Το παραμύθι μας

Φτιάχνω το δικό μου παραμύθι – Μέθοδος Προπ

Ακολουθήσαμε τα βήματα του Προπ και γίναμε παραμυθάδες…

Επιλέξαμε

ο ήρωας να είναι ένα παλικάρι

ο μαγικός βοηθός ένας γεράκος,

το μαγικό μέσο ένα ιπτάμενο χαλί, το οποίο θα έπαιρνε αφού απαντούσε σε τρεις ερωτήσεις

ο αντίπαλος να είναι ένας δράκος

η συμφορά,   απαγωγή κοριτσιών

το πρόβλημα να  λυθεί  με πάλη και η επιστροφή να  γίνει  με μαγικό τρόπο

η  ανταμοιβή για τον ήρωα  να είναι  ο γάμος με τη ομορφότερη κοπέλα.

Αφού το γράψαμε, το χωρίσαμε σε σκηνές και το εικονογραφήσαμε. Και να, τα αποτελέσματα!

Α! Επιλέξτε τον τίτλο που σας αρέσει, γιατί δεν υπήρξε συμφωνία πάνω σ΄αυτό!

Ο Νεκτάριος και η Κλεοπάτρα

ή

Η τελευταία απαγωγή

ή

Το γενναίο παλικάρι

ή

Ο Νεκτάριος και ο δράκος

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε  σε ένα μικρό χωριό στην άκρη του δάσους ένα παλικάρι, ο Νεκτάριος. Σε μια σπηλιά, βαθιά στο δάσος, ζούσε ένας μεγάλος και κακός δράκος. Κάθε φορά που είχε πανσέληνο, πήγαινε στο χωριό, έκλεβε μια κοπέλα και την φυλάκιζε στη σπηλιά του.

Οι κάτοικοι ήταν πολύ στεναχωρημένοι. Δεν ήξεραν τι να κάνουν! Η τελευταία κοπέλα που είχε κλαπεί  ήταν  η Κλεοπάτρα, η πιο όμορφη κοπέλα του χωριού. Ο μπαμπάς της θα έδινε όλη την περιουσία του και την Κλεοπάτρα για γυναίκα σε όποιον την έσωζε.

Ο Νεκτάριος, κρυφά ερωτευμένος με την Κλεοπάτρα, το αποφάσισε. Θα πήγαινε να συναντήσει το δράκο, για να σώσει την κοπέλα.

Στο δρόμο που πήγαινε συνάντησε ένα συμπαθητικό γεράκο. Ήταν σκυφτός σε ένα μπαστούνι.

–         Καλή  σου μέρα, γέροντα. Μήπως ξέρεις πώς θα φτάσω στο σπήλαιο του δράκου;

–         Καλημέρα, παλικάρι μου. Θα σου πω, αν μου απαντήσεις σε τρεις ερωτήσεις.

–         Σε ακούω, γέροντα.

–         Ποιος είναι αυτός που στην αρχή της ζωής του έχει 4  πόδια, στη συνέχεια 2 και στο τέλος της ζωής του 3;

–         Αυτό είναι εύκολο. Είναι ο άνθρωπος, που στην αρχή μωρό περπατά στα τέσσερα, μετά στα δύο και στη γεροντική ηλικία κρατά μπαστούνι

–         Δεύτερη ερώτηση: 1 κιλό σίδερο ή 1 κιλό βαμβάκι ζυγίζει περισσότερο;

–         Μμμμ! Το βρήκα! Είναι ακριβώς το ίδιο.

–         Σωστά! Πάμε τώρα στην τρίτη ερώτηση, που είναι και η πιο δύσκολη. Δυο πατέρες και δυο γιοι πήγαν για ψάρεμα. Έπιασε ο καθένας ένα ψάρι. Όλα τα ψάρια ήταν τρία. Γιατί;

–         Αυτό χρειάζεται περισσότερη σκέψη. Λοιπόν, ήταν ο παππούς, ο πατέρας και ο γιος. Ο παππούς και ο μπαμπάς ήταν οι δυο μπαμπάδες. Ο μπαμπάς και ο γιος ήταν οι δυο γιοι.

–         Κέρδισες, παλικάρι μου! Σου δίνω αυτό το μαγικό χαλί. Ανέβα πάνω και πες: «Γιπ, γιπ!» Αμέσως θα βρεθείς έξω από την σπηλιά. Το χαλί διαβάζει τη σκέψη σου και πραγματοποιεί κάθε  σου επιθυμία.

Έτσι κι έγινε. Ο Νεκτάριος ανέβηκε στο χαλί, είπε τις μαγικές λέξεις

και βρέθηκε έξω από τη σπηλιά. Κοίταξε μέσα και είδε το δράκο με τις κοπέλες να κάθονται γύρω από τη φωτιά. Ο δράκος, όμως, που είχε πολύ δυνατή όσφρηση, μύρισε το παλικάρι και βγήκε έξω έτοιμος για πάλη.

            Το παλικάρι έτρεξε γρήγορα, ανέβηκε στο χαλί και είπε: «Γιπ, γιπ!». Ξαφνικά άρχισε να μεγαλώνει μέχρι που έγινε ένας φοβερός γίγαντας. Ο δράκος έτρεξε πίσω του πετώντας φωτιές. Ο γίγαντας, όμως τις απέφευγε και φυσούσε τόσο δυνατά που οι φωτιές επέστρεφαν στο δράκο, γεμίζοντας  το σώμα του πληγές. Ο γίγαντας, όταν είδε το δράκο πληγωμένο και εξασθενημένο, χτύπησε δυνατά τα πόδια του στη γη και άνοιξε μια τεράστια τρύπα. Πολύ γρήγορα έσπρωξε με δύναμη το δράκο μέσα σ’ αυτή. Οι κοπέλες που παρακολουθούσαν με αγωνία την πάλη, άρχισαν να ρίχνουν πέτρες στην τρύπα μέχρι που γέμισε. Ο δράκος δε θα ενοχλούσε ξανά το χωριό τους. Βρισκόταν θαμμένος κάτω από ένα πλήθος από πέτρες.

            Ο γίγαντας ανέβηκε πάνω στο χαλί και είπε πολλές φορές τις μαγικές λέξεις μέχρι που απέκτησε το κανονικό του μέγεθος. Τότε κάλεσε τις κοπέλες να ανεβούν και κείνες, για να επιστρέψουν στο χωριό και τις οικογένειές τους.

Όταν έφτασαν στο χωριό, . στήθηκε μεγάλο πανηγύρι. Σε λίγο καιρό έγιναν και οι γάμοι του Νεκτάριου και της Κλεοπάτρας. Ο γάμος κράτησε μέρες πολλές και ήταν καλεσμένοι όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Και φυσικά ζήσαν αυτοί καλά….

και μεις οι μαθητές του Ε1 του 1ου Δημ. Σχολείου Σκύδρας

και όλοι εσείς που διαβάζετε το παραμύθι μας

πολύ πολύ πολύ καλύτερα!

Κατηγορίες: Η ΤΑΞΗ ΜΟΥ / 2013-14/ Ε΄, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση