maranikol's blog

χειροποίητες δημιουργίες

ΚΕΡΙ

Ιούν 201323

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά καλούπια. Ιδιαίτερη ομορφιά όμως έχουν τα άνθη. Κάποτε όταν έκανα εγώ κεριά στα φοιτητικά μου χρόνια δεν υπήρχαν τέτοια καλούπια. Μου άρεσαν πολύ τα κεριά κ κάπως έτσι ξεκίνησα. Στην αρχή έλιωνα αυτά που είχαν απομείνει σε ένα απλό τενεκεδάκι προσθέτοντας μόνο φυτίλι. Κάποια στιγμή αγόρασα ένα τετράγωνο καλούπι. Κ εκεί ξεκίνησε η μεγάλη ιστορία. Άρχισα να κάνω κεριά κάνοντας δικά μου καλούπια. Σε κάποια από τα τετράγωνα τα σκάλιζα κ έκανα διάφορες παραστάσεις. Σε μερικά έκανα στρώσεις με άλλα χρώματα. Σε άλλα έβαζα πάγο κ όταν έλειωνε ο πάγος σε εκείνο το μέρος έμενε κενό κ έτσι το κερί έπαιρνε ένα ακανόνιστο σχήμα. Έκανα κερί κ με άμμο. Εκεί το κερί θέλει μεγάλη θερμότητα κ ρίχνοντας το σε μια λεκάνη με άμμο αφού πρώτα είχα κάνει ένα σχήμα πιέζοντας την με ένα φλιτζάνι, οι κόκκοι της  άμμου  συνδέονταν μεταξύ τους κ έμοιαζε με πήλινο. Μετά σκάλιζα την άμμο σε ορισμένα σημεία. Και όταν άναβε το κερί φαινόταν το φως από τις τρύπες που είχα σκαλίσει. Ας έρθουμε όμως στο σημερινό κερί. Ένα κερί από καλούπι άνθους.

ΥΛΙΚΑ

1) ένα καλούπι (τα πιο φθηνά είναι τα πλαστικά κ κοστίζουν περ. 10 ευρώ. Τα αγοράζετε από καταστήματα με είδη ζωγραφικής. Όταν όμως ρίχνετε το κερί μέσα περιμένετε λίγο…δεν το ρίχνετε δηλ αμέσως όταν το κατεβάσετε από τη  φωτιά γιατί το πλαστικό ως γνωστό παραμορφώνεται από τη μεγάλη θερμοκρασία)

2) παραφίνη κ εάν θέλετε ανθεκτικά κεριά που να μην λιώνουν το καλοκαίρι στεατίνη(τα προμηθεύεστε από κηροπλαστεία)

3) φιτίλι(το καλύτερο είναι αυτό που έχει μέσα σύρμα…και αυτό από κηροπλαστείο)

4) ένα μικρό κατσαρολάκι

Το κερί θέλει μεγάλη προσοχή. Πρέπει κατά τη διάρκεια που είναι επάνω στη φωτιά να είστε εκεί κ να το κοιτάτε μέχρι να υγροποιηθεί. Μην μιλάτε στο τηλ. ενώ κατασκευάζετε κεριά. Είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό. Εγώ για τις ανάγκες του σεμιναρίου αγόρασα αυτό το καλούπι που αποτελείται από δύο μέρη.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως όταν κατασκευάζουμε κερί σε καλούπι το γυρίζουμε πάντα από την ανάποδη πλευρά. Το καλούπι το λαδώνουμε πρώτα με λίγο χαρτί κουζίνας για να βγει εύκολα. Μετά τοποθετούμε το φιτίλι. Το συγκεκριμένο διέθετε βάση στήριξης του φυτιλιού. Εάν δεν υπάρχει ανάλογα με το μέγεθος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια οδοντογλυφίδα ή ένα καλαμάκι. Εγώ παλιά χρησιμοποιούσα μολύβια. Εδώ το καλούπι το βλέπετε ανάποδα. Δηλ.  όταν βγει το κερί το επάνω μέρος θα είναι η βάση του.

Από την κάτω πλευρά που είναι όπως είπαμε η κορυφή του κεριού βουλώνουμε την τρύπα με μια μασημένη τσίχλα για να μην τρέξει το ζεστό υγρό κερί. Εγώ τώρα το έχω γυρίσει ανάποδα για να το δείτε.

Η προετοιμασία του καλουπιού έχει τελειώσει. Ρίχνουμε την παραφίνη που είναι σε στερεή μορφή στο κατσαρολάκι. Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κ στεατίνη τη ρίχνουμε μαζί και αυτή. Προαιρετικά ρίχνουμε χρώμα εάν θέλουμε το κερί μας να είναι χρωματιστό. Κυκλοφορούν σε σκόνες ειδικά χρώματα αλλά  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κ λαδοπαστέλ. Ανοίγουμε το μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία κ περιμένουμε μέχρι να υγροποιηθεί όπως στη φωτο.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά κ εάν θέλουμε προσθέτουμε άρωμα. Όχι νωρίτερα γιατί θα εξατμισθεί. Μην χρησιμοποιείτε αιθέριο έλαιο. Eίναι ακριβό. Κυκλοφορούν διάφορες essans κ κάνουν την ίδια δουλειά. Περιμένουμε λίγο, όπως έχω ήδη αναφέρει, όχι όμως τόσο πολύ που να αρχίσει το κερί να στερεοποιείται πάλι. Και το ρίχνουμε στο καλούπι.

Κάποια στιγμή πολύ γρήγορα το κερί στερεοποιείται.

Το γυρίζουμε από την ανάποδη δηλ από τη καλή πλευρά και αφαιρούμε τη μασημένη τσίχλα.

Την επόμενη μέρα αφαιρούμε πρώτα το επάνω μέρος του καλουπιού και μετά το κάτω.

Όταν αφαιρεθεί το κερί από το καλούπι έχει αυτή τη μορφή. Με ένα μαχαιράκι χωρίς δόντια αφαιρούμε τα περιττά που υπάρχουν στην ένωση και με τον ίδιο τρόπο ισιώνουμε και τη βάση του κεριού.

Τέλος κόβουμε το φιτίλι σύρριζα από τη βάση και στην κορυφή στο ύψος που επιθυμούμε.

Το κερί είναι έτοιμο. Κυκλοφορούν κεριά κ σε τζελ. Κάποτε ήταν πολύ στη μόδα. Προσωπικά τα θεωρώ πολύ κιτς. Εκτός εάν θέλετε να κάνετε ένα ποτήρι μπύρας. Τότε στο τζελ προσθέτετε κίτρινο χρώμα. Και όταν στερεοποιηθεί χτυπάτε με ένα πιρούνι άσπρη παραφίνη όταν βρίσκεται σε υγρή κατάσταση κ με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνετε τον αφρό. Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Μαρία Νικολιά

από κάτω από: εικαστικές παρεμβάσεις| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΚΕΡΙ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων