Εκπαιδευτική επίσκεψη στα χωριά της Γέρας

Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, ανάμεσα σε πράσινους λόφους και ελαιώνες, εκτείνεται η περιοχή της Γέρας με τον πανέμορφο κόλπο της.

Ο κόλπος της Γέρας, με τον ιδιαίτερα στενό «λαιμό» του, είναι μικρότερος από αυτόν της Καλλονής αλλά εξίσου όμορφος και ζωντανός. Στους καλαμιώνες του βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πουλιών και μικρών ζώων.

Η ευρύτερη περιοχή της Γέρας διακρίνεται από τις εναλλαγές των τοπίων της, που την καθιστούν ιδανική για φυσιολατρικές διαδρομές.

Ο Δήμος Γέρας λειτούργησε σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστριας ως δήμος του νομού Λέσβου από το 1999 έως το 2010 με έδρα τον Παππάδο.

Βρισκόταν στη νότια πλευρά του νησιού και περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη. Πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο κόλπο στον οποίο δέσποζε. Αποτελείται από τα χωριά Παππάδος , Παλαιόκηπος, Μεσαγρός, Σκόπελος, Πλακάδος και Πέραμα. Τα 5 από τα 6 χωριά βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, μερικά είναι ουσιαστικά ενωμένα, ενώ το καθένα αποτελούσε και έδρα ομώνυμου Δημοτικού Διαμερίσματος. Ο Δήμος κατά την απογραφή του 2001 είχε πραγματικό πληθυσμό 6.985 κατοίκων, κάτι που τον έφερνε στην τρίτη θέση ανάμεσα στους Δήμους του νησιού από πλευράς πληθυσμού.

Με τη διοικητική διαίρεση του 2011 (Σχέδιο Καλλικράτης), από 1 Ιανουαρίου 2011 εντάχθηκε στο νέο διευρυμένο Δήμο Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Αφήστε μια απάντηση