Η Οδύσσεια 3D animation

17

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Mαθήματα Οδύσσειας, Τηλεκπαίδευση | , στις 26-03-2020

Πρωτάκια μου αγαπημένα,

ας ξεκινήσουμε με κάτι ευχάριστο. Παρακολουθήστε την απόδοση της Οδύσσειας σε animation και θυμηθείτε πώς ρυθμίζει τον αφηγηματικό του χρόνο ο Όμηρος. Πού συναντάμε για πρώτη φορά τον Οδυσσέα στο έπος; Πώς λέγεται αυτή η αφηγηματική τεχνική που εφαρμόζει ο ποιητής; (δείτε το προοίμιο) Με ποια σειρά μας μιλάει ο Όμηρος για τις περιπέτειες του ήρωά του; Ποια αφηγηματική τεχνική εφαρμόζει γι΄ αυτό τον σκοπό; (δείτε την ανακεφαλαίωση στην Ενότητα 8). Στην ταινία που παρακολουθούμε μήπως υπάρχουν αποκλίσεις από το έπος;

Περιμένω τις απαντήσεις σας!

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A115/461/3016,16982/

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A115/461/3033,12219/

(17)

  • Οπότε ποιες οι διαφορές με το έπος;

  • Ο/Η ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ λέει:

    Ο Όμηρος χρησιμοποιεί τον εγκιβωτισμό

  • Ο/Η ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ λέει:

    Καλημέρα,

    Τον Οδυσσέα, για πρώτη φορά σε αυτό το animation, τον βλέπουμε στο νησί των Φαιάκων, όπου ξυπνάει από τον ύπνο του και συναντάει τη Ναυσικά, που του δίνει ρούχα. Ο Όμηρος καθώς και ο Οδυσσέας κυρίως χρησιμοποιούν Παρατατικό, Αόριστο και Υπερσυντέλικο για την αφήγηση τους. Ο Όμηρος χρησιμοποιεί κυρίως 2 τεχνικές αφήγησης: Την in medias res (δηλαδή ξεκινάει την αφήγηση των γεγονότων από τη μέση, όχι από την αρχή) και τις προοϊκονομίες (δηλαδή ενημερώνει το κοινό του για ένα γεγονός πριν καν γίνει αυτό το γεγονός). Η σειρά των περιπετειών του Οδυσσέα ήταν Πόλεμος- Προσπάθεια για επιστροφή- Κύκλωπας- Γίγαντες- Αίολος- Κίρκη- Σειρήνες- Σκύλα και Χάρυβδη- Ήλιος- Ωγυγία (Έμεινε εκεί για 7 χρόνια). Για να αφηγηθεί όλες αυτές τις περιπέτειες ο Όμηρος, χρησιμοποίησε τη τεχνική του εγκιβωτισμού ( δηλαδή μετακίνησε μια τεράστια ιστορία στη μέση του έργου, με τη μορφή αναδρομικής διήγησης σε πρώτο πρόσωπο). Η μία και μοναδική απόκλιση του animation είναι η Τηλεμάχεια

  • Συγχαρητήρια Μαριλένα! Πληρέστατη η απάντησή σου!

  • Ο/Η Μαριλένα Γκίνη λέει:

    Τον Οδυσσέα τον συναντάμε για πρώτη φορά στο έπος στην ακρογιαλιά της Ωγυγίας και στην ταινία για πρώτη φορά στο νησί των Φαιάκων. Η αφηγηματική τεχνική που χρησιμοποιεί ο Όμηρος λέγεται media res. Ο Όμηρος μιλάει με την εξής σειρά για τις περιπέτειες του Οδυσσέα :Πρώτα ο Οδυσσέας φτάνει στο νησί των Κικόνων όπου και πάνε στη σπηλιά του Πολύφημου, μετά στο νησί του Αιόλου και τέλος στο νησί της Κίρκης. Πέρασαν μετά από τις Σειρήνες επίσης στη Σκύλλα και την Χάρυβδη και μετά βρέθηκε στο νησί της Καλυψώς όπου με επιχειρήματα τον κράτησε 7 χρόνια κοντά της και αργότερα τον άφησε να φύγει και να πάει στην Ιθάκη. Ο Όμηρος εφαρμόζει την τεχνική του εγκιβωτισμού αφού αφηγείται τις προηγούμενες περιπέτειες του, όταν βάζει τον Οδυσσέα να τις αφηγείται στον Αλκίνοο. Υπάρχουν 2 αποκλίσεις απ το έπος : Η μία είναι η πρώτη εμφάνιση του Οδυσσέα και η δεύτερη που δεν αναφέρει την Τηλεμάχεια.

  • Ο/Η ΤΑΣΟΣ ΜΠΕΣΥΡΗΣ λέει:

    ΟΔΥΣΣΕΙΑ
    2.4.2020
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Στην απόδοση με animation ο Οδυσσεας εμφανιζεται στο νησι των Φαιακων και διηγειται τις περιπετειες του σε παρελθοντικο χρονο. Με τον ιδιο τροπο ρυθμιζει τον αφηγηματικο του χρονο ο Ομηρος. Άλλες φορες χρησιμοποιει προοικονομια δηλαδη προετοιμαζει τον αναγνωστη για το τι προκειται ν’ακολουθησει. Αυτή την τεχνικη , την αφηγηματικη και την προοικονομια την χρησιμοποιει και στο προοιμιο που ζητα από την μουσα να του διηγηθει τις περιπετειες του Οδυσσεα. Ο Ομηρος ξεκινα τις περιπετειες του ηρωα του στην Ωγυγια οπου εκει βλεπουμε για πρωτη φορα τον Οδυσσεα να μιλαει με την Καλυψω. Η Καλυψω του βαζει διλημμα αναμεσα στην θνητη ζωη και την αθανασια . Το γεγονος ότι ο Οδυσσεας προτιμαει την θνητη ζωη με όλα της τα βασανα δειχνει τον ανθρωποκεντρικο χαρακτηρα της Οδυσσειας. Ο Ομηρος και σ’ αυτό το σημειο χρησιμοποιει την προοιοκονομια.
    Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο έπος του Ομήρου και στην ταινία που είδαμε.
    1) Ο Οδυσσέας εμφανίζεται αμέσως στην ταινία .Αντίθετα στο έπος εμφανίζεται την 7η μέρα.
    2) Ο Οδυσσέας επισκέπτεται πρώτα το νησί των Φαιάκων στην ταινία. Αντίθετα στο έπος εμφανίζεται πρώτα στην Ωγυγία.

  • Μελίνα μου,μπράβο σου. Πρώτη φορά στην ταινία, να επισημάνουμε, τον βλέπουμε στο νησί των Φαιάκων. Στο έπος τον βλέπουμε μόνο του στην ακρογιαλιά της Ωγυγίας.

  • Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση