Λέων Γ΄ο Ίσαυρος

0020.jpg

Ερίσα

Ο Λέων Γ’ ο Ίσαυρος γεννήθηκε στη Γερμανικεία της Συρίας. Ήταν ο πρώτος εικονομάχος αυτοκράτορας. Ίδρυσε τη δυναστεία των Ισαύρων, η οποία κυβέρνησε για 80 χρόνια.

Το νομοθετικό  έργο του Λέοντα Γ’ του Ίσαυρου

Η «Εκλογή» ήταν ένας κώδικας νόμων, γραμμένος στα ελληνικά. Αποτελεί μια περίληψη του «Ιουστινιάνειου Κώδικα» και προοριζόταν για εγχειρίδιο των δικαστών.

«Ο Γεωργικός Νόμος» ήταν  μια συλλογή νόμων που ρύθμιζε θέματα της αγροτικής ζωής: μικροκλοπές (π.χ. φρούτων), παραβάσεις βοσκών, ζημιές που γίνονταν στα ζώα ή προκαλούσαν τα ζώα.

Διοίκηση 

Για να διοικήσει την αυτοκρατορία του, την χώρισε σε μεγάλες περιφέρειες, τα θέματα.

Οι Ακρίτες ήταν οι φρουροί των συνόρων. Λέγονταν έτσι, επειδή φυλούσαν τις άκρες της αυτοκρατορίας. Στους Ακρίτες έδιναν δωρεάν γη για καλλιέργεια, άλογα και πανοπλίες για τους πολέμους και τους απάλλασσαν από τους φόρους. Ο πιο ξακουστός ακρίτας ήταν ο Βασίλειος Διγενής.

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Δημοσιεύθηκε στην Η ΤΑΞΗ ΜΟΥ/2009-10/Ε', ΙΣΤΟΡΙΑ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση