Τι ειναι το ανοιχτο λογισμικό

Open source is a set of principles and practices on how to write software, the most important of which is that the source code is openly available. The Open Source Definition, which was created by Bruce Perens[1] and Eric Raymond and is currently maintained by the Open Source Initiative, adds additional meaning to the term: one should not only get the source code but also have the right to use it. If the latter is denied the license is categorized as a shared source license. …… πηγή http://en.wikipedia.org/wiki/Open_source

2 σχόλια στο “Τι ειναι το ανοιχτο λογισμικό”

  1. στην Ελληνική έκδοση της wikipedia βρήκα και τον ελληνικό ορισμό
    Ελεύθερο λογισμικό
    Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
    (Ανακατεύθυνση από Ανοικτό λογισμικό)
    Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
    Το ελεύθερο λογισμικό όπως ορίζεται από το Ίδρυμα Ελευθέρου Λογισμικού (Free Software Foundation), είναι λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντιγραφεί, μελετηθεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί χωρίς περιορισμό. Η ελευθερία από τέτοιους περιορισμούς είναι βασικό στοιχείο στην ιδέα του “ελεύθερου λογισμικού”, έτσι ώστε το αντίθετο του ελεύθερου λογισμικού είναι το ιδιόκτητο λογισμικό, και όχι το λογισμικό που πωλείται για κέρδος, όπως το εμπορικό λογισμικό. Το ελεύθερο λογισμικό ορισμένες φορές αναφέρεται και σαν ανοιχτό λογισμικό ή λογισμικό ανοιχτού κώδικα αλλά οι δύο έννοιες δεν είναι ταυτόσημες. Σύμφωνα με τον Richard Stallman δεν είναι κάθε λογισμικό ελεύθερο μόνο και μόνο επειδή είναι ανοιχτού κώδικα [1].

  2. Το ελεύθερο λογισμικό ορίζεται ως το λογισμικό που διανέμεται υπό τέτοιο καθεστώς ώστε ο χρήστης να απολαμβάνει τα ακόλουθα ?είδη ελευθερίας?:
    – Την ελευθερία να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα για κάθε σκοπό.
    – Την ελευθερία να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πρόγραμμα και να το προσαρμόσει στις ανάγκες του. Η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα είναι προϋπόθεση για αυτό.
    – Την ελευθερία να αναδιανείμει αντίγραφα, ώστε να μπορεί να βοηθήσει τον κάθε ενδιαφερόμενο.
    – Την ελευθερία να βελτιώσει το πρόγραμμα και να παρέχει τις βελτιώσεις στο κοινό, έτσι ώστε να ωφεληθεί ολόκληρη η κοινότητα. Προφανώς η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα αποτελεί και στην περίπτωση αυτή, την απαραίτητη προϋπόθεση.

Αφήστε μια απάντηση