ΠΟΤΑΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΒΡΟΣ

Πηγές : Ροδόπη (Βουλγαρία)

Εκβολές : Θρακικό Πέλαγος

Μήκος : 480 km

 Ιστορία

Κατά τη μυθολογία, ο Έβρος ήταν γιος του Αίμου και της Ροδόπης και λατρεύτηκε ως θεός. Σύμφωνα με άλλη μυθολογική παράδοση, ο ποταμός παλιότερα ονομαζόταν Ρόμβος και αργότερα μετονομάστηκε Έβρος, από τον γιο του Κάσσανδρου, μυθικού βασιλιά της Θράκης, που είχε πνιγεί σε αυτόν.

Το Δέλτα του Έβρου

Ο Έβρος στις εκβολές του σχηματίζει ένα τεράστιο και δαιδαλώδες δέλτα, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της Ελλάδας. Είναι από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ευρώπης και είναι υπό προστασία.

Στον ποταμό Έβρο και στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί να ζουν 46 είδη ψαριών. Αρκετά από τα ψάρια έχουν αποκτήσει εμπορική αξία για τους κατοίκους των γύρω περιοχών όπως ο κέφαλος, o κυπρίνος γνωστό και σαν σαζάνι ή γριβάδι, το τσιρώνι, το λαβράκι, η τσιπούρα, η γλώσσα , το χέλι κ.λ.π.

7 διαφορετικά είδη αμφιβίων κατοικούν στο Δέλτα Έβρου. Σε θέσεις  με αρκετή υγρασία και νερά συναντάμε το λιμνοβάτραχο ή μπάκακα  και το σβελτοβάτραχο . O δεντροβάτραχος  παρατηρείται συνήθως γαντζωμένος με τις βεντούζες του πάνω σε δέντρα ή στα φύλλα τους κ.λ.π.. Σε θέσεις πιο ξερές συχνάζουν ο πρασινοβάτραχος  και ο χωματόφρυνος .

Συνολικά έχουν αναφερθεί 21 είδη από ερπετά, χελώνες σαύρες και φίδια στο Δέλτα Έβρου. Σημαντικοί πληθυσμοί ερπετών απαντώνται τόσο στο νερό όσο και στην στεριά (ποταμοχελώνα, νερόφιδο, γραικοχελώνα, σαύρες, φίδια κ.λ.π.).

Περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών κατοικούν στον υγρότοπο του Δέλτα Έβρου. Στα κανάλια συναντάμε την σπάνια βίδρα ένα υδρόβιο ζώο το οποίο έχει ανάγκη από καθαρά νερά και πλούσια βλάστηση. Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Έβρου ζουν επίσης και η αγριόγατα, η αλεπού, το κουνάβι, η νυφίτσα  και ο ασβός. Στους αγρούς και στα λιβάδια τριγυρίζουν ο σκαντζόχοιρος, o τυφλοπόντικας  και ο λαγόγυρος.

Πλημμύρες-Ρύπανση

Οι μεγάλες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις προκαλούν την υπερχείλιση του ποταμού, καταστρέφοντας συχνά τις καλλιέργειες και προκαλώντας δυσχέρειες στους κατοίκους που ζουν γύρω από αυτόν. Στον Έβρο καταλήγουν βαρέα μέταλλα από απόβλητα μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην Βουλγαρία και βιομηχανίες της Τουρκία.

Μεταναστευτικές ροές

Ο ποταμός Έβρος οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί διάβαση προσφύγων και μεταναστών (από Τουρκία, Αραβικές και Ασιατικές χώρες) οι οποίοι εισέρχονται παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα με κίνδυνο της ζωής τους.

Στάθης Μ.

1ο Δημ.Σχολ.Σκύδρας

2015-2016

https://el.wikipedia.org

ΑΧΕΛΩΟΣ

O Αχελώος ή Ασπροπόταμος είναι ο δεύτερος, ως προς το μήκος, ποταμός της Ελλάδας.

Μήκος:     220km

Πηγές:      Λακμός

Εκβολές:  Ιόνιο

Ονομασία

Η αρχαία ονομασία του ποταμού είναι Αχελώος και πιθανότατα να προέρχεται από την ρίζα «αχ» που σημαίνει νερό και το συγκριτικό επίθετο «λώων» που σημαίνει καλύτερος.

Η λαϊκότερη ονομασία του ποταμού είναι Ασπροπόταμος ή Άσπρος. Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευση αυτής της ονομασίας. Μία εκδοχή την συνδέει με την αφρισμένη εικόνα του ποταμού κατά τους ανοιξιάτικους μήνες όταν λιώνουν τα χιόνια, ενώ άλλες με το λευκό χρώμα των χαλικιών στις όχθες του και την άσπρη λάσπη που κατεβάζει το ρεύμα του.

 Πανίδα

Στην κοιλάδα του Αχελώου, υπάρχει αποικία με Όρνια, Χρυσαετούς, Ασπροπάρηδες, Ποντικοβαρβακίνες, Φιδαετούς. Στην περιοχή του Δέλτα συναντάμε: Καλαμοκανάδες, Στρειδοφάγους, Γελογλάρονα, Πετροτριλίδες, Νεροχελίδονα, Κοκκινοσκέληδες, Πορφυροτσικνιάδες, Λευκοτσικνιάδες, Αργυροπελεκάνους. Tο Δέλτα του Αχελώου αποτελεί την σημαντικότερη περιοχή για το ξεχειμώνιασμα των αρπακτικών. Kάνουν την εμφάνισή τους εδώ τα Όρνια, ο Στικταετός, ο Μαυρόγυπας, ο Χρυσαετός, ο Φιδαετός, ο Θαλασσαετος και ο Σπιζαετός. Επίσης, ξεχειμωνιάζουν Φαλαρίδες, Αργυροτσικνιάδες, Κορμοράνοι, Γκισάρια και Σφυριχτάρια.

 Μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αχελώος θεωρείται ο σπουδαιότερος ποτάμιος θεός, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, πατέρας των Νυμφών και των Σειρήνων. Ο Όμηρος μάλιστα τον βάζει πριν από τον Ωκεανό που είναι η αρχή του παντός.

Γνωστή είναι και η πάλη του Ηρακλή με τον Αχελώο για την κατάκτηση της Δηιάνειρας, κόρης του Οινέα, (την οποία είχε ζητήσει σε γάμο ο ποταμός, ενώ ο αδερφός της ο Μελέαγρος είχε δώσει εντολή στον Ηρακλή να την παντρευτεί αυτός). Ο Αχελώος είχε τρεις μορφές: ταύρος, φίδι ή άνθρωπος με κεφάλι ταύρου. Στη μάχη είχε τη μορφή ταύρου και ο Ηρακλής κατάφερε να του σπάσει το ένα κέρατο και να τον νικήσει. Ο Ηρακλής επέστρεψε στον ηττημένο Αχελώο το σπασμένο κέρατο και σε αντάλλαγμα έλαβε το Κέρας της αίγας Αμάλθειας, που είναι το σύμβολο της Αφθονίας. Σύμφωνα με την ερμηνεία του μύθου, η νίκη του Ηρακλή συνδέεται με την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων στην Παραχελωίτιδα περιοχή και το κέρας της Αμάλθειας συμβολίζει τη γόνιμη γη που προήλθε από την κατασκευή των έργων αυτών.

   Γιάννης. Π.

                                                                    1ο Δημ. Σχολ. Σκύδρας

                                                                      2015-16

https://el.wikipedia.org

http://www.epoxi.gr

 

 ΑΩΟΣ

ΜΗΚΟΣ- ΠΗΓΕΣ-ΕΚΒΟΛΕΣ

   Ο Αώος  είναι ποταμός της Ηπείρου με συνολικό μήκος 260 km. Απ’ αυτά, τα 70 km βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα 190 σε αλβανικό. Ο Αώος πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και αρχικά διαρρέει μία χαράδρα ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα. Νοτιοδυτικά της Κόνιτσας εισέρχεται στην Αλβανία και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ

   Στις πηγές του Αώου, οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο 1.340 μέτρων, έχει κατασκευαστεί τεχνητή λίμνη για την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση της γύρω περιοχής.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  Ο ποταμός Αώος διαρρέει μεγάλο μέρος του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου. Στο τμήμα αυτό σχηματίζει χαράδρα ανάμεσα στις βόρειες πλαγιές της Τύμφης και των νότιων απολήξεων του Σμόλικα. Το μήκος της χαράδρας είναι συνολικά 8 χιλιόμετρα και το πλάτος της κυμαίνεται από 300 μέτρα ως 2,5 χιλιόμετρα. Η βλάστηση σ’ αυτό το τμήμα είναι ιδιαίτερα πλούσια. Στο εσωτερικό της χαράδρας είναι χτισμένη η Μονή Στομίου ενώ στην έξοδο της βρίσκεται το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, χτισμένο το 1870.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡ.

el.wikipedia.org/wiki/

2015-16

 

Δημοσιεύθηκε στην Γενικά. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση