Απειλή για το Διαδίκτυο το Facebook

Ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Ιστού (WWW) υποστήριξε ότι το Facebook, το LinkedIn και άλλα sites κοινωνικής δικτύωσης, συνιστούν «μία από τις πολλές απειλές» για το μέλλον του Διαδικτύου, κατηγορώντας τα για «μονοπωλιακές πρακτικές», αλλά και -ούτε λίγο, ούτε πολύ- για «παγίδευση» των χρηστών τους, οι οποίοι καταχωρίζουν τα προσωπικά τους δεδομένα και κατόπιν χάνουν τον έλεγχό τους.

«Κατακερματίζουν το Ίντερνετ»

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση «Scientific American», ο σερ Τιμ-Μπέρνερς-Λι γράφει ότι τα social media, που κυριαρχούν σήμερα στο Ίντερνετ παγκοσμίως, έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τις ιδρυτικές τους αρχές και αποτελούν πρόβλημα, καθώς «σπάνε» το Διαδίκτυο «σε κατακερματισμένες νησίδες». Η Google κατηγόρησε το Facebook πριν από λίγες ημέρες ότι οδηγεί τους περισσότερους από 600 εκατομμύρια χρήστες του σε «αδιέξοδο δεδομένων», καθώς δεν τους επιτρέπει να μοιραστούν εκτός του κοινωνικού δικτύου τα στοιχεία που καταχωρίζουν και, ουσιαστικά, «αιχμαλωτίζει» τις επαφές τους στα όρια του Facebook.

«Το Διαδίκτυο εξελίχθηκε σε ένα ισχυρό, πανταχού παρόν εργαλείο, επειδή έχει κτιστεί πάνω στην αρχή της ισοτιμίας. Ωστόσο, η σημερινή μορφή του απειλείται ποικιλοτρόπως, καθώς μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ‘’κατοίκους’’ του Ίντερνετ έχουν αρχίσει να παρεκκλίνουν από τις αρχές του».

Παγιδευμένοι στο (κοινωνικό) δίκτυο

«Όσο περισσότερο μπαίνεις μέσα, τόσο περισσότερο κλειδώνεσαι. Το site κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείς γίνεται μια κεντρική πλατφόρμα, ένας κλειστός χώρος περιεχομένου, που δεν σου δίνει πλήρη έλεγχο των πληροφοριών που εσύ έχεις βάλει σε αυτό», είπε ο κ. Λι και πρόσθεσε:

«Όσο αυτή η αρχιτεκτονική κερδίζει έδαφος, τόσο το Διαδίκτυο θα κατακερματίζεται και τόσο λιγότερο οι χρήστες του θα απολαμβάνουν έναν ενιαίο, παγκόσμιο χώρο πληροφοριών». «Το Facebook, το LinkedIn, το Friendster και άλλοι ιστότοποι προσφέρουν αξία αιχμαλωτίζοντας τις πληροφορίες που εισάγετε: τα γενέθλια σας, το email σας, τα ενδιαφέροντά σας και τις συνδέσεις σας που αποκαλύπτουν ποιος είναι φίλος με ποιον και ποιος είναι σε ποια φωτογραφία», σημείωσε ο Μπέρνερς-Λι. Ο ιδρυτής του Web εξέφρασε φόβους ότι κάποιο site κοινωνικής δικτύωσης (εννοώντας το Facebook) θα μπορούσε να γίνει «τόσο μεγάλο ώστε να αποτελέσει μονοπώλιο, τείνοντας να περιορίσει την καινοτομία».

620 εκατομμύρια χρήστες

Τα μέλη του Facebook ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο τον περασμένο Ιούλιο. Σήμερα, ο ιστότοπος αριθμεί περισσότερα από 620 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας comScore. Ο Λι επέκρινε, ακόμη, τις εταιρείες που δημιουργούν εφαρμογές (apps), διότι τις κάνουν συμβατές μόνο με τις δικές τους συσκευές και ιστοσελίδες. «Η καινοτομία επιτυγχάνεται με ανοικτά πρότυπα. Ο κόσμος του iTunes είναι συγκεντρωτικός και περιτοιχισμένος. Είστε παγιδευμένοι σε ένα μόνο κατάστημα, αντί για την ανοιχτή αγορά», σημείωσε.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ανδριτσόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση