Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την παραγωγή μας!anakiklosi

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Φέτος αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε πιο αποτελεσματικά τους κανόνες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που διδαχθήκαμε τόσα χρόνια. Ο μαθητικός όμιλος που συμμετέχουμε ονομάζεται «Βιώσιμη Παραγωγή… Βιώσιμη Γη.» Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Φροντίζουμε να παράγουμε με τρόπο ασφαλή για τον πλανήτη μας.  Όλοι μαζί οργανωθήκαμε για να ετοιμάσουμε, για να παράγουμε καλύτερα, ένα προϊόν που έχει να προσφέρει στο περιβάλλον με βάση τον τρόπο παραγωγής του αλλά και στην υγεία!

Ξεκινήσαμε κάνοντας δοκιμές. Διαλέξαμε το φρούτο του χειμώνα. Ποιο άλλο; Το μήλο! Προμηθευτήκαμε ζάχαρη, κουράγιο και μια κατσαρόλα και μαζί με την δασκάλα μας κάναμε την πρώτη μας δοκιμή. Το αποτέλεσμα που δοκιμάσαμε μας έδωσε μια ιδέα!

Να πουλήσουμε τις μαρμελάδες μας στο bazaar του σχολείου. Ο σύλλογος γονέων προσφέρει πάντα στο σχολείο μας και θεωρήσαμε πως ήρθε η ώρα να προσφέρουμε και εμείς σε αυτούς. Οι γεύσεις που διαλέξαμε για να βγουν δοκιμαστικά προς πώληση ήταν οι πιο χριστουγεννιάτικες γεύσεις που μπορούσαμε να σκεφτούμε. Μήλο – κανέλα και αχλάδι – ginger – κανέλα. Προσπαθήσαμε πολύ και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Οι μαρμελάδες μας βγήκαν sold out!

Με τη νέα χρονιά επιστρέψαμε στο σχολείο και στα μαθήματα του μαθητικού ομίλου με ακόμα περισσότερη όρεξη. Θέλαμε να δουλέψουμε ώστε η επιχείρησή μας να παράγει και άλΑνώνυμο σχέδιολα προϊόντα. Στήσαμε κανονική επιχείρηση και δώσαμε αρμοδιότητες στα μέλη της ομάδας για να είμαστε πιο αποδοτικοί στις εργασίες μας. Σχεδιάσαμε λογότυπο και με τη βοήθεια της μητέρας μιας συμμαθήτριάς μας το περάσαμε σε γραφιστικό πρόγραμμα για να εκτυπωθεί. Γράψαμε άρθρα για το blog μας που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη παραγωγή πάνω στην οποία στηριχτήκαμε, το zero waste project που ακολουθήσαμε για να διαχειριστούμε τα υπολείμματα των φρούτων και τώρα ήμασταν έτοιμοι.

Ήρθε η ώρα να παράγουμε. Με χρήματα από το ταμείο της τάξης και με χορηγίες κάποιων υλικών από τοπικές επιχειρήσεις εφοδιαστήκαμε με φρούτα, ζάχαρη, πηκτίνη και καλή διάθεση. Μαζευτήκαμε στον χώρο σίτισης του σχολείου και το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν προσέξουμε την καθαριότητα. Τη δική μας και των πάγκων. Επίσης φροντίσαμε να περιορίσουμε την σπατάλη ενέργειας. Χρησιμοποιήσαμε ρεύμα μόνο για το άλεσμα των φρούτων και τον βρασμό της μαρμελάδας.  Δουλέψαμε με άψογη συνεργασία όπως μας είπε η δασκάλα μας και στο τέλος δοκιμάσαμε!Η Παραγωγή μας

Οι γεύσεις μας μοναδικές!

Φράουλα: Η κλασική αγαπημένη των παιδιών.

Φράουλα – δυόσμος: Η γεύση που θυμίζει καλοκαιρινή δροσιά.

Μήλο – καρότο: Το energy boost για εμάς τους μαθητές!

Μήλο – κανέλα: Μια μηλόπιτα στη φέτα μας.

Αχλάδι – ginger – κανέλα: Μια μόνο λέξη σου έρχεται στο μυαλό. Χριστούγεννα!

Δεν τελειώσαμε όμως. Έπρεπε να καθαρίσουμε. Καθαρίσαμε τους πάγκους εργασίας μας και συλλέξαμε με προσοχή όλα τα υπολείμματα των φρούτων που επεξεργαστήκαμε. Τις φλούδες, τα κουκουτσάκια και τα κοτσάνια. Ακολουθώντας τα βήματα του zero waste project επεξεργαστήκαμε όλα τα φυτικά υπολείμματα. Τα ξεχωρίσαμε και τα αδειάσαμε με προσοχή στον κομποστοποιητή του σχολείου μας και περιμένουμε να γίνει λίπασμα για τα φυτά τόσο τα δικά μας όσο και αυτά των άλλων τάξεων.κομποστοποίηση 1

Το μόνο που ξοδέψαμε ήταν το νερό, για να πλύνουμε τα σκεύη μας. Ακόμα και εκεί όμως ήμασταν προσεκτικοί για να αποφύγουμε κάθε σπατάλη.

Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι σαν εμάς. Επιχειρήσεις  που θα παράγουν με τρόπο βιώσιμο περιορίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους και φροντίζοντας για έναν πλανήτη καλύτερο για όλους μας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση