Η ιστορία του Γυμνασίου Διονύσου “Φώτης Κόντογλου”

13 Απριλίου 2022 Δεν επιτρέπονται σχόλια Από ΑΝΤΥΠΑ ΜΑΡΙΑ

Η ιστορία του Γυμνασίου Διονύσου     “Φώτης Κόντογλου”

Μέχρι το 1994 οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου φοιτούσαν στο Γυμνάσιο στην περιοχή Νάρκισσου Εκάλης.Στη συνέχεια φοιτούσαν στο νέο Γυμνάσιο Δροσιάς.Το 1990 η κοινότητα Διονύσου παρεχώρησε στον Ο.Σ.Κ. το χώρο στην οδό Αττάλου(Ο.Τ.27Α).Στις 26 Μαίου 1994,επί προεδρίας Σακ.Σωτηρίου,τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του νέου κτιρίου.Στις 18 Γενάρη του 1995 έγιναντα επίσημα εγκαίνια και ο αγιασμός του σημερινού Γυμνασίου-Λυκείου Διονύσου.Το 1996 με πρόταση του Π.Μάρκου Μανώλη δόθηκε στο Γυμνάσιο το όνομα “Φώτης Κόντογλου” προς τιμή του αγιογράφου και λογοτέχνη από τις Κυδωνιές (Αιβαλί).

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΛΕΝΑ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ, ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΤΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2016-17 :

 https://www.slideshare.net/secret/jOzFCwHnMyVczJ

Η εργασία έγινε στα πλαίσια του e-twinning και παρουσιάστηκε στους γάλλους εταίρους σε τηλεδιάσκεψη.

Λίγα λόγια για την ιστορία της περιοχής του Διονύσου.

Η ιστορία του Διόνυσου ανάγεται σε πολλά χρόνια πριν, λόγω του γειτονικού ομώνυμου λατομείου στη σημερινή συνοικία της Ραπεντώσας. Είναι γνωστό πως το Πεντελικό όρος ήταν πλούσιο σε λευκό μάρμαρο. Εκεί έφτανε και ο πρώτος αστικός σιδηρόδρομος (“Θηρίο”) με τα βαγόνια του από την Κηφισιά, μέχρι πριν από 50 χρόνια που καταργήθηκε η διαδρομή αυτή. Σήμερα, η περιοχή υπάγεται διοικητικά στην Ανατολική Αττική, ενώ στα όρια της κοινότητας εντάσσεται και η γειτονική συνοικία στα ανατολικά της Εκάλης, Αναγέννηση. Μέσω δε της λεωφόρου Διονύσου επικοινωνεί γύρω από το Πεντελικό όρος με τους ανατολικούς παραθαλάσσιους δήμους του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης.

Ο Διόνυσος ήταν οικισμός της κοινότητας Σταμάτας ως το 1975, οπότε αποσπάστηκε και έγινε οικισμός της κοινότητας Μπάλας – νυν Ροδόπολης. Το 1979 αναγνωρίστηκε ως αυτοτελής κοινότητα.Ο οικισμός του Διονύσου δημιουργήθηκε κατά το τέλος του 19ου αιώνα, ως τόπος διαμονής των λατόμων που εργάζονταν στα γειτονικά λατομεία μαρμάρου του Πεντελικού όρους. Ονομάστηκε Διόνυσος από τον αρχαίο ναό του Διονύσου, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται εκεί. Η περιοχή του ωστόσο είναι πλούσια σε μύθους. Εκεί γεννήθηκε ο Θέσπις και ιδρύθηκε το πρώτο θέατρο. Εκεί φιλοξενήθηκε ο Διόνυσος και δίδαξε την καλλιέργεια του αμπελιού. Στην περιοχή του Διονύσου, όπου βρέθηκαν επίσης και ερείπια του Πυθίου (όπως αναφέρεται σε επιγραφή), δηλαδή ενός ναού του Απόλλωνος, πιστεύεται ότι βρισκόταν ο αρχαίος αττικός δήμος της Ικαρίας, που συνδεόταν με τον θεό Διόνυσο.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΑΙΗ ΠΕΠΠΑ, ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΤΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2016-17:

https://www.slideshare.net/secret/852xYtVy08lA3T

Η εργασία έγινε στα πλαίσια του e-twinning και παρουσιάστηκε στους γάλλους εταίρους σε τηλεδιάσκεψη.