old-booksΟ αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και δοκιμιογράφος, Πλούταρχος, είχε πει πως  η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση είναι η ζωγραφική που μιλά.

Από το 2001, μαζί με την Εαρινή Ισημερία, έρχεται και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ένας θεσμός που ξεκίνησε από την Ελλάδα όταν το 1998 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να καθιερωθεί μια μέρα που να τιμά την ποίηση.

Ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της   Ελλάδας στην  UNESCO το 2000, μετέφερε εκεί την ιδέα για την καθιέρωση μιας Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Η πρόταση έγινε δεκτή κι έτσι στις   21 Μαρτίου 2001 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στην Ελλάδα, σε μια χώρα άλλωστε που γεννηθήκαν μερικοί από τους μεγαλύτερους ποιητές του κόσμου όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο Νίκος Γκάτσος, η Κική Δημουλά, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Αντρέας Εμπειρίκος, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Νίκος Καββαδίας, ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Γιώργος Σεφέρης, Άγγελος Σικελιανός και πολλοί άλλοι.

«Ο Ελύτης είπε ότι η ποίηση είναι μια άλλη όραση. Πράγματι, γιατί μας δείχνει την άλλη όψη των πραγμάτων. Πώς ο πραγματικός κόσμος προεκτείνεται στον ιδανικό, ή αντιστρόφως,πώς ο ιδανικός  κόσμος προεκτείνεται στον πραγματικό. Πώς η ζωή προεκτείνεται στο θάνατο, πώς ο θάνατος είναι η συνέχεια της ζωής. Πώς εν τέλει η οδός άνω και η οδός κάτω είναι μία, κατά τη ρήση του Ηράκλειτου, και η ελληνική γη, η Νυν και Αεί,  είναι η γη των θαυμάτων.»

Και η Ποίηση πάντοτε είναι μία όπως ένας είναι ο ουρανός. Το ζήτημα είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό.
Εγώ τον έχω δει από καταμεσίς της θάλασσας.(Ελύτης)