ZERO WASTE

ZERO WASTE

 

Τι είναι το φαινόμενο του zero waste;

zero waste egreeno

Τα τελευταία χρόνια η zero waste διαβίωση είναι ολοένα και πιο δημοφιλής. Τι είναι όμως το φαινόμενο zero waste, δηλαδή η ζωή με μηδενική σπατάλη; Η απάντηση είναι η εξής: περιορίστε τα σκουπίδια που παράγετε! Φυσικά, η πραγματική απάντηση είναι πολύ πιο περίπλοκη από αυτήν, επειδή περιλαμβάνει έναν επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τους πόρους μας να ρέουν σε απόβλητα.

 

Τι μπορείτε να κάνετε;

 

Απορρίψτε ό,τι δεν χρειάζεστε (πλαστικό μιας χρήσης, πλαστικές σακούλες παντοπωλείου, μη βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών, πλαστικά ξυράφια, φλιτζάνια καφέ κ.λπ.)

Μειώστε ό,τι χρειάζεστε (σταματήστε να αγοράζετε καινούργια ρούχα αν δεν είναι απαραίτητο, πλύνετε με “έξυπνο” τρόπο χωρίς να σπαταλάτε πολύ νερό, μην κάνετε πάντα αναβάθμιση για το πιο πρόσφατο smartphone)

Επαναχρησιμοποίηση! Είτε αγοράζοντας μεταχειρισμένα πράγματα, είτε επανατοποθετώντας παλαιότερα πράγματα!

Ανακυκλώστε μόνο ό,τι δεν μπορεί να εξαλειφθεί από τους τρεις πρώτους τρόπους!

 

Ευσυνείδητος καταναλωτισμός

Δυστυχώς, ο περιορισμός των προσωπικών μας απορριμμάτων δεν αρκεί, καθώς τα περισσότερα απόβλητα γίνονται πολύ πριν αγοράσετε πραγματικά το προϊόν ή όταν το προϊόν φτάσει τελικά στη χωματερή. Στην πραγματικότητα, για κάθε γεμάτο κάδο σκουπιδιών, 87 περισσότερα προήλθαν από την πραγματική κατασκευή αυτών των αντικειμένων. Τα προϊόντα κατασκευάζονται από την αρχή με σκοπό στο τέλος να πετιούνται, για να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά. Όσες αλλαγές και αν κάνουμε, η αλλαγή πρέπει να συμβεί αντιμετωπίζοντας την πηγή του προβλήματος.

 

Σκεφτείτε το: τίποτα στη φύση δεν είναι σκουπίδι. Κυριολεκτικά ΟΛΑ επαναχρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί κάτι νέο.

 

Αντί να βλέπουμε τα χρησιμοποιημένα υλικά ως σκουπίδια που χρειάζονται απόρριψη, τα υλικά αναγνωρίζονται ως πολύτιμοι πόροι. Ένας σωρός «σκουπιδιών» αντιπροσωπεύει κοινοτικές και οικονομικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εργασίας και νέων προϊόντων από πρώτες ύλες. Οι συνήθειές μας έχουν άμεσο αντίκτυπο στο μέλλον του πλανήτη.

 

Πώς να ξεκινήσω;

egreeno oikologia

Πώς όμως μπορούμε να εντάξουμε τον zero waste τρ’οπο ζωής στην καθημερινότητά μας;

Με μικρές, καθημερινές συνήθειες όπως:

Οικολογικό επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού.

Επαναχρησιμοποιούμενο φλιτζάνι καφέ.

Οικολογικά μαχαιροπίρουνα.

Επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για ψώνια.

Δοχεία φαγητού μηδενικών απορριμμάτων.

Αγνά, φυσικά προϊόντα: Αναζητούμε, επιλέγουμε και αντικαθιστούμε τα συμβατικά προϊόντα, με οικολογικά προϊόντα από αγνά συστατικά φυσικής προέλευσης που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση