«Και του Διογένη Ρωμανού κλειστήκανε τα μάτια…»

μέσα στο κόκκινο νησί, στην πιο ψηλή του ράχη,

κι η πολεμόχαρη ψυχή φτερούγισε και πάει

να βρει στεριές και πέλαγα σ’ ανατολή και δύση,

της γης να γίνει ριζιμιά, της θάλασσας φουρτούνα!»

Κ. Παλαμάς, Η φλογέρα του βασιλιά

Ο Ρωμανός  Διογένης γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 1932. Καταγόταν από οικογένεια γαιοκτημόνων. Διακρίθηκε ως στρατιωτικός. Μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ι’ Δούκα, η χήρα του Ευδοκία, τον επέλεξε για σύζυγό της. Πολέμησε, στο Μάτζικερτ (1071), τους Σελτζούκους Τούρκους και πιάστηκε αιχμάλωτος. Απελευθερώθηκε μετά την υπογραφή της ταπεινωτικής, για τους Βυζαντινούς, ειρήνης με τους Τούρκους. Όμως κατά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη πιάστηκε αιχμάλωτος από το στρατό του Μιχαήλ του Δούκα, ο οποίος είχε ήδη  ανακηρυχθεί αυτοκράτορας. Τυφλώθηκε και εξορίστηκε στο νησί Πρώτη της Προποντίδας, όπου πέθανε το 1072 μ.Χ.

Ειρήνη Ν., Μαριάννα Τ.

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Δημοσιεύθηκε στην Η ΤΑΞΗ ΜΟΥ/2009-10/Ε', ΙΣΤΟΡΙΑ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση