Από τη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ του Υπουργείου Πιδείας λάβαμε την πατακάτω ανακοίνωση:

Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (Universal Post Union – Π.Τ.Ε.), ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η χώρα μας, είναι ένας διεθνής οργανισμός που συγκαταλέγεται στις ειδικές οργανώσεις του Ο.Η.Ε. και έχει καθιερώσει με το Συνέδριο του Τόκυο το 1969, Διεθνή Διαγωνισμό επιστολικών εκθέσεων για νέους.
Ο διαγωνισμός έχει σκοπό να αναπτύξει την ικανότητα των νέων να συντάσσουν επιστολικές εκθέσεις, να καλλιεργήσουν την οξύνοιά τους και να συμβάλλουν στη σύσφιξη των Διεθνών σχέσεων φιλίας που είναι μία από τις βασικές αποστολές της Π.Τ.Ε.
Το θέμα του διαγωνισμού που επιλέχθηκε για το έτος 2011 είναι:
«Φανταστείτε ότι είστε ένα δένδρο που ζει στο δάσος. Γράψτε μια επιστολή σε κάποιον προκειμένου να του εξηγήσετε γιατί είναι σημαντικό να προστατεύονται τα δάση».
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας ηλικίας μέχρι 15 ετών.
Σημειώνεται ότι το φετινό θέμα συμπίπτει με το Διεθνές Έτος των Δασών, το οποίο θα εορταστεί το 2011. Ο διαγωνισμός των επιστολικών εκθέσεων της Π.Τ.Ε. εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια του Ο.Η.Ε. να κινητοποιήσει κυβερνήσεις , Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τον Ιδιωτικό τομέα και άλλους εταίρους, ώστε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για τη διαχείριση, διατήρηση και βιώσιμη ανάπτυξη όλων των δασών.
Τα δοκίμια, τα οποία θα έχουν μορφή επιστολής και έκταση 500 έως 800 λέξεις θα κατατεθούν από τους μαθητές ως τις 31 Ιανουαρίου 2011 στο σχολείο τους και στη συνέχεια θα διαβιβαστούν, μέσω των αντίστοιχων Διευθύνσεων και των Γραφείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Γ΄ (Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80 Μαρούσι), το αργότερο ως τις 11 Φεβρουαρίου 2011. Η κάθε έκθεση θα πρέπει να συνοδεύεται από έγχρωμη φωτογραφία και να αναφέρεται ο αριθμός των λέξεων, το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου, η ημερομηνία γέννησης, το φύλο, η τάξη φοίτησης, η διεύθυνση, οι ξένες γλώσσες που γνωρίζει καθώς και το όνομα και η διεύθυνση του σχολείου στο οποίο ανήκει. Σημειώνεται ότι στην Εγκύκλιο της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης ζητείται η Έκθεση που θα πρωτεύσει να αποσταλεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, και να συνοδεύεται από έγχρωμη φωτογραφία του διαγωνιζόμενου/διαγωνιζόμενης.
H καλύτερη έκθεση, η οποία θα κριθεί από ειδική επιτροπή, θα διαβιβαστεί στο Διεθνές Γραφείο της Π.Τ.Ε., μέσω των Ε.Λ.Τ.Α., το αργότερο ως τις 4 Απριλίου 2011 όπου θα γίνει η τελική κρίση των εκθέσεων των μαθητών από όλες τις χώρες.
Οι τρεις πρώτοι νικητές θα βραβευθούν με χρυσό μετάλλιο ο πρώτος, με ασημένιο ο δεύτερος και με χάλκινο ο τρίτος, με σφραγίδα του Διεθνούς Γραφείου της Π.Τ.Ε.
Αλλά και στη χώρα μας, η Διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων θα διοργανώσει μία τελετή βράβευσης για τον μαθητή/μαθήτρια του οποίου η έκθεση θα έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στο Διεθνή Διαγωνισμό.
Τα ονόματα και οι φωτογραφίες των τριών πρώτων επιτυχόντων καθώς και η έκθεση του νικητή θα δημοσιευθούν σε τεύχος της τριμηνιαίας επιθεώρησης της Π.Τ.Ε., UNION POSTALE.
Σημειώνεται ότι στον 39ο Διαγωνισμό επιστολικών εκθέσεων της Π.Τ.Ε. (2010) διακρίθηκαν μια 11άχρονη μαθήτρια από το Βιετνάμ (πρώτη θέση), μια 13άχρονη μαθήτρια από τη Λευκορωσία (δεύτερη θέση) και μια 13άχρονη μαθήτρια από τα Μπαρμπέιντος (τρίτη θέση), ενώ η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από μαθήτρια της Β’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ρίου, αφού εξετάσθηκαν δοκίμια από ογδόντα τέσσερις (84) μαθητές και από συνολικά τριάντα οκτώ (38) σχολεία.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-3353486 (κυρία Ματζιάρη Βίκυ) και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα: www.elta-net.gr