Ήλιος

hliaki eklampsi

Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Είναι μια σχεδόν τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (109 φορές μεγαλύτερη από της Γης), και η μάζα του (2×1030 κιλά) αποτελεί το 99,86% της μάζας του ηλιακού συστήματος.

πηγή Wikipedia

Δημοσιεύθηκε στη Αστρονομία | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Αφροδίτη

λήψης 1

Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο στον νυκτερινό ουρανό μετά τη Σελήνη. Ονομάζεται από το λαό Αυγερινός ή Αποσπερίτης. Είναι παρόμοια στη Γη σε μέγεθος (μόλις οριακά μικρότερη από τη Γη), αλλά πολύ διαφορετική σε φυσικά χαρακτηριστικά, καθώς καλύπτεται από πυκνά νέφη διοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του θείου και η πίεση και θερμοκρασία στην επιφάνεια της είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες της Γης. Η Αφροδίτη ονομάζεται και «αδελφή της Γης», ως προς την ομοιότητα στο μέγεθός της με τη Γη.

πηγή Wikipedia

Δημοσιεύθηκε στη Αστρονομία | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Άρης

planeta Marte

Ο Άρης είναι ο τέταρτος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος, ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη, και ο έβδομος σε διαστάσεις και μάζα του Ηλιακού Συστήματος (ο δεύτερος μικρότερος μετά τον Ερμή). Λέγεται συχνά και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει, οφειλόμενο στο τριοξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) στην επιφάνειά του. Ο Άρης είναι ένας «γήινος πλανήτης» με λεπτή και αραιή ατμόσφαιρα, και με επιφάνεια που συνδυάζει τους κρατήρες πρόσκρουσης της Σελήνης και τα ηφαίστεια, τις κοιλάδες, τις ερήμους και τα πολικά παγοκαλύμματα της Γης. Φαίνεται ακόμη να έχει περιοδικά επαναλαμβανόμενες «εποχές του έτους». Ο Άρης διαθέτει ακόμη το Όρος Όλυμπος, το υψηλότερο γνωστό όρος στο Ηλιακό μας Σύστημα και την Κοιλάδα Μαρινέρις, τη μεγαλύτερη κοιλάδα. Το βαθύπεδο Βορεάλις που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, καλύπτει το 40% της επιφάνειάς του και αποτελεί το υπόλειμμα μιας γιγάντιας σύγκρουσης.Στην περιφορά του γύρω από τον Ήλιο, συνοδεύεται από δύο μικρούς δορυφόρους: τον Φόβο και τον Δείμο (= Τρόμο).

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η NASA ανακοίνωσε πως είχε στη διάθεσή της στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη και υγρού νερού στον πλανήτη.

πηγή Wikipedia

Δημοσιεύθηκε στη Αστρονομία | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Ερμής

26809310 mercury

Ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης, και ο μικρότερος στο Ηλιακό Σύστημα. Ο  Ερμής βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο ώστε είναι πολύ δύσκολο να τον διακρίνουμε καθαρά από τη Γη, καθώς βρίσκεται μέσα στην ηλιακή άλω. Ωστόσο μπορεί να παρατηρηθεί και έτσι ήταν γνωστός από την αρχαιότητα. Επιπλέον, είναι και μικρός, όντας μόνο ελάχιστα μεγαλύτερος από τη Σελήνη. Η ηλιακή του ημέρα (από ανατολή σε ανατολή) διαρκεί διπλάσιο χρόνο (176 γήινες ημέρες) απ’ ότι το έτος του, αν και μια πλήρης περιστροφή γύρω από τον άξονά του διαρκεί 59 γήινες ημέρες, ενώ μια πλήρης περιφορά του γύρω από τον Ήλιο (με μέση ταχύτητα 48 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο) διαρκεί μόνο 88 γήινες ημέρες. Σε μέση απόσταση τροχιάς 58 εκατομμύρια χιλιόμετρα, είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο και καψαλίζεται συνεχώς από τις ακτίνες του. Είναι ένας χτυπημένος κατ’ επανάληψη μικρός κόσμος, του οποίου οι κρατήρες οφείλονται κυρίως στη γειτνίασή του με τον Ήλιο, η τεράστια βαρύτητα του οποίου προσελκύει μικρούς και μεγάλους διαστημικούς βράχους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Ερμής να βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο των επερχόμενων εισβολέων. Η επιφάνειά του καλύπτεται από κρατήρες προερχόμενους από μετεωρίτες που έπεσαν πάνω του πριν από δισεκατομμύρια έτη.

πηγή Wikipedia

Δημοσιεύθηκε στη Αστρονομία | Ετικέτες: | Σχολιάστε

blog iv : ενσωμάτωση

 

Μαθησιακό αντικείμενο απο Φωτόδεντρο:

Μικροπείραμα: Το άθροισμα των γωνιών τριγώνου είναι σταθερό

 

Η ζωή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή:

Δημοσιεύθηκε στη Μαθηματικά και άλλα ... | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Μαύρες τρύπες στο σύμπαν…

«Οι μαύρες τρύπες-Τα πιο αλλόκοτα αντικείμενα στο σύμπαν»

Όλοι μας κάποια στιγμή, ίσως στο σχολείο έχουμε ακούσει τη λέξη «Μαύρη τρύπα«.
Τι είναι όμως αυτό; Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με όσο πιο απλά λόγια γίνεται.

Μαύρη τρύπα είναι ένα μέρος στο διάστημα όπου η βαρύτητα είναι τόσο ισχυρή που ακόμα και το φως αδυνατεί να δραπετεύσει. Ο λόγος που η βαρύτητα σε αυτό το σημείο είναι τόσο ισχυρή οφείλεται στο γεγονός ότι τεράστιες ποσότητες ύλης έχουν «στριμωχθεί» σε ένα πολύ μικρό σημείο στο χώρο.

Αυτό μπορεί να γίνει π.χ. όταν ένα άστρο πεθάνει. Επειδή, λοιπόν το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει εμείς δεν μπορούμε να τις δούμε. Είναι αόρατες. Με τη χρήση ειδικών τηλεσκοπίων και ανιχνεύοντας τη συμπεριφορά γειτονικών αστεριών, τα οποία συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά από άλλα άστρα.

Δημοσιεύθηκε στη Αστρονομία | Σχολιάστε