Μεταξοσκώληκες…

Μεταξοσκώληκας ονομάζεται το εξημερωμένο είδος Sericania mori, που περικλείει 300 περίπου είδη. Πρόκειται για πεταλούδες με χοντρό τριχωτό σώμα και μεγάλα λευκωπά φτερά. Το θηλυκό γεννά περίπου ως 1000 αβγά στρογγυλά.

Εκκόλλαψη

Η εκόλλαψη του σπόρου είναι το πρώτο στάδιο της εκτροφής του και γίνεται στα μέσα Απριλίου με αρχές Μαΐου. Τα αβγά του, που το μέγεθός τους δεν ξεπερνούν το κεφάλι μιας καρφίτσας, εκολλάπτονται  σε 12-15 μέρες σε θερμοκρασία 20-25 βαθμούς Κελσίου.

Ηλικίες- Στάδια

Το μέγεθος του μεταξοσκώληκα, όταν γεννιέται είναι περίπου 2-3 χιλιοστά.  Ο μεταξοσκώληκας δεν τρώει φύλλα, αν δεν έχουν την κατάλληλη υγρασία. Από τη στιγμή της γέννησής του μέχρι τη στιγμή που θα πλέξει το κουκούλι του, περνά από πέντε στάδια, τις “ηλικίες”. Τρώει συνεχώς και μεγαλώνει κάθε μέρα σημαντικά.

Κλάδωμα

Μόλις ολοκληρωθεί η εκτροφή, οι μεταξοσκώληκες ανεβαίνουν στα κλαδιά που έχουν τοποθετηθεί στα κρεβάτια τους, για να πλέξουν το κουκούλι τους, τη μεταξωτή φωλιά της. Το πλέξιμο γίνεται από έξω προς τα  μέσα, σχηματίζοντας οχτάρια  και τελικά  κλείνεται μέσα. Το κουκούλι αποτελείται από μια μεταξωτή ίνα με αρχή και τέλος.

Ξεκλάδωμα

Όταν περάσουν 7 με 8 μέρες από το κλάδωμα αρχίζει το ξεκλάδωμα δηλ. το μάζεμα των κουκουλιών από τα κλαδιά. Σε  5-10 μέρες από το ξεκλάδωμα ο μεταξοσκώληκας μεταμορφώνεται σε πεταλούδα, η οποία βγάζοντας ένα όξινο υγρό, ανοίγει μια μικρή τρύπα στο κουκούλι  και βγαίνει έξω στην ελευθερία. Το χρώμα της πεταλούδας είναι άσπρο. Οι πεταλούδες ζουν 2-3 μέρες και γεννούν 600-1000 αβγά.

Μάρθα Κ.

Ε2,  1ου Δημ. Σκύδρας

Κατηγορίες: Η ΤΑΞΗ ΜΟΥ/2011-2012/Ε'. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση