Job crafting και «αυτέργεια»

Πώς μπορεί σήμερα ένας εργαζόμενος/η να προσαρμόσει τη δουλειά του/της στα ενδιαφέροντα και στις ικανότητές του/της; Ανέλαβε να το ερευνήσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως είναι γνωστό, ο τρόπος με τον οποίο καθεμιά/καθένας εργαζόμενη/ος κάνει τη δουλειά της/του είναι μοναδικός και σχετίζεται με την προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και την ταυτότητά της/του. Η διαφοροποίηση της εργασίας γίνεται πιο εμφανής όταν οι εργαζόμενοι κάνουν «job crafting», μια έννοια που αφορά τις αλλαγές που κάνουν οι εργαζόμενοι, ώστε να «φέρουν τη δουλειά στα μέτρα τους», δηλαδή πιο κοντά στα ενδιαφέροντα και στις ανάγκες τους.

Ένα στοιχείο που έλειπε από τη θεωρία του job crafting είναι η έννοια της μοναδικότητας κάθε εργαζομένου ως ατόμου. Το κενό αυτό καλύπτει η έννοια της «αυτέργειας», μια καινούργια έννοια που αναφέρεται στον ενεργό και μοναδικό τρόπο με τον οποίο ο εργαζόμενος/η αποκαλύπτει ποιος/ποια είναι στη δουλειά του/της, καθώς την προσαρμόζει στον εαυτό του/της. Ο όρος βέβαια –γλωσσολογικά- δημιουργήθηκε από τον διακεκριμένο Καθηγητή Γλωσσολογίας, κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η αυτέργεια αποτελεί έναν παράγοντα άμεσα συνδεδεμένο με το job crafting.  Φαίνεται μάλιστα ότι σε συνδυασμό με άλλα θετικά στοιχεία του ατόμου, όπως το υψηλό αίσθημα ευθύνης και ο προσανατολισμός στους άλλους, η αυτέργεια μπορεί να φέρει υψηλό εργασιακό αποτέλεσμα (όπως το θετικό αποτύπωμα) αλλά και ατομικά οφέλη για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όπως η ικανοποίηση από τη δουλειά.

iStock 927309526

 

Job crafting και αυτέργεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *