Δημιουργική Γραφή στην Α΄ Τάξη

Στα πλαίσια του μαθήματος Δημιουργικής Γραφής με αφορμή πίνακες ζωγραφικής και εικόνες λογοτεχνικών βιβλίων δημιουργήσαμε ιστορίες προφορικές και γραπτές, ομαδικές και ατομικές με τα παιδιά της Α΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών. 

Μία εικόνα που αποτέλεσε αφορμή για έμπνευση και δημιουργία ήταν το εξώφυλλο του λογοτεχνικού βιβλίου “Το κόκκινο αυγό της Γαβριέλας” της Γιώτας Φώτου των εκδόσεων Ψυχογιός.

Απομονώσαμε την εικόνα του εξωφύλλου και την προβάλαμε στον προτζέκτορα της τάξης. Η εικόνα αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση με τα παιδιά, καθώς έδειχνε ένα κοριτσάκι να βρίσκεται σε ένα κοτέτσι κρατώντας ένα κόκκινο αυγό, γεγονός που τα παραξένεψε. Άλλα παιδιά ισχυρίστηκαν πως το αυγό βρισκόταν εκεί είτε γιατί το γέννησε η κοτούλα είτε γιατί το έβαλε κάποιος εκεί, ενώ άλλα παιδιά ισχυρίστηκαν ότι ήταν ένα πασχαλινό αυγό που το έφερε το κοριτσάκι από το σπίτι του, για να το δείξει στην κοτούλα ή για να τσουγκρίσει μαζί της.

Στη συνέχεια καλέσαμε τα παιδιά να σχηματίσουν ομάδες δύο ή τριών ατόμων και να φανταστούν ιστορίες εμπνευσμένες από την εικόνα. Άλλα τοποθέτησαν την εικόνα στην αρχή της ιστορίας τους, άλλα στη μέση και άλλα στο τέλος. Οι ιστορίες που δημιούργησαν τα παιδιά είχαν μία, δύο ή και τρεις σελίδες.Έπειτα εικονογράφησαν τις ιστορίες τους, τις διάβασαν στο σύνολο της τάξης και τις καρφιτσώσαμε στη λογοτεχνική γωνιά της τάξης . Στο τέλος διαβάσαμε το λογοτεχνικό βιβλίο, για να αποκαλύψουμε την ιστορία της συγγραφέως.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις ιστορίες των παιδιών.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση