ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Βιώσιμη παραγωγή

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια έλλειψη φυσικών πόρων, η κύρια πρόκληση για παραγωγούς και καταναλωτές είναι πλέον τα «περισσότερα αποτελέσματα µε λιγότερα μέσα». Για να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, η ΕΕ έχει εισαγάγει ολόκληρη σειρά πολιτικών και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή. Αυτές προβλέπεται να βελτιώσουν τις συνολικές περιβαλλοντικές επιδόσεις των προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, να τονώσουν τη ζήτηση για καλύτερα προϊόντα και βελτιωμένες τεχνολογίες παραγωγής και να βοηθήσουν τους καταναλωτές να επιλέγουν με επίγνωση.

Στόχος είναι να εντοπιστούν ενδεχόμενες βελτιώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες θα μείωναν τις περιβαλλοντικές συνέπειες και τη χρήση φυσικών πόρων σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής του προϊόντος ή της υπηρεσίας(πρώτες ύλες/ αλυσίδες εφοδιασμού / χρήση προϊόντος/ τέλος ζωής: τα αποτελέσματα της απόρριψης και οι δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης ή ανακύκλωσης).

Η βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση είναι ένας από τους 17 παγκόσμιους στόχους, που σε μια ιστορική συμφωνία υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες πανανθρώπινες προκλήσεις και διαμορφωθεί ένας κόσμος καλύτερος από αυτόν στον οποίο ζούμε σήμερα.

βιωσιμη παραγωγη 1

Οι 17 «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης» είναι οι εξής:

Μηδενική φτώχεια, μηδενική πείνα, καλή υγεία και ευημερία, ποιοτική εκπαίδευση, ισότητα των φύλων, καθαρό νερό και αποχέτευση, φτηνή και καθαρή ενέργεια, αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές, λιγότερες ανισότητες, βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, δράση για το κλίμα, ζωή στο νερό, ζωή στη στεριά, ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί και συνεργασία για τους στόχους.

Η βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση αφορά την προώθηση πόρων και την αποδοτικότητα της ενέργειας, την προώθηση βιώσιμων υποδομών και παροχών πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες καθώς τις πράσινες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, στοχεύοντας έτσι σε μία πιο ποιοτική ζωή για όλους. Η εφαρμογή της βοηθά στη συνολική επίτευξη των σχεδίων ανάπτυξης, μειώνοντας μελλοντικά το οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον οικονομικό ανταγωνισμό ενώ συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας.

Η βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση αποβλέπει στο «να παράγει περισσότερα και καλύτερα, με όσο το δυνατόν λιγότερα», αυξάνοντας τα καθαρά κέρδη ευημερίας από τις οικονομικές δραστηριότητες μέσω της μείωσης της χρήσης πόρων, της υποβάθμισης και της μόλυνσης του κύκλου ζωής. Η βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση