες δεκαετίες του ΄60 και ΄70 μετέβη στην εταιρεία τεχνολογίας Xerox, η οποία ήταν η μεγαλύτερη στον χώρο, μέσω των εκτυπωτών που προσέφερε.
Εκείνη την εποχή οι υπολογιστές, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, απλά δεν υπήρχαν. Ούτε κατά διάνοια. Αντιθέτως υπήρχαν υπολογιστές τύπου «mainframe» από την IBM και DEC, μεγέθους δωματίων (μεγάλων δωματίων) και πολλών τόνων βάρους (μόνο ο σκληρός δίσκος ονόματι «RAMAC» των 5MB της ΙΒΜ στα μέσα των ‘50s, ζύγιζε σχεδόν ένα τόνο). Επίσης, είχε αρχίσει να εμφανίζεται η νέα γενιά μικρότερου μεγέθους (μόνο ένα δωμάτιο) υπολογιστών, με την ονομασία mini-computers, όπου ήδη η εταιρεία DEC μεσουρανούσε εμπορικά (Digital Equipment Corporation – στα μέσα 80s και 90s έφτιαχνε πλέον το πολύ δυνατό τσιπ DEC «Alpha»).
Xerox Alto απο δεξιά προς αριστερά: εγχειρίδιο χρήσης, ποντίκι, πρώιμη ταμπλέτα (ως εναλλακτικό μέσο χειρισμού)
Όμως ο Jacob E. Goldman, είχε άλλα πράματα στο μυαλό του: την κατασκευή – δημιουργία ενός αποκλειστικά τεχνολογικού κέντρου, με μοναδικό σκοπό την περαιτέρω έρευνα και εξέλιξη, που θα οδηγήσει…όπου τελικά οδηγήσει, καθώς ακόμα οι επιστήμονες «ψάχνονταν» χωρίς να γνωρίζουν που θα οδηγηθούν, ενώ οι καταναλωτές θεωρούσαν hi-tech τεχνολογία την έγχρωμη τηλεόραση (την ίδια εποχή, στα 70s, ήταν αστείο να ερωτηθεί Έλληνας αν διέθετε έγχρωμη τηλεόραση – του είδους οι ερωτήσεις, μετά το 1981). Κι όμως, η επιθυμία του κ. Goldman έγινε πραγματικότητα: το Xerox PARC έλαβε σάρκα και οστά, οι επιστήμονες έπιασαν δουλειά, αφέθηκαν ελεύθεροι να επινοήσουν / αναπτύξουν πάσα ιδέα τους και τα αποτελέσματα τους…χρησιμοποιούνται ακόμα και μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Βλέπετε αγαπητοί αναγνώστες, οι ομάδες επιστημόνων της Xerox επινόησαν πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα, όχι μόνο στις μέρες μας, αλλά από την δεκαετία του 1980.
Το πρώτο παραθυρικό περιβάλλον στον κόσμο
Το πρώτο παραθυρικό περιβάλλον με γραφικά για υπολογιστή στον κόσμο, αναπτύχθηκε στο Xerox PARC το 1971-2 (ποιο Mac OS; Αυτό μας ήρθε το 1984. Ποια Windows; Αυτά ήρθαν το 1995 με τα Windows 95, καθότι οι προγενέστερες εκδόσεις ήταν ένα απόλυτο δράμα).
Στον υπολογιστή της Xerox με την ονομασία «Alto», τα οφείλουμε όλα και όταν λέμε «όλα» κυριολεκτούμε: το γνωστό ποντίκι (mouse) είναι επινόηση της Xerox, το trackball επίσης (το ανάποδο mouse δηλαδή), μια πρώιμη ταμπλέτα εκεί χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, η θύρα δικτύωσης «Ethernet» εκεί γεννήθηκε και τέλος, το πρώτο πρόγραμμα σύνταξης κειμένου, όπου ότι έγραφε ο χρήστης, ακριβώς ολόιδιο ήταν στην εκτύπωση (ήτοι WYSIWYG: What You See Is What You Get – μεγάλο επίτευγμα, καθότι έως τότε για βγει ίδια η εκτύπωση χρειαζόταν ειδική επεξεργασία -μετά την σύνταξη- του κειμένου).
Xerox Alto 1972: Παράθυρα, αρχεία, γραφικά – η σύγκριση με το DOS του 1980, είναι απλώς αστεία
Όλα αυτά ήταν ιδέες και εφευρέσεις της Xerox, στο ερευνητικό κέντρο PARC. Γιατί όμως ενώ η Xerox είχε όλες αυτές τις θαυμάσιες εφευρέσεις στα χέρια της, δεν έγινε η μοναδική και κολοσσιαία εταιρεία που θα μας έφερνε τους οικιακούς υπολογιστές (τους σημερινούς δηλαδή, από το 1979-81 και μετά);
Διότι, πολύ απλά, η Xerox ήταν πολύ «μπροστά» από την εποχή της, με αποτέλεσμα αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες να θεωρηθούν εμπορικά ρίσκα, από τα μεγαλο-στελέχη της Xerox και ως γνωστόν, τέτοιες πολυ-εθνικές / τεράστιες εταιρείες, δεν ασχολούνται με ιδέες, αμφίβολης οικονομικής επιτυχίας – μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, το 1971 ούτε το Walkman δεν υπήρχε (ήρθε το 1980-1), ούτε καν η γνωστή κασέτα μουσικής (υπήρχαν μεγαλύτερες και σαφώς πιο ογκώδεις), οπότε είχαν μια «λογική» βάση οι ενδοιασμοί/επιφυλάξεις των υψηλόβαθμων στελεχών.
Xerox Star 1981: σε αυτό το (εξελιγμένο) γραφικό περιβάλλον βασίστηκε ότι έχουμε σήμερα
Πως όμως εντέλει αποκτήσαμε τις παραπάνω τεχνολογικές καινοτομίες (παραθυρικό περιβάλλον με γραφικά, έναντι του DOS με τις ψυχρές και απαρχαιωμένες εντολές σε πράσινη ή πορτοκαλί οθόνη);
Χάρη σε έναν νεαρό, που του είχε δοθεί η άδεια να «βολτάρει» μερικές φορές εντός του εργαστηρίου PARC.
Εκείνος είδε με πανέξυπνα μάτια του, την τεράστια διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο που θα επιφέρουν και εξασφάλισε να πάρει τα δικαιώματα (για το mouse, τα άλλα απλώς τα «δανείστηκε» ως ιδέες) των παραπάνω τεχνολογιών, εν συνεχεία τα εξέλιξε περισσότερο και όταν έκρινε ότι ο κόσμος, είναι πλέον ώριμος να τα υποδεχθεί, έστησε μια τεράστια marketing καμπάνια και τα παρέδωσε στο λαό.
Αυτός ο νεαρός ήταν ο Steve Jobs, που «σουλάτσαρε» εντός του Xerox PARC το 1979 και μετά από 5 χρόνια, το 1984, παρουσίασε στο κοινό τον πρώτο Apple Macintosh υπολογιστή, όπου για πρώτη φορά ήταν/παρείχε ταυτόχρονα τα παρακάτω: οικιακός υπολογιστής (ήτοι μπορούσε να αγορασθεί από το βαλάντιο μιας οικογένειας, αν και ομολογουμένως, μια ευκατάστατης οικονομικά οικογένειας), είχε περιβάλλον με εικονίδια, αρχεία, παράθυρα, όλα απεικονισμένα για πρώτη φορά με γραφικά, είχε δυνατότητα δικτύωσης και τέλος, συνοδευόταν υποχρεωτικά με το σύστημα χειρισμού που ονομάστηκε «ποντίκι» (τα Windows χρειάστηκαν περί τα 10 χρόνια επιπλέον, για να το ενσωματώσουν στον τρόπο χρήσης τους).
Μήπως αναγνωρίζετε το νεαρό που μελετά το Xerox Alto; (σκηνή απο την ταινία “Οι πειρατές της Σίλικον Βάλλεϋ”)
Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία του ερευνητικού κέντρου Xerox PARC και των γεννημένων εκεί τεχνολογιών, που όλοι μας πλέον χρησιμοποιούμε καθημερινά, αλλά ίσως να μην γνωρίζαμε σε ποιους οφείλουμε την ύπαρξή τους. Και φυσικά, μην ξεχνάμε το «μυαλό» εκείνου του νεαρού, του Steve Jobs, ο οποίος «είδε», την τεράστια επιρροή που θα έχουν στον πλανήτη, οπότε αποφάσισε ο ίδιος να τα δώσει στο λαό. Πλέον, έχοντας αφήσει πίσω τους οι Jacob Goldman και Steve Jobs αυτό τον μάταιο κόσμο, μπορούν εκεί πάνω ψηλά στα σύννεφα, να ξανασμίξουν και να αποδεχθούν τα απλόχερα συγχαρητήρια που όλοι οι χρήστες υπολογιστών και εν γένει της τεχνολογίας, τους οφείλουμε…
Περισσότερες πληροφορίες:
http://news.cnet.com/8301-1001_3-57347067-92/xerox-parc-founder-jacob-goldman-dies-at-90/
http://www.nytimes.com/2011/12/22/business/jacob-e-goldman-founder-of-xerox-lab-dies-at-90.html?_r=2
Πηγή: zougla.gr