maranikol's blog

χειροποίητες δημιουργίες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ

Ιούν 201322

Την αρχική ιδέα την πήρα βλέποντας αυτό το βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=4BPgJ14f7S0. Εάν  θα δείτε τα σχόλια πολλοί αναρωτιούνται τι είναι το σπίρτο.  Ταλαιπωρήθηκα πολύ μέχρι να βρω τη συνταγή. Ήθελα να κάνω τη συγκεκριμένη μιας κ είναι σπιτική όπως αναφέρεται. Η μέθοδος αυτή λέγεται ψυχρή. Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου φωτιά και είναι πιο εύκολη.

Χρειαζόμαστε

1000 gr  Ελαιόλαδο  ή  Άλλο μίγμα ελαιων               /    4.132

121 gr    NaOH (καυστ.σόδα – υδροξείδιο νατρίου)   /       500

316 gr     Απεσταγμένο νερό                                 /     1.306

30 gr     Αιθέρια έλαια  (π.χ. λεβάντα, πατσουλί, πορτοκάλι)

(14 gr για κάθε 454 gr)

ή/&  Τριμμένα βότανα, μπαχαρικά κλπ)

Απαραίτητα φόρμες σιλικόνης. Κυκλοφορούν στην αγορά πολλές. Για δική σας χρήση σας συμφέρει η φόρμα του κέικ. Και μόλις βγάλετε το σαπούνι από το καλούπι το κόβετε σε κομμάτια όπως το κέικ(για τη συγκεκριμένη φόρμα απαιτείται διπλή δόση). Για να κάνετε δώρα επιλέξτε τις μικρές. Ενδεικτικά σας δείχνω μερικές. Υπάρχουν παντού. Δεν χρειάζεται να απευθυνθείτε σε κάποιο ιδιαίτερο κατάστημα

Μια ζυγαριά ακριβείας.

Και ένα μίξερ χειρός.

Και αρχίζουμε. Θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες. Διαφορετικά το ph μπορεί να είναι υψηλό. Ζυγίζουμε πρώτα την καυστική σόδα(αυτό ήταν και το σπίρτο που έλεγε η γιαγιά στο βίντεο) και την τοποθετούμε σε ένα χαρτί.

Αφού καθαρίσουμε καλά με χαρτί το σκεύος της ζυγαριάς, ζυγίζουμε το νερό, ενώνουμε σε ένα πλαστικό ποτηράκι καυστική σόδα και νερό και ανακατεύουμε με ένα πλαστικό κουτάλι. Προσοχή χρησιμοποιούμε μόνο πλαστικά. Όταν ανακατεύουμε γυρνάμε το κεφάλι μας για να μην αναπνεύσουμε το μείγμα. Με την ένωση αυτή αναπτύσσεται θερμότητα.

Κατόπιν ζυγίζουμε το λάδι. Εγώ χρησ/ώ καθαρό.

Σε ένα πλαστικό σκεύος ρίχνουμε το λάδι και μετά το μείγμα της καυστικής σόδας και νερού που πλέον δεν είναι τόσο ζεστό. Ανακατεύουμε με το μίξερ.

Δημιουργείται ένα παχύρρευστο υγρό. Τώρα εάν θέλουμε προσθέτουμε αιθέρια έλαια ή βότανα και ανακατεύουμε μια στροφή μόνο με το μίξερ. Προσωπικά δεν χρησ/ώ χρώμα. Εάν βάλετε κανέλα παίρνει το χρώμα της κανέλας. Εάν εσείς θέλετε να βάλετε θα χρησιμοποιήσετε ειδικά χρώματα (ζαχαροπλαστικής) για σαπούνια τα οποία θα βρείτε στα αντίστοιχα καταστήματα. Τα αιθέρια έλαια τα βρίσκετε ακόμα και σε μεγάλα super market.

Κατόπιν ρίχνετε το μείγμα στα καλούπια. Εγώ για τις ανάγκες του σεμιναρίου χρησιμοποίησα μισή δόση.

Μετά από 24 ώρες αφαιρούμε τα σαπούνια από τα καλούπια. Εάν αυτά δεν βγαίνουν σημαίνει πως δεν ακολουθήσατε σωστά τις οδηγίες. Περιμένετε λοιπόν μια ημέρα ακόμα αλλά αυτό το σαπούνι που άργησε να πήξει μην το χρησιμοποιήσετε σε ευαίσθητες περιοχές. Τα σαπούνια θα είναι έτοιμα για χρήση μετά την πάροδο 4 εβδομάδων. Τόσο χρειάζεται για την ωρίμανσή τους.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Μαρία Νικολιά

από κάτω από: εικαστικές παρεμβάσεις| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων