Πώς μια ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο οδήγησε σε «πανικό» στο Ίντερνετ

Μια πρόσκληση σε πάρτι γενεθλίων που αναρτήθηκε στο Facebook συγκέντρωσε περισσότερους από… 200.000 καλεσμένους, αναστάτωσε την ζωή ενός 16χρονου κοριτσιού, οδήγησε στην ματαίωση της εκδήλωσης και κατέληξε στην σύλληψη ενός 17χρονου.
Όλα ξεκίνησαν όταν η Τζες, μια μαθήτρια λυκείου από την Αυστραλία, αποφάσισε να οργανώσει ένα πάρτι στο σπίτι της για να γιορτάσει τα δέκατα έκτα γενέθλιά της.
Επειδή, όμως, «δεν είχε χρόνο» για να γράψει και να μοιράσει προσκλήσεις, αποφάσισε να δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook για να γνωστοποιήσει στους φίλους της το γεγονός.
Πρόθεσή της ήταν να καλέσει μόνο τους συμμαθητές από την τάξη της, τους οποίους, ωστόσο, προέτρεψε να φέρουν στο πάρτι και δικούς τους φίλους.
«Απλά δεν έχω αρκετό χρόνο να τους καλέσω όλους, οπότε αν θέλετε να καλέσετε κάποιον εσείς, μπορείτε να το κάνετε», έγραψε στην σελίδα που δημιούργησε στο Facebook, προσθέτοντας: «Είναι ένα ανοιχτό πάρτι, αρκεί να μην ‘’ξεφύγει’’».

Η κατάσταση, όμως, «ξέφυγε». Μέσα σε 24 ώρες το πάρτι είχε συγκεντρώσει περισσότερους από 214.000 καλεσμένους, οι οποίοι είχαν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους, κάνοντας «κλικ» στην επιλογή «Θα παρευρεθώ» που παρέχει το Facebook στις σελίδες των εκδηλώσεων.

Τι είχε συμβεί;

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ανάρτηση του 16χρονου κοριτσιού, από το Τσάτσγουντ του βόρειου Σίδνεϊ, είχε αναδημοσιευθεί μέσω Facebook από «άγνωστο πρόσωπο» και, στην συνέχεια, διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί στην κεντρική σελίδα των λογαριασμών χιλιάδων χρηστών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.
Η είδηση του πάρτι έκανε τον γύρο του Διαδικτύου σε χρόνο-ρεκόρ. Μάλιστα, πήρε τέτοιες διαστάσεις (φαινόμενο «viral»), ώστε ένας ιστότοπος αποφάσισε να εκμεταλλευθεί εμπορικά την υπόθεση, πουλώντας -προς 15,50 δολάρια- μπλουζάκια με το όνομα και την ημερομηνία γενεθλίων της 16χρονης μαθήτριας.

Πολύ σύντομα, η αστυνομία φαίνεται ότι εντόπισε το «άγνωστο πρόσωπο», ανακοινώνοντας την σύλληψη ενός 17χρονου μαθητή από το Σίδνεϊ, στον οποίο απήγγειλε κατηγορίες για «παρενόχληση» και «προσβολή» μέσω του Διαδικτύου.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι. Ο νεαρός, που αυτή την εβδομάδα κλείνει τα 18, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και παραπέμφθηκε σε δίκη στις 7 Απριλίου. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως τρία έτη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο συλληφθείς «υπέκλεψε» και στην συνέχεια αναδημοσίευσε χωρίς έγκριση την πρόσκληση που είχε αναρτήσει η μαθήτρια.
Η Τζες είχε αναρτήσει στο Facebook την διεύθυνσή της, τον αριθμό του κινητού της τηλεφώνου και του τηλεφώνου του σπιτιού της, προσκαλώντας τους φίλους της στο πάρτι που θα διοργάνωνε το Σάββατο 26 Μαρτίου.
Τα τελευταία χρόνια, η διείσδυση του Facebook στις μικρές ηλικίες έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Στην χώρα μας πάνω από ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 9-16 χρονών διαθέτει προφίλ σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης (ποσοστό 54%), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιπλέον, το 12% των Ελλήνων στις ίδιες ηλικίες δηλώνει ότι έχει ορατά στο προφίλ του τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας λογισμικού ασφαλείας AVG, στην Αμερική περισσότερα από 9 στα 10 νήπια (92%) έχουν προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα. Στη Νέα Ζηλανδία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 91%, στην Αυστραλία και στον Καναδά στο 84% και στη Δυτική Ευρώπη στο 73%.

Πηγή:

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση