Το blog της materzoudi!

Ακόμα μία πένα…

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Φεβ 20184

Το Ελληνικό Κέντρο ασφαλούς διαδικτύου γιορτάζει την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέροντας άφθονο εκπαιδευτικό υλικό στην ιστοσελίδα του. Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε ζωντανά την εκδήλωση για το SID 2018 που θα μεταδοθεί ζωντανά την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στις 10.00 π.μ. υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Η Αργοναυτική εκστρατεία

Ιαν 201823

   Την εποχή των ηρώων και των µύθων, ο βασιλιάς της Ιωλκού, ο Αίσονας, έφτασε µια σκοτεινή νύχτα στο βουνό Πήλιο µαζί µε το µικρό του γιο, τον Ιάσονα. Ο αδερφός του, ο Πελίας, είχε αρπάξει το θρόνο του κι ο Αίσονας, επειδή φοβόταν για τη ζωή του γιου του, τον έφερε κρυφά στο Πήλιο στη σπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα.Ο Ιάσονας µεγάλωσε κοντά στον Κένταυρο Χείρωνα κι έγινε ένα πολύ έξυπνο και δυνατό παλικάρι. Όταν έγινε είκοσι χρονών, αποφάσισε να γυρίσει στην Ιωλκό, για να πάρει πίσω από τον Πελία το θρόνο του πατέρα του.Πηγαίνοντας προς την Ιωλκό, στην όχθη ενός ποταµού, συνάντησε µια γριούλα που τον παρακάλεσε να την περάσει απέναντι. Ήταν η θεά Ήρα µεταµορφωµένη, που ήθελε να δοκιµάσει την καλοσύνη του. Πρόθυµα ο Ιάσονας την πήρε στους ώµους του. Προσπαθώντας όµως να περάσει το ποτάµι έχασε το ένα του σανδάλι κι έφτασε στην πόλη µονοσάνδαλος.Ο θείος του όµως, ο Πελίας, είχε πάρει χρησµό από το µαντείο των Δελφών που του έλεγε: «να φοβάσαι το µονοσάνδαλο»! Όταν λοιπόν είδε το παλικάρι µε το ένα σανδάλι, κατάλαβε αµέσως ποιος ήταν και ταράχτηκε πολύ. Κι όταν ο Ιάσονας του ζήτησε το θρόνο του πατέρα του, του είπε ότι θα του τον έδινε, αν του έφερνε από την Κολχίδα το χρυσόµαλλο δέρας.Ο Ιάσονας δέχτηκε κι αµέσως παρήγγειλε στον Άργο, που ήταν περίφηµος τεχνίτης, να του φτιάξει ένα γερό καράβι µε πενήντα κουπιά. Η Ήρα βοήθησε να φέρουν κορµούς πεύκων από το Πήλιο και µε τη βοήθεια της Αθηνάς ο Άργος έφτιαξε ένα πολύ γερό καράβι. Η ίδια η Αθηνά κάρφωσε στην πλώρη του ένα κοµµάτι ξύλο από την ιερή βελανιδιά του Δία στη Δωδώνη, που είχε ανθρώπινη µιλιά και προφήτευε το µέλλον. Το καράβι ονοµάστηκε Αργώ.Τον Ιάσονα ήρθαν να βοηθήσουν πενήντα ακόµη ήρωες απ’ όλη την Ελλάδα. Ανάµεσά τους ήταν ο Ηρακλής, ο Θησέας και ο περίφηµος µουσικός, ο Ορφέας.Όλοι αυτοί ονοµάστηκαν Αργοναύτες.
Ταξιδεύοντας για την Κολχίδα, οι Αργοναύτες σταµάτησαν στη Θράκη. Εκεί συνάντησαν το µάντη Φινέα, που τους φανέρωσε ότι θα συναντούσαν στο ταξίδι τους τις Συµπληγάδες πέτρες και τους συµβούλεψε, πριν περάσουν ανάµεσά τους, ν’ αφήσουν πρώτα ένα περιστέρι να περάσει. Αν περνούσε το περιστέρι, θα περνούσε και η Αργώ.

   Η Αργώ, αφού διέσχισε το Αιγαίο και το στενό του Ελλήσποντου, έφτασε στις Συµπληγάδες πέτρες. Αυτές ήταν δυο πελώριοι βράχοι που ανοιγόκλειναν και τσάκιζαν τα καράβια που περνούσαν. Οι Αργοναύτες, ακολουθώντας τη συµβουλή του Φινέα, πριν µπουν στο στενό πέρασµα, άφησαν ένα περιστέρι να περάσει. Το περιστέρι πέρασε και µόνο η ουρά του πιάστηκε λίγο στην άκρη από τους βράχους. Τότε οι Αργοναύτες χτύπησαν γρήγορα τα κουπιά τους και µε τη βοήθεια της Ήρας πέρασε και η Αργώ, που µόνο στην πρύµνη της χτύπησε λιγάκι. Από τότε οι βράχοι αυτοί έµειναν ακίνητοι για πάντα.
Ταξιδεύοντας ανατολικά, η Αργώ έφτασε στην Κολχίδα. Εκεί ο Ιάσονας παρουσιάστηκε στο βασιλιά Αιήτη και του ζήτησε το χρυσόµαλλο δέρας. Εκείνος του είπε ότι θα του το έδινε, αν κατάφερνε να κάνει κάποιους άθλους δύσκολους. Να δέσει, δηλαδή, δυο ταύρους µε χάλκινα πόδια και πύρινη ανάσα, να οργώσει µ’ αυτούς ένα χωράφι, να σπείρει δόντια δράκου και να σκοτώσει τους οπλισµένους γίγαντες που θα ξεφύτρωναν από τη γη.
Ο Ιάσονας δέχτηκε και µε τη βοήθεια της κόρης του Αιήτη, της Μήδειας, που ήταν ξακουσµένη µάγισσα, έδεσε τους άγριους ταύρους, όργωσε κι έσπειρε δόντια δράκου. Αµέσως πετάχτηκαν απ’ τη γη γίγαντες οπλισµένοι και τον περικύκλωσαν. Ο Ιάσονας έριξε αµέσως ανάµεσά τους µία µεγάλη πέτρα, όπως τον είχε συµβουλέψει η Μήδεια. Οι γίγαντες τότε άρχισαν να χτυπιούνται µεταξύ τους, ώσπου σκοτώθηκαν όλοι.
Μετά από αυτό το κατόρθωµα του Ιάσονα, η Μήδεια έµαθε ότι ο πατέρας της δε σκόπευε να δώσει το χρυσόµαλλο δέρας και σχεδίαζε µάλιστα να κάψει την Αργώ. Τότε ο Ιάσονας διέταξε τους Αργοναύτες να καθίσουν στα κουπιά της Αργώς κι εκείνος µαζί

1. Ενώ η Μήδεια αποκοιµίζει το δράκο, ο Ιάσονας αρπάζει το χρυσόµαλλο δέρας. Από αρχαίο ελληνικό αγγείο.
1. Ενώ η Μήδεια αποκοιµίζει το δράκο, ο Ιάσονας αρπάζει το χρυσόµαλλο δέρας. 
Από αρχαίο ελληνικό αγγείο.

µε τη Μήδεια και τον Ορφέα, όταν βράδιασε, έτρεξαν στο δάσος του θεού Άρη. Εκεί η Μήδεια έριξε µαγικό υγρό στα µάτια του δράκου που φύλαγε το δέρας. Ο Ορφέας έπαιξε πολύ γλυκά τη λύρα του κι ο δράκος αποκοιµήθηκε. Αµέσως ο Ιάσονας άρπαξε το χρυσόµαλλο δέρας. Έτρεξαν γρήγορα στη θάλασσα, µπήκαν όλοι στην Αργώ κι έφυγαν από την Κολχίδα.
Όταν γύρισαν στην Ιωλκό, ο Πελίας δεν κράτησε το λόγο του και δεν έδωσε το θρόνο στον Ιάσονα. Εκείνος παντρεύτηκε τη Μήδεια και πήγαν µαζί στην Κόρινθο. Αφιέρωσαν την Αργώ στον Ποσειδώνα, και, για να θυµούνται όλοι την Αργοναυτική εκστρατεία, όρισαν να γίνονται εκεί αγώνες προς τιµήν του Ποσειδώνα.
Ο Ιάσονας πήγαινε συχνά και καθόταν κοντά στην Αργώ. Κάποτε όµως, κι ενώ είχε γίνει πια γέρος, έπεσε ένα ξύλο από το κατάρτι της Αργώς και τον σκότωσε.

 

 

 

 

 

Απειλούμενα είδη στην Ελλάδα

Ιαν 201821
apeiloymena_zoa

    Ο κατάλογος των απειλούμενων ειδών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος. Αναφέρονται ενδεικτικά είδη που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο, ενώ είναι αρκετά ενδημικά που βρίσκονται και αυτά σε μειονεκτική κατάσταση. 

Καφέ Αρκούδα (Ursus Arctos)

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στις 150, στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης. Προτιμά τις φυτικές τροφές και ιδιαίτερα τα άγρια φρούτα, τις ρίζες, τα μανιτάρια και το μέλι. Τρώει επίσης έντομα, αμφίβια και κτηνοτροφικά ζώα. Ζει σε δάση δρυός, οξιάς και κωνοφόρων. Είναι ζώο μοναχικό και κινείται κυρίως το ξημέρωμα, το σούρουπο και τη νύχτα.

 

Λύκος (Canis lupus)

   Ο λύκος χαρακτηρίζεται από υψηλή νοημοσύνη και ανεπτυγμένη κοινωνική οργάνωση. Στην Ελλάδα τον συναντάμε μόνο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Η μείωση της φυσικής λείας του και η αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί γι’ αυτόν στη συνείδηση των ανθρώπων οδηγούν στη μείωση των πληθυσμών. Στις μέρες μας ο «κακός λύκος» των παραμυθιών δεν είναι παρά ένα τρωτό είδος που χρειάζεται προστασία.

Δελφίνια

Στις Ελληνικές θάλασσες ζουν τέσσερα είδη δελφινιών: το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), το ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), το κοινό δελφίνι (Delphinus Delphis), και με μικρότερη παρουσία του σταχτοδέλφινο. Οι φυσικοί εχθροί των δελφινιών είναι ελάχιστοι. Στη Μεσόγειο τα δελφίνια  κινδυνεύουν από τη θαλάσσια ρύπανση, την τυχαία σύλληψη τους σε αλιευτικά εργαλεία, την υπεραλεία, που προκαλεί έλλειψη τροφής γι’ αυτά, και την εσκεμμένη θανάτωση τους.

Θαλάσσια Χελώνα (Caretta caretta)

Η Caretta caretta τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα, κυρίως τσούχτρες. Ζει στη θάλασσα αλλά έχει και πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βγαίνει συχνά στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσει και στις αμμώδεις παραλίες για να γεννήσει. Ανάμεσα στις κύριες απειλές που αντιμετωπίζει είναι η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων αναπαραγωγής της, η χρήση αλιευτικών εργαλείων, η ύπαρξη σκουπιδιών και πλαστικών σακουλών.

 

 

 

 

 

Ας δούμε και μερικά άλλα είδη που απειλούνται…

Και λίγη εξάσκηση…

Επανάληψη 5ης ενότητας (2)

 

 

 

Ας προσπαθήσουμε να σώσουμε τον όμορφο πλανήτη μας…

Ιαν 201821

    Στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η ρύπανση του περιβάλλοντος γίνεται με το να πετάμε ότι θεωρούμε άχρηστο στο χώρο που μας περιβάλει.Το περιβάλλον μολύνεται από ορισμένους μικροοργανισμούς που προκαλούν αρρώστιες.Η μεγάλη κατανάλωση εντομοκτόνων και τα απορρίμματα των βιομηχανιών συμβάλλουν στην μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα εργοστάσια και πολλά από τα πράγματα που παράγουν, όπως τα αυτοκίνητα αφήνουν πολλά βλαβερά αέρια στην ατμόσφαιρα.Σήμερα σε ορισμένους  τόπους ο αέρας είναι τόσο μολυσμένος που είναι επικίνδυνος να τον αναπνέεις.Η μόλυνση  του περιβάλλοντος έχει επηρεάσει τα ποτάμια, τις λίμνες και τις θάλασσες που μολύνονται καθώς εμείς οι ίδιοι αδειάζουμε εκεί σκουπίδια και διάφορα χημικά.

Πρέπει λοιπόν εμείς οι άνθρωποι να κάνουμε κάτι γι’ αυτό:

• Να αρχίσουμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια που πετάμε, όπως τα τενεκεδάκια των αναψυκτικών και τα πακέτα από τα τρόφιμα που αγοράζουμε και να τα ρίχνουμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και όχι στους δρόμους.

• Πρέπει επίσης να γίνεται έλεγχος σε όλα τα εργοστάσια, για το αν έχουν το ειδικό φίλτρο στις καμινάδες τους και σε όλα τα αυτοκίνητα αν έχουν καταλύτη.

΄Ετσι, σώζοντας το περιβάλλον σώζουμε και προστατεύουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

   Και εμείς οι μικροί μπορούμε να φροντίσουμε το περιβάλλον με απλές καθημερινές συνήθειες! Ας δράσουμε λοιπόν! Αγαπάμε το περιβάλλον και νοιαζόμαστε γι΄αυτό, επειδή είναι το σπίτι μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;Το παρακάτω power-point μας δίνει απλές καθημερινές συμβουλές!!!

ΜΙΚΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

https://www.youtube.com/watch?v=3iHfAaYZZic

Hello world!

Νοέ 201219

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το «Ιστολογείν»!

Συμβουλευτείτε τα αρχεία βοήθειας για την διαχείριση του ιστολογίου σας.


Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων