maranikol's blog

χειροποίητες δημιουργίες

ΚΑΔΡΑ ΑΠΟ ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΕΣ

Ιούν 201322

Επιλέγουμε ένα ξύλινο πλαίσιο. Είναι της τάξης των 5 ευρώ το ανώτερο. Πρέπει να είναι λιτό. Γιατί η πορσελάνη από μόνη της είναι φανταχτερή. Ένα πλούσιο κάδρο θα καταστήσει τη δημιουργία μας too much. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια απλή κορνίζα που ενδεχομένως διαθέτουμε

Περιμετρικά κ στην εσωτερική πλευρά καρφώνουμε καρφάκια όσο το δυνατόν πιο πίσω.

Με νερό περνάμε την επιφάνεια που θα το ακουμπήσουμε. Και επάνω τοποθετούμε διαφανή μεμβράνη. Τη μεμβράνη την περνάμε με λάδι με λίγο βαμβάκι. Τοποθετούμε πετονιά. Με την πετονιά θα κρεμάσουμε το κάδρο όταν είναι έτοιμο. Και μετά το ξύλινο πλαίσιο. Γυρνάμε τη μεμβράνη προς τα πάνω στην εξωτερική πλευρά του πλαισίου κ τη συγκρατούμε με ταινία αυτή που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί (αφαιρείται πολύ εύκολα). Προσέχουμε η μεμβράνη να είναι καλά τεντωμένη

Σε ένα δοχείο ετοιμάζουμε γύψο. Ας μην είναι κ καλλιτεχνικός. Φροντίζουμε να έχει την υφή την αντίστοιχη που έχει ένα στραγγισμένο γιαούρτι.

Ρίχνουμε το γύψο εντός του ξύλινου πλαισίου.

Έχουμε φροντίσει εκ των προτέρων να γνωρίζουμε τη διάταξη των σπασμένων πορσελάνινων κομματιών. Ο γύψος στερεοποιείται πολύ γρήγορα. Τοποθετούμε τα κομμάτια.

Δεν βιαζόμαστε τώρα. Περιμένουμε ο γύψος να στερεοποιηθεί εντελώς. Μόνο τότε αφαιρούμε τη μεμβράνη. Όπως καταλάβατε τοποθετήθηκε για να μην φύγει ο υγρός γύψος έξω από το ξύλινο πλαίσιο. Με ένα μαχαιράκι χωρίς δόντια  (αυτό που καθαρίζουμε τις πατάτες) ισιώνουμε το γύψο περιμετρικά κ ιδιαίτερα στις γωνίες. Εδώ βλέπετε την πίσω πλευρά. Την πετονιά την κάνουμε κόμπο ώστε να μην προεξέχει όταν κρεμαστεί το κάδρο. Τις άκρες της, τις περνάμε με ένα αναπτήρα για να μη λυθεί ο κόμπος.

Με ένα σφουγγαράκι νερό  καθαρίζουμε το πλαίσιο. Περιμένουμε αρκετές ημέρες πριν το κρεμάσουμε. Εξαρτάται από τη εξωτερική θερμοκρασία. Το καλοκαίρι στεγνώνει γρήγορα. Το χειμώνα μπορούμε να το τοποθετήσουμε επάνω στο καλοριφέρ για πιο γρήγορα αποτελέσματα. Μέχρι να φύγει εντελώς η υγρασία από το γύψο. Με λάδι περάσαμε τη μεμβράνη για να αφαιρεθεί εύκολα κ τα καρφάκια τοποθετήθηκαν για να συγκρατήσουν το γύψο όταν αυτός στερεοποιηθεί.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Μαρία Νικολιά

από κάτω από: εικαστικές παρεμβάσεις| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΚΑΔΡΑ ΑΠΟ ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΕΣ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων