computer lab 9
computer lan 19

Και τα δύο εργαστήρια των γυμνασίων μας έχουν πλέον δίκτυο UBUNTU / LTSP.
Η εγκατάσταση του ελεύθερου λογισμικού [λειτουργικό σύστημα Ubuntu και το πρόγραμμα LTSP] έγινε από τον καθηγητή πληροφορικής Ανδρέα Παπακλεοβούλου, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει υπηρετήσει και στο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ της Γ’ Αθήνας.

Το LTSP είναι ένα έργο ελεύθερου λογισμικού το οποίο στηρίζεται στην ιδέα του server based computing. Οι χρήστες ενός τοπικού δικτύου μπορούν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα τον ίδιο υπολογιστή μέσω τερματικών. Τα τερματικά δε χρειάζεται να έχουν σκληρό δίσκο, μεγάλη επεξεργαστική ισχύ ή μνήμη. Γενικά ένας Η/Υ με 300 – 400 MHz επεξεργαστή, 64 MB ram, 100 mb/s κάρτα δικτύου, 8Mb κάρτα γραφικών είναι αρκετός για να διαδραματίσει το ρόλο του τερματικού (Thin Client, όπως λέγεται λόγω χαμηλών προδιαγραφών). Επιπλέον, έχουμε κεντρική διαχείριση λογισμικού και εφαρμογών, αφού τα προγράμματα και οι εφαρμογές εγκαθίστανται στον LTSP Server και γίνονται άμεσα διαθέσιμα στους LTSP Clients! Έτσι στην ουσία συντηρούμε μόνο ένα μηχάνημα και δεν ασχολούμαστε με τοπικές εγκαταστάσεις.

Ως Thin Clients μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι παλαιοί υπολογιστές του εργαστηρίου. Η νέα έκδοση του Ubuntu / LTSP (10.04 – Lucid Lynx) υποστηρίζει και fat clients οπότε αν έχουμε πιο σύγχρονους υπολογιστές χρησιμοποιούνται οι τοπικοί πόροι του κάθε μηχανήματος εκτός από τον σκληρό τους δίσκο. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για LTSP – Fat Clients.
Δείτε τι κερδίζουμε με αυτή τη διαδικασία στην παρακάτω εικόνα από τον ιστότοπο του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.

LTSP

Λεπτομερή οδηγό εγκατάστασης (ο οποίος υποστηρίζεται από την υπηρεσία Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ του Υπουργείου Παιδείας καθώς και από την εταιρία ΕΛΛΑΚ)
θα βρείτε στο εξαιρετικό συνεργατικό χώρο wiki
http://wiki.ubuntu-gr.org/sch-scripts

Η εφαρμογή sch-scripts αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη ρύθμιση ενός σχολικού εργαστηρίου βασισμένου στο ελεύθερο λογισμικό. Η υλοποιούμενη λύση βασίζεται στην τεχνολογία LTSP, όπου η διαχείριση του εργαστηρίου γίνεται από τον εξυπηρετητή (server), ενώ όλοι οι υπολογιστές πελάτες (clients) αντλούν τις πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας τους από εκεί. Όλα τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα στον εξυπηρετητή και οι πελάτες είναι δυνατόν να λειτουργούν ακόμα και χωρίς σκληρό δίσκο.

Δείτε επίσης και το Στέκι των Πληροφορικών
http://users.sch.gr/alkisg/tosteki/index.php

Στη σχολική βιβλιοθήκη μας υπάρχει μικρό δίκτυο UBUNTU/LTSP ήδη από τον Ιούνιο του 2009.
Το δίκτυο αυτό είχε εγκατασταθεί από συναδέλφους εκπαιδευτικούς, μέλη της Ένωσης Χρηστών και Φίλων Linux Ελλάδος HELLUG.