ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

12 Μαΐου 2023 Δεν επιτρέπονται σχόλια Από ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Στο πλαίσιο του μαθητικού διαγωνισμού συγγραφής διηγήματος 2022-23 του Δήμου Διονύσου με ελεύθερο θέμα, η μαθήτρια του τμήματος Γ1 του Γυμνασίου Διονύσου Καλλίστα Λεβεντέλλη, κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Το διήγημα που διακρίθηκε φέρει τον τίτλο «Τότε στ’ Αιβαλί» κι αποτυπώνει το προσωπικό, αλλά και συλλογικό τραύμα του ξεριζωμού των Ελλήνων από το Αϊβαλί, μετά την επανάσταση των Νεότουρκων και τους διωγμούς του 1914 και 1917.

Η μαθήτρια, λάτρης της παγκόσμιας πεζογραφίας και βιβλιοφάγος, ένιωσε από νωρίς την εσωτερική ανάγκη να γράψει και εντάχθηκε με ενθουσιασμό στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του Γυμνασίου Διονύσου, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κκ. Χρήστου Βάσω, καθηγήτρια Πληροφορικής-Συγγραφέα και Γεωργαντζή Εύη, Φιλόλογο.

Η συμμετοχή των μαθητών ήταν ανώνυμη, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοκρατική αξιολόγηση. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν, ως ειδικοί και κάτοικοι του Δήμου Διονύσου, οι: ▪Αρετή Καράμπελα, συγγραφέας – φιλόλογος ▪ Λιάνα Σακελλίου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου ▪Ιφιγένεια Μαστρογιάννη, φιλόλογος ▪ Άρης Γαβριηλίδης,  συγγραφέας ▪ Νώντας Πατσάκας, ποιητής. Επόπτης της διαδικασίας και υπεύθυνος της έκδοσης των βιβλίων ορίστηκε ο κ. Γιώργος Κομνηνάκης.

Ο Δήμος Διονύσου, ως έπαθλο προς τους 7 πρώτους νικητές, θα αναλάβει τη συλλογική έκδοση των διηγημάτων τους σε 300 αντίτυπα. Η έκδοση θα πλαισιωθεί από 8 εικαστικές δημιουργίες: έκαστη θα συνοδεύει ένα διήγημα, ενώ μία θα εμφανίζεται στο εξώφυλλο της έκδοσης. Η έκδοση θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση του Δήμου Διονύσου, για την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν εγκαίρως.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν και τα θετικότατα σχόλια που απέσπασαν ακόμη δύο συμμετοχές του σχολείου μας, τα διηγήματα των μαθητριών και μελών του Εργαστηρίου Λογοτεχνικής Γραφής Ευστρατίου Ηλέκτρας (Β2) «Μιας πόρτας απόσταση» και Χαρίτου Κατερίνας (Γ1) «Το Τείχος», καθώς και η θαρραλέα συμμετοχή της μαθήτριάς μας Θειακούλη Βασιλικής (Α1) με το διήγημα «Ο Λάκης και το Δάσος».

Σε όλες τις μαθήτριες ευχόμαστε να δημιουργήσουν στο μέλλον αξιανάγνωστα έργα, που θα εκδοθούν και θα διαβαστούν κάποτε με πάθος από συστηματικούς αναγνώστες.

Ακολουθεί ένα σύντομο απόσπασμα του βραβευμένου διηγήματος της Καλλίστας Λεβεντέλλη:

« …Έκανε πολλή ζέστη εκείνη την ημέρα. Το πρωί κατεβήκαμε με την μεγάλη μου αδελφή, την Τούλα, στην κοντινή παραλία, μαζί με τον σκύλο του παππού τον Τζέκο, κάναμε μερικές βουτιές και γυρίσαμε στο σπίτι.

  • Λίγη ώρα δεν κάτσατε παιδιά; Ρώτησε ο παππούς, που μάζευε λεμόνια από τη μεγάλη λεμονιά της αυλής, κι αμέσως ο Τζέκος έτρεξε πάνω του, σχεδόν ρίχνοντάς τον κάτω.
  • Άσ’ τα μικρά Γιώργο! Γύρισαν γιατί πείνασαν τα καημένα! πετάχτηκε η γιαγιά Ειρηνιώ, η οποία μόλις είχε περάσει την εξώπορτα. Μαντέψτε τι σας έφτιαξα: Ιμάμ, με τις ζουμερές μελιτζάνες του παππού σας!

Κοιταχτήκαμε με την Τούλα, μ’ ένα πλατύ χαμόγελο ως τ’ αυτιά. Ήταν ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά. Και μόνο με τη σκέψη του καυτού ταψιού που έβγαζε η γιαγιά από τον φούρνο, γεμάτο μελιτζάνες που έλιωναν στο στόμα, μέσα στη κόκκινη σάλτσα που μύριζε ανατολίτικα μπαχαρικά και σε ταξίδευε στη στιγμή, μας έπιανε λιγούρα…».

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που τολμούν να πιάσουν το χέρι μας

και να το ακουμπήσουν στις πληγές αυτού του κόσμου.

Ο Σύλλογος Καθηγητών Γυμνασίου Διονύσου