Πιο δυνατή η αγάπη για τα μαθηματικά »


ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΦΛΕΡΗ
Ηταν άνοιξη του 1727 όταν ένας άγνωστος 19χρονος μαθηματικός άφηνε τα πάτρια εδάφη στη Βασιλεία της Ελβετίας για να αναλάβει μια θέση στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.

Επρόκειτο για τον Λέοναρντ Οϊλερ (Leonhard Εuler) που στα επόμενα 56 χρόνια (ως τον θάνατό του το 1783) θα είχε συμβάλει στην ανάπτυξη τόσο πολλών μαθηματικών πεδίων ώστε να συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των κορυφαίων αυτής της επιστήμης.

Το βιβλίο της Μargaret Τent «Το μαθηματικό γονίδιο των Οϊλερ και Μπερνούλι» διαπραγματεύεται τη σχέση του Οϊλερ με την οικογένεια Μπερνούλι η οποία διέπρεψε στο εμπόριο τον 16ο και τον 17ο αιώνα.

Η οικογένεια που εκδιώχθηκε από την Αμβέρσα κατά τη διάρκεια του διωγμού των Ουγενότων και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Φραγκφούρτη και στη συνέχεια στη Βασιλεία, έμεινε στην ιστορία των μαθηματικών καθώς τρία από τα μέλη της διέπρεψαν σε αυτό το πεδίο, ο Jacob, o Johann και ο Daniel.

Ο διασημότερος όλων ήταν ο Daniel και ο Οϊλερ ευτύχησε να τον έχει δάσκαλό του.

Πάνω σε αυτή τη γνωστή σχέση χτίζει το ιστορικό μυθιστόρημά της η Τent η οποία έχει αποδείξει ότι το είδος της ταιριάζει απόλυτα (υπογράφει επίσης τα πολύ επιτυχημένα από εμπορικής άποψης βιβλία «Εμι Νέδερ, η κυρία της Αλγεβρας» και «Καρλ Φρίντριχ Γκάους, ο πρίγκιπας των μαθηματικών»).

Τα μαθηματικά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των αδελφών Μπερνούλι πάρα πολύ σχολαστική σε ό,τι αφορά την ακρίβεια των ιστορικών γεγονότων, αλλά κάνει ευρεία χρήση φανταστικών διαλόγων. Με τον τρόπο αυτόν ζωντανεύει μοναδικά ένα κείμενο που θα κινδύνευε να γίνει μια συνεχής παράθεση ιστορικών στοιχείων. Αν στα παραπάνω προστεθεί το γεγονός ότι η συγγραφέας διαθέτει το χάρισμα της εξήγησης των μαθηματικών χωρίς μαθηματικά σύμβολα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους. Σίγουρα ενδιαφέρει τα νεαρά παιδιά και τους εφήβους που παθιάζονται με τα μαθηματικά και θα ήθελαν να γνωρίσουν και να εμπνευστούν από τους μεγάλους αυτούς άνδρες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της επιστήμης των μαθηματικών. Αλλά ακόμη και εκείνοι που ποτέ δεν ασχολήθηκαν με τα μαθηματικά θα μπορούσαν να διαβάσουν το πόνημα της Τent σαν ένα ωραίο μυθιστόρημα που συμβαίνει να έχει αληθινούς χαρακτήρες.

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό τίτλο πάντως (ο αγγλικός είναι Leohnard Εuler and the Βernoullis), ας μη θεωρηθεί και τόσο ατυχής. Οχι, δεν έχει νόημα η αναζήτηση μαθηματικού γονιδίου, αλλά στο βιβλίο αναδεικνύεται τόσο πολύ το πείσμα των Μπερνούλι για τη μαθηματική αναζήτηση (συχνά ενάντια στις πατρικές συμβουλές) που καθιστά τον τίτλο εύλογο.

soufleri@tovima.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων