ΥΨΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ…

«Η εθνεγερσία του 1821 είναι στενά συνδεδεμένη με τη μεγάλη μορφή του εθνικού μας βάρδου, του Διονυσίου Σολωμού. Όπως είναι γνωστό, ο Σολωμός αρχικά έγραψε στα ιταλικά. Όμως πολύ νωρίς τον απασχόλησε σε ποια γλώσσα θα συνέχιζε να γράφει. Απ’ αυτό το δίλημμα τον έβγαλε ο Σπυρίδων Τρικούπης, ο ιστορικός της ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο Τρικούπης ήταν κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερος του Σολωμού. Σε κάποια συνάντηση του Τρικούπη με το Σολωμό, ο δεύτερος απήγγειλε το ιταλικό ποίημα «Ωδή στην πρώτη Λειτουργία«. Επειδή όμως ο Τρικούπης μετά το άκουσμα του ποιήματος παρέμενε σιωπηλός, ο Σολωμός ζήτησε τη γνώμη του για το ποίημα. «Το ποιητικό σας τάλαντο«, του είπε ο Τρικούπης, «σας επιφυάσσει ωραία θέση στον ιταλικό Παρνασσό. Όμως τις πρώτες θέσεις του, τις έχουν πιάσει άλλοι. Ο ελληνικός Παρνασσός δεν έχει ακόμη το Δάντη του«.

Απο κείνη τη στιγμή ο Σολωμός άρχισε να γράφει στα ελληνικά.»

Περιοδικό Η δράσις μας, Μάρτιος 2000

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Δημοσιεύθηκε στην ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση