Αρχοιολογικός χώρος – Αγίου Παταπίου

Στις   21-11-2019 οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄1 τάξης επισκεφτήκαμε τον ναό του Αγίου Παταπίου και συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: « Ανακαλύπτω τον Αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Παταπίου: από το χθες της παλαιοχριστιανικής Βέροιας στο σήμερα της σύγχρονης πόλης ». Η αρχαιολόγος κα Μαρία Πολατίδου μας ξενάγησε στο χώρο, μας έδειξε το βαπτιστήριο , μας μίλησε για την εκκλησία – παλιότερα ήταν ένας ρωμαϊκός ναός και περνώντας τα χρόνια κατέληξε να είναι μια βυζαντινή Βασιλική εκκλησία.

Έπειτα η αρχαιολόγος μας άφησε να περιηγηθούμε μόνοι μας στον αρχαιολογικό χώρο, κάνοντας  φανταστικές δράσεις, ανακαλύψαμε τα επιμέρους μνημεία του χώρου.

Θεωρώ πως ήταν μια επίσκεψη που κάθε εκπαιδευτικός οφείλει να κάνει στους μαθητές του .

Η μαθήτρια    Α.Μ

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Χώρο Τεχνών

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ1΄ τάξης του Σχολείου μας, επισκέφθηκαν την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου το  χώρο Τεχνών και είδαν από κοντά  τα εκθέματα από τη μόνιμη  έκθεση « Ιστορικό Πανόραμα », που παρουσιάσει πτυχές της τοπικής ιστορίας της Βέροιας.

Το Υλικό σχετίζεται με την επανάσταση στη Μακεδονία (1821-1822). Τα παιδιά γνώρισαν τους αγωνιστές της περιοχής μας, όπως τον γερο-Καρατάσο και τον γιο του Τσάμη Καρατάσο, τον Ζαφειράκη, ενώ είδαν και εκθέματα που σχετίζονται με διάφορους αγώνες του Ελληνικού Έθνους μέχρι την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων και την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό.

Μέσα από το στρατιωτικό υλικό (οπλισμός, ρουχισμός κ.τ.λ.) και το αρχειακό υλικό (έγγραφα, εφημερίδες κ.τ.λ.) σε συνδυασμό με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό,οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δούν  τα εκθέματα που αφορούν  τη νεότερη ιστορία της πόλης και συγκεκριμένα την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε ειδικές προθήκες εκτίθενται μοντέλα πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών κ.τ.λ. τα οποία συνέβαλαν με την παρουσία τους στην διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας αλλά συμμετείχαν και σε πολεμικά γεγονότα παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Μετά την ξενάγηση έφυγαν ενθουσιασμένοι με αυτά που είδαν .

 

Επίσκεψη στο Βασιλικό θέατρο Θεσσαλονίκης

Οι μαθητές / μαθήτριες της  Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας παρακολούθησαν στις 30 Οκτωβρίου  την θεατρική παράσταση « Ο  μεγάλος περίπατος του Πέτρου » της  ΄Αλκης  Ζέη.

Η περιπλάνηση του Πέτρου στη φρίκη του Πολέμου και της κατοχής στην Αθήνα, φωτίζει τις ανθρώπινες σχέσεις, ιδέες, αλλάζει απόψεις, γκρεμίζει στερεότυπα και μέσα από την περιπλάνησή  του- μας οδηγεί να θυμηθούμε- ότι σε δύσκολες εποχές όταν κυριαρχούν ιδέες και αξίες μπορούμε να ενθουσιαζόμαστε για τα μικρά  του τόπου μας, και να δούμε με άλλη ματιά  την πείνα, τους θανάτους, τα παιδιά του πολέμου, τα παιδιά των hot spots γειτονικής Συρίας, μας προτρέπει να αγωνιζόμαστε , να αισιοδοξούμε για μια νέα αρχή.

Ακολουθούν δραστηριότητες  : αυτοσχεδιασμού – αφήγησης – παγωμένων εικόνων – συγγραφής Μικρού βιβλίου

 



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου