Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ / ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ (1942)

Σταμάτη Λ. Πολενάκη (1908- 1997)

Το πρώτο κινούμενο σχέδιο στην Ελλάδα, που μας κληροδότησε ο Σ. Πολενάκης μία μοναδική ταινία εμπνευσμένη από τα παθήματα του Μουσολίνι.

Το κινούμενο σχέδιο αυτό, φιλοτέχνησε στα χρόνια της Ιταλικής κατοχής στη Σίφνο. Για το ιστορικό της δημιουργίας τους μας αφηγήθηκε ο ίδιος:

«Μετά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, επήρα την οικογένειά μου και πήγαμε στην Σίφνο των Κυκλάδων, απ΄ όπου κατάγομαι και εγκατασταθήκαμε στο πατρικό μου σπίτι. Για να αξιοποιήσω το χρόνο μου, εσκέφθηκα να φιλοτεχνήσω μια σειρά γελοιογραφιών και το κινούμενο σχέδιο. Εκεί είχαμε Ιταλική κατοχή από καμιά εκατοστή στρατιώτες με τους αξιωματικούς τους, καραμπινιέρους κ.λ.π. Όλοι αυτοί συνήθως μπαινόβγαιναν μέσα στα σπίτια με διάφορες προφάσεις.

Φυσικά είχα λάβει τα μέτρα μου. Πρώτον, κανείς έξω από το σπίτι δεν ήξερε τίποτα και δεύτερον, είχα έτοιμη κρυψώνα δίπλα μου, που σε τρία δευτερόλεπτα ήταν κρυμμένο το σχέδιο που έφτιαχνα. Όσο για τα σύνεργα της σχεδίασης, χρώματα κ.λπ. είχα πλάι μου ένα ημιτελές αθώο τοπίο.»

http://www.ecofilms.gr

Δημοσιεύθηκε στην ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ! και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση