9 Μάι 2014

Μετατροπή μαθηματικού κειμένου γραμμένου στο Mathtype σε epub

Συντάκτης: Μαρία Χάλκου | Κάτω από: Γενικά

Ορισμένοι από εμάς αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν πρόκειται να μετατρέψουν μαθηματικό κείμενο του Mathtype σε κείμενο κατάλληλο για ηλεκτρονική έκδοση. Παρατηρείται τότε ότι στη θέση των τμημάτων που γράφτηκαν στο Mathtype, εμφανίζονται μικρά εικονίδια άνευ περιεχομένου.

Ακολουθείστε τα εξής βήματα:

Στο κείμενό σας κάντε διπλό κλικ πάνω στο τμήμα που έχει γραφεί στο Mathtype. Εμφανίζεται τότε η καρτέλα του Mathtype με το τμήμα αυτό. Πατήστε ΄επιλογή όλων΄ και μετά ΄αποθήκευση ως΄ και στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέξτε αρχείο .gif. Στο ίδιο παράθυρο επίσης, δώστε ένα όνομα στο αρχείο, ας πούμε ΄γράφημα΄, και ορίστε τη θέση που θα το αποθηκεύσετε ώστε να το βείτε εύκολα για να κάνετε στη συνέχεια την επικόλληση. Συνήθως το αποθηκεύω στην επιφάνεια εργασίας.

Ελαχιστοποιείστε το παράθυρο του mathtype, οπότε θα βρεθείτε πάλι στο αρχικό σας κείμενο. Μην ξεκλικάρετε το τμήμα που έχετε μαρκάρει. Πατείστε ΄εισαγωγή΄ μετά ΄εικόνα΄ και στο παράθυρο που ανοίγει επιλέξτε το αρχείο σας από τη θέση που το τοποθετήσατε (εδώ το τοποθετήσαμε στην επιφάνεια εργασίας και  του δώσαμε το όνομα ΄γράφημα΄). Μετά, στην ίδια καρτέλα κάντε κλικ στο ΄άνοιγμα΄, οπότε θα δείτε το μαρκαρισμένο αρχικά τμήμα στο κείμενο να αντικαθίσταται με το ίδιο αλλά σε μορφή .gif η οποία μετατρέπεται σε epub χωρίς να αλλοιώνεται ούτε να εξαφανίζεται.

Η διαδικασία φαίνεται μεγάλη, αλλά όταν έχουμε πολλά κομμάτια γραμμένα στο mathtype, οι δυο τρεις πρώτες μετατροπές μας δυσκολεύουν, και στη συνέχεια είναι μια μηχανική δουλειά. Αρκεί να σας πω ότι χθες μετέτρεψα σε περίπου 2 ώρες γύρω στα 100 τέτοια τμήματα ενός βιβλίου. Για τέτοιους χρόνους μιλάμε. Και αν υπολογίσω ότι για να μου μετατρέψουν το βιβλίο σε epub μου ζήτησαν 180 ευρώ, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο!

Αφήστε μια απάντηση