Σύνδεσμοι

Διαχείριση

Διά Χριστόν σαλοί…..

25 Απρίλιος 2010

Το κέιμενο που ακολουθεί επιλέχθηκε με βάση την ενότητα “”οι εξτρεμιστές της ελευθερίας””, η περίπτωση των “”διά Χριστόν σαλών””, η οποία  βρίσκεται στο βιβλίο της Γ”  Λυκείου και έχει σα στόχο να δείξει έμπρακτα πως αυτό που  μετράει δεν είναι η εξωτερική εμφάνιση , ούτε η τυπική θρησκευτικότητα αλλά αντίθετα η πραγματική αγάπη που συντελείται στην επικοινωνία μας με το Θεό και κατ” επέκταση στο συνανθρωπό μας. Πολλές φορές στην καθημερινοτητά μας γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων τα οποία μας φαίνονται παράλογα και και χωρίς νόημα. Γεγονότα που ίσως δεν συμβαδίζουν με το καθεστημένο και και την τήρηση των εξωτερικών τύπων.  Εξάλου  δεν είναι λίγες οι φορές που και ο ίδιος Χριστός μέσα απο το κηρυγμά του προσπάθησε να αναδείξει το πραγματικό νόημα της πίστης και πολλές φορές θεωρήθηκε “”καταπατητής “‘ του θρησκευτικού νόμου.  Συνομίλησε με αμαρτωλούς, αρνήθηκε να λιθοβολήσει τη μοιχαλίδα, έφαγε με πόρνες και τελώνες και δεν δίστασε να παραβεί την αργία του Σαββάτου προκειμένου να βοηθήσει τον άνθρωπο. Πόλλοι τον θεώρησαν βλάσφημο, καταπατητή του Νόμου και κάποιοι ακόμα και τρελό!  Δεν μπορούσαν να αντιληφθούν το πραγματικό νόημα της πίστης και γίνανε δέσμιοι της τυπολατρίας.  Ο κίνδυνος λοιπόν αυτός της τυπολατρίας συνεχώς ελοχεύει στη ζωή των ανθρώπων και για αυτό οι Πατέρες της Εκκλησίας συνεχώς μας “κρούουν ” το καμπανάκι του κινδύνου.
Στην εκκλησία μας λοιπόν έχουμε περιπτώσεις ασκητών που έμειναν γνωστοί ως¨”δια Χριστόν σαλοί”, δηλαδή τρελοί για χάρη του
Χριστού!

Ενδεικτικό παράδειγμα “διά Χριστόν σαλού” αποτελεί ο ρώσος Νικόλαος ο Σαλός τον δέκατο έκτο αιώνα ο οποίος τόλμησε να ελέγξει τον τσάρο Ιβάν τον Τρομερό που καταπίεζε το λαό.  Ήταν Μεγάλη Σαρακοστή περίοδος νηστειας πριν απο το Πάσχα,  μια νηστεία που την τηρούσε και ο ίδιος ο τσάρος σαν χριστιανός που ήταν. Ο Νικόλαος τότε του πρόσφερε να φάει ένα κομμάτι  ωμό κρέας.  Τότε ο τσάρος   αηδίασε με την ενέργεια του Νικόαλου αλλά κατάλαβε το μήνυμα του Νικόλαου ,  ότι δηλαδή  χειρότερο απο το να φάς κρέας τη Σαρακοστή είναι να καταβροχθίζεις  ανθρώπινο κρέας με την τυραννική σου εξουσία!

Ο Νικόλαος λοιπόν μέσα απο αυτή την πράξη του ήθελε να τονίσει , πως ο Χριστιανισμός δεν είναι ένα “τυπικό¨΄ σύστημα κανόνων που πρέπει να τηρούμε .  Η πίστη δεν είναι έτοιμη συνταγή αλλά αντίθετα ένας ζωντανός οργανισμός  , που πρέπει να στηρίζεται στην αδιάκοπη επιικοινωνία μας μς το Θεό.  Μία σχέση η οποία είναι υγιής και δεν στηρίζεται απλά στην τήρηση εξωτερικών τύπων.

Στο να κατανοήσουμε καλυτερα την περίπτωση των”διά Χριστόν σαλοί”, ακολουθεί απόσπασμα απο  μια βραβευμένη χριστιανική ταινία  ” Το νησί του Ανατόλιου -ostrov “η οποία πραγματέυεται τη ζωή ενός ασυνήθιστου ανθρώπου  που ζεί σε ένα χριστιανικό μοναστήρι και με την εκκεντρική του συμπεριφορά προκαλεί αναστάτωση αλλά και πολλά ερωτηματικά.  Μια ταινία  οποία  δείχνει πως η μετάνοια μπορεί  να ανυψώσει κάποιον  άνθρωπο  πνευματικά ,κρυμμένη με τη …σαλότητα.

1.Αφού παρακολουθήσετε το απόσπασμα προσπαθήστε να σκεφτείτε εαν στις μέρες μας έχουμε περιπτώσεις “διά Χριστόν σαλοί”

πηγή/βιβλίο Γ λυκείου.

απόσπασμα κειμένου του  σαλού Νικολάου/μελέτημα ΚάλλιστουΓουέαρ-“Ενότης εν τη ποικιλία.”

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση