Έκτορας και Ανδρομάχη

11

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Μαθήματα Ιλιάδας | , στις 27-01-2015

Από το Τρωικό κάστρο η Ανδρομάχη
στον Έκτορα που κίναε για τη μάχη
φώναξε με φωνή φαρμακωμένη:

«Στρατιώτη μου, τη μάχη θα κερδίσει,
όποιος πολύ το λαχταρά να ζήσει.
Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει,
στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει»

Έτσι κι εμένα η κόρη του Γαβρίλη

σαν έφευγα στις 20 τ’ Απρίλη
μου φώναξε ψηλά από το μπαλκόνι:

«Στρατιώτη αν θες τη μάχη να κερδίσεις,
μια κοπελίτσα κοίτα ν’ αγαπήσεις.
Όποιος το γυρισμό του όρκο δεν κάνει,
στρατιώτη μου, τον πόλεμο το χάνει»

Πηγή έμπνευσης ανά τους αιώνες ο Όμηρος, έγινε σύγχρονη Μούσα για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και το Μάνο Χατζιδάκι και η θρυλική σκηνή της τρυφερής συνάντησης του Έκτορα με την Ανδρομάχη έγινε τραγούδι, ο Έκτορας έγινε ο “στρατιώτης” και η Ανδρομάχη “η κόρη του Γαβρίλη.

Ωστόσο, η συνάντηση του Έκτορα με την Ανδρομάχη δεν ενέπνευσε μόνο τους ανωτέρω καλλιτέχνες. Οι εικαστικές απεικονίσεις της σκηνής είναι πλούσιες, διαφόρων τεχνοτροπιών, ποικίλων εθνικών προελεύσεων και κυρίως διάσπαρτες ανά τους αιώνες, για να μας θυμίζουν πόσο ανεξάντλητη, πανανθρώπινη και διαχρονική είναι η δύναμη του ομηρικού κειμένου!

Εμείς με τη σειρά μας, προσπαθώντας να αντλήσουμε από τη γοητεία αυτού του κειμένου τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, έχοντας αντιμέτωπο τον περιορισμένο χρόνο της μίας διδακτικής ώρας, επεξεργαστήκαμε το παρακάτω φύλλο εργασίας.

Φύλλο εργασίας Ζ 369-529:Ektoras k Andromaxi_fyllo erg

Εικαστικές απεικονίσεις: eikones

Τραγούδι: Μάνος Χατζιδάκις Έκτορας Ανδρομάχη .wmv

Το μόνο που απομένει να απαντήσουμε είναι το εξής ερώτημα: Τελικά, η Ιλιάδα είναι πολεμικό ή αντιπολεμικό έπος;

(11)

  • Όσο για την μουσική…είναι γρήγορη και έχει ένταση. Μας δίνει μια αίσθηση υπέρ της μάχης και του πολέμου.

  • Ήρθε και η ερώτηση1!!!
    Υπάρχει διαφορά στα λόγια της Ανδρομάχης στο κείμενο με αυτά στο τραγούδι. Στους στίχους του τραγουδιού η Ανδρομάχη φαίνεται να ενθαρρύνει τον Έκτορα να πάει να πολεμήσει. Ακόμα του λέει να πάει στον πόλεμο με σκοπό να ζήσει και να γυρίσει νικητής και όχι για να πεθάνει. Στο κείμενο αντίθετα προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον πείσει να μην πάει. Πιστεύει πως αν πολεμήσει, θα τον σκοτώσουν οι Αχαιοί και θα αφήσει το παιδί τους ορφανό και την ίδια χήρα.

  • Μήπως εσύ είχες σχολιάσει τη μουσική;

  • Συγχαρητήρια, Σοφία! Δυο γυναίκες που βλέπουν τον αγαπημένο τους να φεύγει για τον πόλεμο, καθεμιά διαφορετική και οι δυο όμως με τον ίδιο πόνο, την ίδια σιωπηλή αγωνία. Μήπως ο Όμηρος είναι ο καλύτερος ψυχογράφος ανά τους αιώνες;

  • Για το σχολιασμό της μουσικής ποιος είχε γράψει;

  • Μπράβο, Ελευθερία μου! πράγματι, δεν είναι το ωραιότερο κίνητρο για έναν στρατιώτη η αγάπη μιας γυναίκας;

  • Ο/Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΤΣΑ! λέει:

    Κυρία με την Καλιτσουνάκη αποφασίσαμε να γράψει εκείνη την πρώτη κι εγώ την δεύτερη ερώτηση!
    ΈΤΣΙ: Ερ.2 Στο τραγούδι οι ομηρικοί ήρωες μεταπλάθονται και μεταφέρονται στη σύγχρονη εποχή.Πως γίνεται αυτό;Ποια η διαφορά της σύγχρονης Ανδρομάχης;
    Στο τραγούδι οι ήρωες μεταπλάθονται. Ο Έκτορας μεταπλάθεται σ’ έναν στρατιώτη που φεύγει για τον πόλεμο και η Ανδρομάχη στην κοπέλα του στρατιώτη.Η κόρη του Γαυρίλη είναι μια γυναίκα που προβάλλει τον εαυτό της ως κίνητρο για να επιστρέψει ο αγαπημένος της πίσω νικητής.Του λέει να της σκέφτεται για να καταφέρει να γυρίσει πίσω ζωντανός.Η Ανδρομάχη του ομηρικού κειμένου,προβάλει τον εαυτό της μα κυρίως το παιδί της ως επιχείρημα για να μην πάει στον πόλεμο.Του λέει πως εκείνος είναι η μόνη της παρηγοριά αφού έχει χάσει την οικογένειά της (μητέρα,πατέρα και αδέλφια).

  • Ο/Η ΚΑΛΑΒΡΟΥ ΣΟΦΙΑ λέει:

    { Κυριααα ειναι απο τη φωτοτυπια που μας ειχατε δωσει για το τραγουδι….}
    Τα λογια της Ανδρομαχης του Ομηρου διαφερουν πολυ απο αυτα της Ανδρομαχης του Καμπανελλη και του Χατζιδακη!Η Ανδρομαχη στο ομηρικο κειμενο,προσπαθει με καθε τροπο να κρατησει κοντα της τον Εκτορα , οπως αλλωστε θα εκανε και καθε γυναικα. Ετσι, κανει επικληση στο συναισθημα και τη λογικη του προκειμενου να τον απομακρυνει απο το πεδιο της μαχης. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, η Ανδρομαχη του τραγουδιου, ουσιαστικα τον προτρεπει να παει στον πολεμο λεγοντας του να πολεμησει γενναια για να ζησει και να γυρισει πισω!!! Αλλωστε, οπως λεει, οποιος στον πολεμο παει για να πεθανει μαλλον γι’ αυτον ΔΕΝ κανει…….!!!
    #:-) #ΕκΤο®@$ κ@! A√DρομΜ@×Η # ;]

  • Δες και την εργασία που τους έβαλα!

  • Πολύ όμορφη μουσική,ομολογώ πως πρώτη φορά το ακούω,αξεπέραστος αυτός ο Χατζηδάκης!!!

  • Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση