5 Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Στις 5 Ιουνίου του 1972 στη Στοκχόλμη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών με θέμα το περιβάλλον. Ήταν η πρώτη φορά που το περιβάλλον γινόταν μέρος της πολιτικής ατζέντα, ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

 

Αργότερα εκείνη τη χρονιά, στις 15 Δεκεμβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι η προστασία του είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν. Την ίδια μέρα εγκρίθηκε και η δημιουργία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), της εξειδικευμένης δηλαδή υπηρεσίας για περιβαλλοντικά θέματα.

Κυβερνήσεις και οργανισμοί κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια πρόκληση για τον καθένα μας να αναλογιστεί το μερίδιο της ατομικής του ευθύνης στα θέματα ρύπανσης και παράλληλα μας δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής και να δραστηριοποιηθούμε για τη λύση τους.

Από την πρώτη φορά που γιορτάστηκε το 1974, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα δράσης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια, συμβάλλοντας στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μας, καθώς και στη διαμόρφωση της εθνικής και διεθνούς περιβαλλοντικής πολιτικής.

Το θέμα για το 2018, είναι «Καταπολεμήστε τη ρύπανση από πλαστικά» – “Beat Plastic Pollution”, και μας καλεί να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε το φορτίο της πλαστικής ρύπανσης στους φυσικούς μας χώρους, που έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους οργανισμούς, αλλά και στη δική μας υγεία.

Παρόλο που το πλαστικό είναι πολύ χρήσιμο, δυστυχώς έχουμε γίνει υπερβολικά εξαρτημένοι από αυτό, με σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες. Κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι έχουμε χάσει κάθε μέτρο στη χρήση πλαστικών είναι τα παρακάτω:

– Κάθε χρόνο τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς!
– Τα πλαστικά αυτά μπορούν να κυκλώσουν τη Γη σχεδόν 4 φορές!
– Το 1/3 της πλαστικής συσκευασίας που χρησιμοποιούμε δεν καταλήγει στα σκουπίδια ή την ανακύκλωση, ρυπαίνοντας το φυσικό μας περιβάλλον.
– Συνολικά, το 50% του πλαστικού που χρησιμοποιούμε είναι μόνο για μία χρήση.
– 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια αγοράζονται κάθε λεπτό, σε όλο τον κόσμο!
– Τα πλαστικά μπορούν να γίνουν μικρά κομμάτια (μικροπλαστικά) που μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα απειλώντας την υγεία μας!

Ένας χρήσιμος κανόνας που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά είναι: «Αν δεν μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις, αρνήσου το» – «If you can’t reuse it, refuse it»

Υπάρχουν όμως και τόσα πολλά άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε:

– Να ζητήσουμε από τα εστιατόρια και τις καφετέριες που επισκεπτόμαστε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικά καλαμάκια,
– Όταν πηγαίνουμε να αγοράσουμε καφέ να ζητάμε να μας σερβίρουν στη δική μας κούπα και όχι σε πλαστικό ποτήρι,
– Να χρησιμοποιούμε τις δικές μας τσάντες πολλαπλών χρήσεων για τις αγορές μας,
– Να δείχνουμε την προτίμησή μας σε προϊόντα που δεν έχουν πλαστική συσκευασία.

Και κάτι για το καλοκαίρι…

Να δώσουμε την υπόσχεση, κάθε φορά που θα βρεθούμε στην παραλία, να μαζεύουμε 3 κομμάτια πλαστικού. Έτσι θα γίνουμε μέρος της λύσης, και δεν θα αφήσουμε τη ρύπανση να φτάσει στη θάλασσα, όπου κάνει μεγαλύτερη ζημιά.