Ελληνική τέχνη … σε ξένα μουσεία

Bring Them Back

I AM GREEK AND I WANT TO GO HOME

Ελληνική τέχνη…σε ξένα μουσεία

Ελληνικά εκθέματα στα μουσεία του κόσμου

Έργα τέχνης της εποχής του Φιλίππου και Αλεξάνδρου σε ξένες χώρες

Ελληνικά έργα τέχνης στα μουσεία του κόσμου

 Αλέξανδρος(Αζάρα προτομή)

Προτομή του Μ. Αλεξάνδρου

Προτομή του Αλεξάνδρου, έργο του Λυσίππου, γνωστή ως προτομή του Αζάρα. Βρέθηκε στο Τίβολι στην Ιταλία και στην κατοχή του Αζάρα, του Ισπανού πρέσβη στην Ρώμη και ακολούθως στο Παρίσι. Μέσω αυτού του κυρίου, η προτομή του Αλεξάνδρου πέρασε στα χέρια του Ναπολέοντα του Κορσικανού. Σήμερα βρίσκεται παράνομα στην Γαλλία, στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Η θέση της είναι στο μουσείο της Πέλλας, από όπου έχει πιθανότατα κλαπεί από τους Ρωμαίους.

Πηγή: www.sikyon.com
Λεμονιά Ι.
Ε1 1ου Δημ. Σκύδρας
2013-14

  Η Νίκη της Σαμοθράκης

 

Η Φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης

 

Η Νίκη της Σαμοθράκης είναι ένα μάρμαρινο άγαλμα , ύψους 3μ. και 28εκ., άγνωστου καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής που βρέθηκε στο ναό των “Μεγάλων Θεών” στη Σαμοθράκη και παριστάνει φτερωτή τη Θεά Νίκη. Βρίσκεται στο Μουσείο Λούβρου από το 1884.

Πηγή: http://el.wikipedia.org

Εβελίνα Ντ.

Ε1. 1ου Δημ. Σκύδρας

2013-14

 

 

Η Αφροδίτη της Μήλου

venus

Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα άγαλμα ύψους 2.02μ και χρονολογείται γύρω στο 1000 π.Χ. Βρέθηκε με ακρωτηριασμένα τα χέρια και παριστάνει μια γυναικεία μορφή που πιθανολογείται ότι είναι η Αφροδίτη. Εικάζεται πως η θεά με το αριστερό της χέρι κρατούσε μήλο ή καθρέφτη η ότι με τα δυο χέρια της κρατούσε την ασπίδα του Άρη. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι βρέθηκαν διάφορα σημεία του αριστερού χεριού αλλά χάθηκε κατά την μεταφορά της. Το άγαλμα βρέθηκε το 1820 από έναν αγρότη, ο οποίος το πούλησε στους Γάλλους. Αυτοί με την σειρά τους το μετέφεραν στο Μουσείο του Λούβρου. Ο δημιουργός του έργου ίσως είναι ο γλύπτης Αγήσανδρος ή ο  Αλέξανδρος,  γιος του Μηνίδη από την Αντιόχεια. Σήμερα ένα γύψινο αντίγραφο του αγάλματος βρίσκεται στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μήλου.

Πηγή:el.wikipedia.org

 Δημήτρης Χ.

 Ε1 1ου Δημ. Σχολείου Σκύδρας

 2013-14


 

Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα πολύ γνωστό μαρμάρινο άγαλμα, της ελληνιστικής εποχής, το οποίο βρέθηκε την άνοιξη του 1820 σε αγροτική περιοχή της Μήλου, σε θέση αρχαίου οικισμού, από έναν αγρότη που λεγόταν κατά πάσα πιθανότητα Θεόδωρος ή Γεώργιος Κεντρωτάς. Ο ίδιος, λόγω των πολλών πιέσεων που δέχτηκε (από Γάλλους αρχαιολόγους και διπλωμάτες, από τους Έλληνες προκρίτους του νησιού και από τον δραγουμάνο Μουρούζη που εκπροσωπούσε και την Υψηλή Πύλη, δηλαδή την κυβέρνηση των Οθωμανών) μάλλον δεν μπόρεσε να κερδίσει κάτι σημαντικό από το εύρημά του, αν και οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι πήρε 400 γρόσια. Το άγαλμα, που βρέθηκε σε πάνω από 6 χωριστά κομμάτια, κατέληξε ένα χρόνο αργότερα στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα. Στο μουσείο της Μήλου υπάρχει ένα πιστό αντίγραφό του, το οποίο έστειλε αργότερα ως δωρεά το Λούβρο.

 

Χριστίνα Β.

Ε1 1ου Δημ. Σχολείου Σκύδρας

 2013-14

image007Αμφορέας που απεικονίζει τη μάχη του Δαρείου με τον Αλέξανδρο στην κεντρική ζώνη του αμφορέα, πιθανώς τη μάχη Ισσού. Ο Αλέξανδρος απεικονίζεται έφιππος. Σήμερα βρίσκεται στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της  Νάπολης στην Ιταλία!

Πηγή: http://www.safem.gr

Ιρένα Ντ.

 Ε1 1ου Δημ. Σχολείου Σκύδρας

 2013-14

208px-Apollo_of_Tenea_Glyptothek_Munich_168Ο κούρος της Τενέας ή Απόλλων της Τενέας  είναι κατασκευασμένος από μάρμαρο της Πάρου. Τα άκρα του βρέθηκαν διαμελισμένα, ένα τμήμα του δεξιού βραχίονα έλειπε και έχει αντικατασταθεί. Η κεφαλή διατηρήθηκε σώα επειδή βρέθηκε μέσα σε ένα πήλινο δοχείο που το προστάτευσε επί αιώνες. Το αγαλματάκι παριστάνει έναν νεανία με γυμνό σφριγηλό αθλητικό σώμα που στηρίζεται και στα δύο πόδια, ενώ το αριστερό πόδι κάνει ένα μικρό βήμα εμπρός. Το πέλμα των ποδιών ακουμπάει το έδαφος. Οι βραχίονες είναι κρεμάμενοι απολύτως συμμετρικά και τα δύο χέρια είναι σφιγμένα σε γροθιές που ακουμπάνε τους μηρούς, σαν να κρατάν κάποια λαβή. Το άγαλμα πρέπει να κατασκευάστηκε στα μέσα του έκτου αιώνα π.Χ., και προφανώς φέρει την υπογραφή κάποιου μαθητή, ή των ίδιων των  γλυπτών Δίποινου  και Σκύλη που είχαν το εργαστήριό τους στην περιοχή της Τενέας . Βρέθηκε το 1846 κοντά στην Κόρινθο  εκεί που ήταν η νεκρόπολη της παλαιάς Τενέας  και από το 1854  εκτίθεται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Αντίγραφό του βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βασιλείας.

Πηγή:el.wikipedia.org

Κωνσταντίνα Τσ.

 Ε1 1ου Δημ. Σχολείου Σκύδρας

 2013-14

Κατηγορίες: Η ΤΑΞΗ ΜΟΥ / 2013-14/ Ε΄, ΙΣΤΟΡΙΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση