Αρχική » Συννεφόλεξο

Συννεφόλεξο

«Συννεφόλεξο» είναι η δημιουργία μιας εικόνας (σύννεφου) στην οποία παρουσιάζονται οι λέξεις που εμφανίζονται σε ένα κείμενο! Μάλιστα αυτές που περιέχονται πιο συχνά στο κείμενο εμφανίζονται με μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς στην εικόνα σε σχέση με τις υπόλοιπες λέξεις.

Η εφαρμογή WordArt

wordartH εφαρμογή WordArt παρέχει ένα εύχρηστο περιβάλλον ακόμη και για πολύ αρχάριους χρήστες. Μπορούμε να εισαγάγουμε είτε κείμενο είτε μεμονωμένες λέξεις. Επιπλέον, μας δίνεται η δυνατότητα να διαλέξουμε το σχήμα που θα έχει το «Συννεφόλεξο», τη γραμματοσειρά (δεν υποστηρίζουν όλες ελληνικά), τη διάταξη του σχεδίου μας, τα χρώματα των λέξεων και του φόντου.

Το τελικό «Συννεφόλεξο» μπορούμε να το κοινοποιήσουμε, να το εκτυπώσουμε ή να το αποθηκεύσουμε σε μορφή εικόνας PNG ή JPEG.

 

Διδακτική Αξιοποίηση

1) Εμπλουτισμός λεξιλογίου

Δίνουμε στους μαθητές μια πρωτότυπη λέξη και ζητάμε να βρουν παράγωγες, να σχηματίσουν σύνθετες λέξεις με τη δοσμένη λέξη ή να σχηματίσουν ομόρριζες λέξεις (απλές ή σύνθετες). Στη συνέχεια τους ζητάμε να δημιουργήσουν ένα «Συννεφόλεξο» με τις λέξεις αυτές.

2) Δημιουργία λέξεων- κλειδιών

Αφού διαβάσουμε ένα κείμενο σχετικό με μια θεματική ενότητα, ζητάμε από τους μαθητές να υπογραμμίσουν τις λέξεις – κλειδιά / σχετικές έννοιες, για να δημιουργήσουμε ένα συγκεντρωτικό λεξιλόγιο. Το λεξιλόγιο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί από τα παιδιά στην εφαρμογή WordArt.

3) Δημιουργία παραγράφου

Ζητάμε τη δημιουργία μιας παραγράφου με τις λέξεις που παρουσιάζονται πιο έντονα στο «Συννεφόλεξο».

4) Ανάλυση κειμένου

Πριν την ανάγνωση ενός κειμένου (π.χ. άρθρου, δοκιμίου, ποιήματος) δίνουμε το «Συννεφόλεξο» που έχει δημιουργηθεί με βάση το κείμενο αυτό. Ζητάμε από τους μαθητές να κάνουν προβλέψεις σχετικά με το θέμα του κειμένου.

5) Ιδεοθύελλα

Ζητάμε από τους μαθητές να αναφέρουν λέξεις-κλειδιά σχετικές με το υπό συζήτηση θέμα (για παράδειγμα ανθρώπινα δικαιώματα). Οι απαντήσεις τους καταγράφονται στην εφαρμογή και δημιουργείται ένα «Συννεφόλεξο» με βάση αυτές. Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης για τις προτάσεις των παιδιών.

6) Παρουσίαση

Ζητάμε από τους μαθητές να δημιουργήσουν ένα «Συννεφόλεξο» για την παρουσίαση του αγαπημένου τους κόμικ, βιβλίου, αντικειμένου, τραγουδιού κλπ εκφράζοντας έτσι τη δημιουργικότητά τους.

Σαν σήμερα

12/11/1824: Εμφύλιος πόλεμος στην Αρκαδία, μεταξύ «κυβερνητικών» (Βάσος Μαυροβουνιώτης) και «αντικυβερνητικών» (Κολοκοτρωναίοι), κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Κατά τη σύγκρουση φονεύεται ο γιος του «γέρου του Μοριά» Πάνος Κολοκοτρώνης.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση