25 Ιαν 2017

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896

Συντάκτης: ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ | Κάτω από: Αθλητισμός

“Στη … μικρή Αθήνα των 111.486 κατοίκων, στις 25 Μαρτίου 1896 (δεύτερη μέρα του Πάσχα – σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο) ξεκίνησε η όμορφη περιπέτεια των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν τότε ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης και  δήμαρχος Αθηναίων ο Λάμπρος Καλλιφρονάς.

Για τη φτωχή Ελλάδα του 1896, η διοργάνωση τόσο σπουδαίων αγώνων δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Τρία χρόνια πριν (1893), ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε πει το περίφημο, αλλά πέρα για πέρα αληθινό, “δυστυχώς επτωχεύσαμεν”, ενώ ένα χρόνο αργότερα, στο Συνέδριο των Παρισίων, η ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί την ανάληψη της Ολυμπιάδας. Ο πρόεδρος όμως της ΔΟΕ, Δημήτριος Βικέλας και ο γραμματέας της Πιερ ντε Κουμπερτέν κατάφεραν να πείσουν τη νέα πια (υπηρεσιακή) κυβέρνηση Νικολάου Δεληγιάννη, για τη διεξαγωγή των Αγώνων στην Αθήνα. […]

Στους αγώνες συμμετείχαν 285 αθλητές από 13 χώρες: Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Σανία, Ελβετία, Αυστραλία, Σουηδία, Χιλή. Οι αθλητές “δοκιμάστηκαν” σε 9 αγωνίσματα. […] Οι Έλληνες αθλητές, που αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν κατά πολύ περισσότεροι από τους ξένους, κατέκτησαν μετάλλια και στα εννέα αθλήματα. Συνολικά απέσπασαν 46 μετάλλια – 10 χρυσά, 17 αργυρά και 19 χάλκινα. Οι 1οι Ολυμπιακοί Αγώνες χαρακτηρίστηκαν από την απουσία αθλητριών, καθώς και τους … πρωτόγονους κανόνες διεξαγωγής.”

Πηγή: Ραδιοτηλεόραση, ένθετο Ολυμπιακοί αγώνες (2004)

Ετικέτες:

Τα σχόλια είναι κλειστά.