Το κόκκινο μπαλόνι

Ένα μικρό αγόρι βρίσκει δεμένο σ`ένα στύλο, στους δρόμους του Παρισιού του 1950, ένα κόκκινο μπαλόνι. Το παίρνει μαζί του κι από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα το μπαλόνι ακολουθεί το αγόρι παντού. Κάτι που προκαλεί τον φθόνο των άλλων αγοριών που παίζουν στους δρόμους..

Το κόκκινο μπαλόνι (Le ballon Rouge) είναι μια μαγική ιστορία για τη φιλία ανάμεσα σε ένα μικρό αγόρι και ένα μπαλόνι, με φόντο το Παρίσι της δεκαετίας του `50. Σκηνοθετήθηκε το 1956 από τονΑλμπέρ Λαμορίς. Την ίδια χρονιά κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Κανών (για ταινία μικρού μήκους) και έναν χρόνο αργότερα το βραβείο όσκαρ καλύτερου σεναρίου. Μια ταινία (χωρίς διαλόγους) για την παιδική αθωότητα. Μια ταινία για το παιχνίδι και τη «μαγεία» που δεν μπορούν να κατανοήσουν πάντοτε οι ενήλικοι. Αλλά επίσης και για το πόσο εγωιστικά και μοχθηρά μπορούν να γίνουν τα παιδιά όταν δεν μπορούν να αποκτήσουν αυτό που θέλουν· πολύ απλά μετά θέλουν να το καταστρέψουν. Εκτός από την αναγνώριση και την εξαιρετική υποδοχή που έτυχε η ταινία από τους κριτικούς, είχε και εξαιρετική εμπορική πορεία όπου κι αν προβλήθηκε. Είναι μια ταινία που έχουν λατρέψει πολλές γενιές παιδιών (και ενηλίκων) σε ολόκληρο τον κόσμο με πρωτοποριακά οπτικά εφέ για την εποχή του.
Η ταινία αυτή (διάρκειας 38 λεπτών) είναι μια άριστη ευκαιρία έκφρασης συναισθημάτων από μικρούς και μεγάλους. Μια ευκαιρία να ενεργοποιηθεί η ανάπτυξη της προοπτικής του άλλου, δηλ. της ενσυναίσθησης. Πρόκειται για τη γνωστική επίγνωση της εσωτερικής κατάστασης του άλλου προσώπου και την αυθόρμητη συναισθηματική ανταπόκριση σε αυτό (Hoffman, 1975).

https://www.youtube.com/watch?v=K2dor2_tCI0&list=PLfEOVpAn9eILB8vq6e0P9TjeHPGQqOWYL

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.