ASTROVOX για την ολική έκλειψη Σελήνης

Ολική έκλειψη Σελήνης που θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Η έκλειψη λαμβάνει χώρα το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουνίου και θα είναι ορατή ως ολική από όλη τη χώρα. Το χαρακτηριστικό της έκλειψης αυτής είναι πως αρχίζει νωρίς το βράδυ με συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος της να βρίσκει τη Σελήνη σχετικά χαμηλά στον ορίζοντα. Ωστόσο, αν επιλέξετε ένα μέρος παρατήρησης με καθαρό ορίζοντα προς Νότια – Νοτιανατολικά μπορείτε να τη δείτε με ευκολία.

Όταν η Σελήνη ανατέλλει, περίπου στις 20:50, η έκλειψη παρασκιάς, που που προκαλεί μη ορατή πτώση φωτεινότητας με οπτική παρατήρηση, έχει ήδη αρχίσει. Η έναρξη της μερικής έκλειψης, που είναι ορατή τόσο διά γυμνού οφθαλμού όσο και με τηλεσκόπια, γίνεται στις 21:23 και βρίσκει τη Σελήνη χαμηλά στον ορίζοντα, γύρω στις 5 μοίρες. Η έναρξη της ολικής φάσης είναι στις 22:22 και βρίσκει τη Σελήνη σε ύψος 13 μοιρών. Η ολική φάση θα διαρκέσει για μία ώρα και 40 λεπτά, συνεπώς θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την ολική φάση και με τη Σελήνη σε μεγαλύτερο ύψος. Η ολική φάση τελειώνει 2 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα με τη Σελήνη σε ύψος 24 μοιρών και η μερική φάση τελειώνει μια ώρα αργότερα, στη 1:02, βρίσκοντας τη Σελήνη σε ύψος 27 μοιρών.

Περισσότερες πληροφορίες, σχήματα, οδηγίες καθώς και πληροφορίες για τις εκδηλώσεις παρατήρησης ανά την Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στο σχετικό θέμα στο AstroVox:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=14479

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση