Workout,Nutrition,Health,Wellness

Mε τους  μαθητές /τριες της Στ τάξης συμμετείχαμε  στο project «Workout,Nutrition,Health,Wellness» (Άθληση, Διατροφή, Υγεία, Ευεξία).Το λογότυπο είναι έργο εκπαιδευτικών και μαθητών από το Sch.No 6 Gdynia, Poland.

b8bf6706

 

 

Ήταν ένα project διάρκειας 7 μηνών.(Οκτώβριο έως και Μάιο) Συνεργάστηκαν εκπαιδευτικοί και μαθητές από Ελλάδα, Ιρλανδία, Πολωνία, Σερβία, Ιταλία, Ρουμανία ,Τουρκία. Στόχος του ήταν οι μαθητές μέσα από την συνεργασία και την επικοινωνία να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα που αφορούν την σωματική άσκηση την διατροφή την υγεία και ευεξία κάνοντας χρήση ΤΠΕ και εξάσκηση στα Αγγλικά. Η Φυσική Αγωγή στο Δημοτικό Σχολείο έχει πολλούς στόχους που αποδεικνύουν τον πλούτο και τις δυνατότητες του μαθήματος στη σωματική, πνευματική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών. Με την συμμετοχή τους σε αυτό το έργο κάλυψαν στόχους που το ίδιο το μάθημα της Φ.Α θέτει. Βιωματικά μέσα από την εξάσκηση στα αθλήματα, με την χρήση τεχνολογίας, με την επικοινωνία με μαθητές άλλων χωρών ενίσχυσαν  την προσωπικότητά τους και διεύρυναν τους ορίζοντές τους. Δραστηριότητες όπως : το αγαπημένο μας άθλημα, δραστηριότητες σε ανοιχτό χώρο, ημερολόγιο άθλησης, δράσεις για υγιεινή διατροφή, αξιολόγηση του έργου,  κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Ο συνεργάτης-δάσκαλος από την Ιρλανδία κ. David Smith είχε   ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο Hong-Kong κατά την διάρκεια του έργου και ανέβαζε φωτογραφίες από  την  εκεί παραμονή του. Τα παιδιά είδαν  σχολεία και τάξεις , γυμναστήρια, φαγητό από το Hong-Kong και μίλησαν μαζί του μέσω skype .Ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία για όλους μας. Με την ολοκλήρωση του έργου θα υποβληθεί αίτηση για Εθνική Ετικέτα Ποιότητας.

 

Values that sport teaches

pizap.com14787084062301

 

Περιγραφή του έργου: Η συνεισφορά του αθλητισμού στην ζωή των μαθητών είναι πολύπλευρη. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ο αθλητισμός μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τις σωματικές δεξιότητες τους αλλά βοηθάει  στην ηθική και πνευματική τους εξέλιξη. Οι αξίες του αθλητισμού όπως συνεργασία, ομαδική δουλειά, αυτοσυγκέντρωση, τίμιο παιχνίδι, ισότητα κ.α μπορούν να συντελέσουν θετικά στην εξέλιξη της προσωπικότητάς τους. Με την συμμετοχή στο έργο οι μαθητές μου σε συνεργασία με μαθητές από την Ευρώπη έκαναν  εξάσκηση στα Αγγλικά, στις ΤΠΕ, έμαθαν  για την επικοινωνία μέσω διαδικτύου, και έμαθαν για τις αξίες που διδάσκει ο αθλητισμός.

Η ένταξη ΤΠΕ στην Φυσική Αγωγή αποτελεί από μόνη της πρωτοτυπία μιας και η ειδικότητά μου ως γυμνάστρια έχει σαν κύριο μέλημα της  να αποκομίσουν οι μαθητές όσο το δυνατόν περισσότερες κινητικές δεξιότητες. Όμως η σύγχρονη εποχή θέλει όλες οι ειδικότητες να εντάξουν ΤΠΕ στην διδακτική τους. Οι μαθητές με την συμμετοχή τους στο έργο αποκόμισαν οφέλη σε πολλά επίπεδα. Γνωστικό, επικοινωνίας, κοινωνικότητας, εξέλιξη προσωπικότητας. Οι μέθοδοι που εφάρμοσα αποτελούν συνδυασμό Δασκαλοκεντρικής και Μαθητοκεντρικής, Ολικής και Μερικής. Επίσης Kαθοδηγούμενη Eφευρετικότητα (ανάπτυξη κριτικής σκέψης) Μη αποκλεισμού (όλοι συμμετέχουμε ανάλογα στο επίπεδο που μπορούμε) και Πρωτοβουλίας του μαθητή (Moston-Ashworth).Οι μαθητές δούλεψαν σε ομάδες αλλά και ατομικά.

 

Ο μαγικός κόσμος του etwinning έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να πλησιάσουν την τεχνολογία με ένα διαφορετικό τρόπο και να συνδυάσουν την μάθηση με την χαρά ,την επικοινωνία, την φιλία. Έκαναν αναρτήσεις με σχόλια και φωτογραφίες σε συνεργατικά εργαλεία όπως το padlet, έκαναν μικρές παρουσιάσεις ppt,απάντησαν σε easypoll ερωτηματολόγιο, με το photopeach ζητήσαμε να μάθουμε πόσο καλά μας έμαθαν οι εταίροι, έκαναν το προφίλ τους και έστειλαν μηνύματα τόσο σε μένα όσο και σε μαθητές από τις άλλες χώρες και στο τέλος έκαναν αξιολόγηση του έργου.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το e-book του project.

Ποδήλατο και εκδρομές. Προτάσεις για τις διακοπές.

Ποδηλασία στη φύση.
Ποδηλασία στη φύση.

Το ποδήλατο αποτλεί μια καλή επιλογή για γυμναστική και απόδραση στη φύση τις ημέρες των διακοπών. Ένα οικολογικό  τροχοφόρο για κάθε ηλικία.  Δεν υπάρχει πιο συναρπαστικός τρόπος ,για να εξερευνήσετε τη γειτονιά σας , τα γύρω χωριά , ένα καινούριο πάρκο, να ξεσκάσετε και να ασκηθείτε . Η ποδηλασία θα δραστηριοποιήσει  όλο το σώμα σας και θα αυξήσει την αντοχή σας. Στον εγκέφαλο θα απελευθερωθούν  οι ενδορφίνες , οπότε θα «ανέβει» η διάθεσή σας και θα μειωθεί το άγχος, ενώ παράλληλα θα ηρεμήσει το μυαλό σας. Πολλές προτάσεις θα βρείτε στον ιστοχώρο:  http://www.trekking.gr/el/

Μύρισε Χριστούγεννα.

Οι μέρες μετράνε αντίστροφα και μικροί μεγάλοι περιμένουν την έλευση της γέννησης του Χριστού. Το σχολείο μας έβαλε και αυτό τα ανάλογα Χριστουγεννιάτικα στολίδια. Οι τάξεις και αυτές στολίστηκαν. Οι μαθητές/τριες ασχολήθηκαν με Χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Έκαναν κάρτες για να ευχηθούν σε σχολεία και μαθητές από άλλες χώρες με τους οποίους συνεργάζονται στο etwinning. Δεν μας μένει παρά να καλέσουμε τα καλικαντζαράκια να παίξουν μαζί μας στο μάθημα της Γυμναστικής.

 

Διατροφή για παιδιά

Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους για ανάπτυξη και υγεία.

Όταν τα παιδιά αρχίζουν το σχολείο αναπτύσσονται απότομα και συνήθως αυξάνουν την φυσική τους δραστηριότητα. Αυτό συνεπάγεται αύξηση τόσο των ενεργειακών τους αναγκών, όσο και τις απαιτήσεις του οργανισμού τους σε μικρό-θρεπτικά συστατικά όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος κ.α.

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία που είναι καλό να προσέχουμε στην διατροφή των παιδιών.

  Τακτικά γεύματα

Τα παιδιά χρειάζονται τακτικά γεύματα και σνακ για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Τα συχνά ΄τσιμπήματα΄ στην θέση των τακτικών γευμάτων συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να ακολουθεί μία μη ισορροπημένη διατροφή.

Καλό είναι να ξεκινήσουν την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό όπως γάλα με δημητριακά για να πάρουν την απαραίτητη ενέργεια για να αντιμετωπίσουν τα πολυάσχολα πρωινά στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο. Ενδιάμεσα μικρό-γεύματα, όπως ένα τοστ, 1-2 φρούτα ή ένα κομμάτι κέικ μέχρι το μεσημεριανό γεύμα θα τους δώσουν την επιπλέον ενέργεια που χρειάζονται μέχρι το μεσημεριανό. Το μεσημέρι καλό είναι να υπάρχει ποικιλία στα γεύματα (δείτε παρακάτω ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο).

Σε εβδομαδιαία βάση μπορεί να τρώνε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 1 φορά κόκκινο κρέας όπως μοσχάρι, 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια ή λαδερά φαγητά και τις υπόλοιπες ημέρες άσπρο κρέας όπως κοτόπουλο ή άλλο πιάτο με βάση τα ζυμαρικά.

Τα οικογενειακά γεύματα θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να απολαμβάνουν ποικιλία τροφίμων.

Πηγή:Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

site:https://www.sintagespareas.gr/simboules/o-diaitologos-mas-enimeronei/130-igieini-diatrofi-gia-paidia

Δραστηριότητες με στεφάνια

Τα στεφάνια είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται πάρα πολύ στο μάθημα της Φυσικής αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Μπορούν να καλλιεργήσουν την αίσθηση χώρου, κινητικές δεξιότητες , να χρησιμοποιήσουν τα στεφάνια για ευκαμψία αρθρώσεων, να αναπτύξουν την κιναισθητική αντίληψη, κινητικό  συντονισμό κ.α.

Στο επόμενο βίντεο μπορείτε να δείτε μια ποικιλία από δραστηριότητες για  χρήση στεφανιών.

Fitness για μεγάλα παιδιά!!!

Ψάχνοντας για fitness video στο youtube βρήκα ένα ζευγάρι Αμερικανών οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά ανεβάζοντας βίντεο με χιλιάδες τρόπους και ιδέες για να γυμνάζεστε στο σπίτι μαζί τους. Τις πιό πολλές φορές δεν χρειάζονται εξαρτήματα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ελάχιστος χώρος , το σώμα σας!!! και διάθεση για γυμναστική. Και αν δεν την έχετε πριν θα σας έρθει μετά καθώς η γυμναστική είναι ένα από τα καλύτερα αντιστρεσογόνα , αντικαταθλιπτικά φάρματα.

Let’s do it…

Και για του λόγου το αληθές μια παρουσίαση για τα οφέλη της γυμναστικής

etwinning νέα

untitled 2

 

Ξεκινήσαμε και φέτος τα project στο etwinning. Την μεγαλύτερη εκπαιδευτική κοινότητα στην Ευρώπη.

Στο φετινό project οι μαθητές έδειξαν τρόπους εξάσκησης στην αυλή. Χρησιμοποιώντας αντικείμενα όπως π.χ παγκάκια δείξαμε πως μπορούμε να κάνουμε γυμναστική εναλλακτικά σε ανοιχτό χώρο και όχι αναγκαστικά στον χώρο του γυμναστηρίου.

 

Στο επόμενο έγγραφο word περιγράφονται αναλυτικά οι στόχοι του project.

Values that sport teaches

Σχολικό Πρωτάθλημα 2016

Για άλλη μια χρονιά οι μαθητές/τριες του σχολείου μας είχαν την χαρά να συμμετάσχουν   και να αγωνιστούν στο σχολικό πρωτάθλημα που οργάνωσε η Ομάδα Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Β/μιας Εκ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά από την αρχή της χρονιάς ρωτάνε πότε θα γίνουν οι αγώνες. Πότε θα αρχίσουν οι προπονήσεις, ποιοι θα είναι στις ομάδες.Λες και ζουν για αυτό!!!. Είναι ευχάριστο να έχουμε κάθε χρόνο συμμετοχή  στο πρωτάθλημα. Οι αγώνες γίνονται με την μορφή φιλικού παιχνιδιού.  Βασική επιδίωξη (όπως την θέτει το Υπουργείο παιδείας) είναι οι μαθητές/τριες να αποκομίσουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία ευρύτερης παιδείας που ο αθλητισμός δύναται να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της υπέρβασης.

Πήραμε μέρος σε αγώνες :

  1. Ποδοσφαίρου

  2. Πετοσφαίρισης

  3. Καλαθοσφαίρισης.

 

 

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων