Ηφαιστειακό τόξο

eurasian african plates

Το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου αρχίζει από το ηφαίστειο του Σουσακίου στον Ισθμό της Κορίνθου και καταλήγει στο ηφαίστειο της Νισύρου περνώντας από την Αττική, τα νησιά του Σαρωνικού Κόλπου και αρκετές Κυκλάδες – τη Μήλο, τη Σαντορίνη, την Αντίπαρο και άλλα νησιά του συμπλέγματος. Από αυτά τα ηφαίστεια, που έχουν μικρή επιφανειακή έκταση, σε ενέργεια είναι σήμερα τα ηφαίστεια των Μεθάνων στο Σαρωνικό Κόλπο, της Σαντορίνης στις Κυκλάδες και της Νισύρου στα Δωδεκάνησα. Στο τόξο των ηφαιστείων του Νότιου Αιγαίου ηφαιστειακά κέντρα βρίσκονται στο Σαρωνικό Κόλπο, τη Μήλο, τη Σαντορίνη, τη Νίσυρο και τα Χριστιανά. Στο εσωτερικό του τόξου υπάρχουν τα ηφαιστειακά κέντρα της Αντιπάρου, της Καλύμνου, της Κω, της Πάτμου και της Σάμου.

Στο Κεντρικό Αιγαίο ηφαιστειακά κέντρα υπάρχουν στη Χίο, τα Αντίψαρα, τη Σκύρο, την Εύβοια και σε μερικά ακόμη σημεία. Και στο Βόρειο Αιγαίο στις Βόρειες Σποράδες, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και την Τένεδο.

Ηφαίστειο: τι είναι αυτό;

Οταν βλέπετε μια έκρηξη ενός ηφαιστείου πρέπει να ξέρετε ότι όλα ξεκινάνε όταν από το εσωτερικό της γης ανεβαίνει μάγμα(λιωμένα πετρώματα), που συγκεντρώνεται στους μαγματικούς θαλάμους. Οι μαγματικοί θάλαμοι μπορεί να παραμείνουν σφραγισμένοι για εκατοντάδες χρόνια, ώσπου η πίεση να αυξηθεί αρκετά ώστε να δημιουργηθεί μια ρωγμή-άνοιγμα. Τότε το μάγμα βρίσκει διέξοδο προς την επιφάνεια, βγαίνοντας είτε ήπια είτε βίαια. Το μάγμα βγαίνει με τη μορφή λάβας σταδιακά, ψύχεται και στερεοποιείται. Έτσι δημιουργούνται τα ηφαίστεια.
Που όμως δημιουργούνται; Τα ηφαίστεια δημιουργούνται κυρίως εκεί όπου συγκρούονται οι λιθοσφαιρικές πλάκες του πλανήτη μας.Δηλαδή και σε αυτή την  διαδικασία εμπλέκεται η τεκτονική των πλακών.Η σύγκρουση των πλακών λιώνει πετρώματα(μάγμα). Η λάβα, λιγότερο συμπαγής από τα γύρω πετρώματα, βρίσκει διέξοδο στην επιφάνεια.Πρόκειται για μια υγιή διαδικασία του πλανήτη αφού έτσι εκτονώνεται απο την συσσώρευση υλικού.
Όμως τι είναι εκείνο που προκαλεί την έκρηξη ενός ηφαιστείου; Η όλη διαδικασία ξεκινά όταν όγκοι λάβας, σαν τεράστιες μπάλες, ανοίγουν δίοδο ανάμεσα στα πετρώματα, όταν δεν περνούν μέσα από τα ήδη υπάρχοντα ρήγματα. Η άνοδος μπορεί να πάρει χρόνια, αλλά όταν προϋπάρχει μια δίοδος – για παράδειγμα, στα ηφαίστεια που έχουν ήδη εκραγεί- συντελείται με ταχύτητα ενός μέτρου ανά δευτερόλεπτο. Συνήθως η λάβα δε φτάνει κατευθείαν στην επιφάνεια, αλλά συγκεντρώνεται πρώτα στη δεξαμενή του ηφαιστείου, κι αυτό γιατί κατά την άνοδο χάνει θερμότητα, γίνεται περισσότερο συμπαγής και ρέει πιο αργά. Εξάλλου, συχνά συναντά πετρώματα με την ίδια πυκνότητα, που τείνουν να τη στεγανοποιήσουν. Έτσι η έκρηξη συντελείται όταν στη δεξαμενή, μετά από συνεχή εφοδιασμό, συγκεντρώνεται μια ποσότητα λάβας τόσο μεγάλη, ώστε τα συσσωρευμένα αέρια, ασκώντας πίεση, προκαλούν την αναπήδηση και την εκτίναξη. Να γιατί όταν πλησιάζει η στιγμή της έκρηξης αυτό συνήθως γίνεται αντιληπτό από μικρούς σεισμούς που προκαλούνται από την πίεση των αερίων στα τοιχώματα του κρατήρα.

Picture

Κάτι που έλειπε…

Ένα άρθρο αφιερωμένο σε αυτούς που προσπαθούν να μας μάθουν να γράφουμε άρθρα

Ο πραγματικός δάσκαλος καταφέρνει να μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά. Έχει το απίστευτο ταλέντο να μεταμορφώνεται από τη μια στιγμή στην άλλη σε γιατρό, σε γονιό, σε ψυχολόγο, αλλά και σε φίλο ανάλογα με τι απαιτεί κάθε φορά η περίσταση. Δε χρειάζεται να μιλήσεις για να καταλάβει, ξέρει να διαβάζει απ’ έξω και ανακατωτά τα μάτια. Με έναν μαγικό τρόπο είναι πάντα εκεί πριν καν τον φωνάξεις, από ένα απλό δέσιμο των κορδονιών, μέχρι και για τη συζήτηση των πιο κρυφών σκέψεων και φόβων.

Είναι ο άνθρωπος που δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς καταφέρνει να έχει πάντα ενέργεια, όταν όλη η τάξη χασμουριέται και πώς έχει να πει την κατάλληλη λέξη όταν το έχεις ανάγκη. Ο ιδανικός δάσκαλος θα απλώσει το χέρι για να βοηθήσει ουσιαστικά, όταν νιώθεις ότι πέφτεις. Θα είναι εκεί για να σου ισιώσει τα φτερά για να μπορέσεις να πετάξεις στους δικούς σου ουρανούς και να κατακτήσεις τα όνειρά σου. Θα σε μάθει πως δε θα πιστέψει κανείς σε ‘σένα, αν πρώτα δεν πιστέψεις εσύ στον εαυτό σου. Συνέχεια ανάγνωσης «Κάτι που έλειπε…»

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΠΛΑ!

Θα μπορούσα να σχεδιάσω τα έπιπλα του δωματίου μόνος μου και μάλιστα σε τρισδιάστατη απεικόνιση;

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ψηφιακά εργαλεία στην καθημερινή μου ζωή;

Θα μπορούσα να εργαστώ με ένα δωρεάν εύχρηστο εργαλείο και να δημιουργήσω τις δικές μου ηλεκτρονικές μακέτες;

Η επίδειξη αυτή δίνει μια πρώτη απάντηση. Χρειάζεται βέβαια δουλειά…

Καλή επιτυχία!