Σεμινάριο κατασκευής κούκλας για ενήλικες «Ο Κλούβιος και η Σουβλίτσα» στο Μουσείο Κούκλας

Ποιος θυμάται τον «Μπάρμπα Μυτούση» και τα δύο ανίψια του, τον αγαθό Κλούβιο και την έξυπνη και σκανταλιάρα Σουβλίτσα;

Στο καθιερωμένο ολοήμερο σεμινάριο ενηλίκων «Κούκλα εν τάξη» που πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο στο Μουσείο Κούκλας, κατασκευάσαμε τον Οκτώβρη του 2019 τον Κλούβιο και τη Σουβλίτσα.

Μαθαίνοντας για την ιστορία του κουκλοθεάτρου, θα μελετήσαμε την εξέλιξη αυτής της τέχνης σε όλα τα επίπεδα (κείμενα, κατασκευή, μουσική, μορφές, παιδαγωγικός χαρακτήρας και αισθητική) από την πλευρά του πομπού κουκλοπαίκτη/ κατασκευαστή, αλλά και από την πλευρά του δέκτη θεατή που είναι το παιδικό κοινό. Συγκρίναμε και  μελετήσαμε τις ανάγκες του κοινού για ψυχαγωγία και διασκέδαση από τη μεταπολεμική εποχή μέχρι σήμερα.

Το εργαστήρι

Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου ήταν θεωρητικό ενώ ακολούθησε και κατασκευαστικό κομμάτι όπου κατασκευάσαμε δύο επαγγελματικές θεατρικές γαντόκουκλες (τον Κλούβιο και την Σουβλίτσα) τριάντα περίπου εκατοστών από ξυλοπολτό, φελιζόλ και υφάσματα.

Τα υλικά μας

Ο κάθε συμμετέχοντας ολοκλήρωσε δύο κούκλες σε μια μέρα, τις οποίες μπόρεσε να εντάξει στην σχολική τάξη άμεσα.

Οι κούκλες στο πρώτο στάδιο

Το σεμινάριο απευθυνόταν σε παιδαγωγούς κάθε σχολικής βαθμίδας, λογοθεραπευτές, εμψυχωτές κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, καθηγητές ξένων γλωσσών, εκπαιδευτές ειδικής αγωγής, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχοθεραπευτές, αλλά και γονείς που θα ήθελαν να εντάξουν την κούκλα και το κουκλοθέατρο στην καθημερινότητά τους.

Ο Κλούβιος (όχι όμως έτοιμος ακόμα)

Είναι πραγματικά μοναδικό σεμινάριο και μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.

Η Σουβλίτσα (πριν ετοιμαστεί το φόρεμά της)!