[scratch 619254417]
Ενσωμάτωση
Πολυμέσα
Κάλαντα Δωδεκαημέρου από όλη την Ελλάδα

Τα κάλαντα πήραν το όνομα τους από τις ρωμαίικες καλένδες τις πρώτες ημέρες των Ρωμαϊκών μηνών. Παρόλα αυτά η ιστορία τους προχωρεί πολύ βαθιά στο παρελθόν και συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα. Έχουν βρεθεί αρχαία γραπτά κομμάτια παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα
Τα παιδιά της εποχής εκείνης κρατούσαν ομοίωμα καραβιού που παρίστανε τον ερχομό του θεού Διόνυσου. Άλλοτε κρατούσαν κλαδί ελιάς ή δάφνης στο οποίο κρεμούσαν κόκκινες και άσπρες κλωστές. Στις κλωστές έδεναν τις προσφορές των νοικοκύρηδων.
Τα κάλαντα είναι μίγμα θρησκευτικού και κοσμικού περιεχομένου. Στην αρχή εξαγγέλλεται και περιγράφεται το θρησκευτικό γεγονός και μετά ακολουθούν τα εγκώμια για τα διάφορα πρόσωπα της οικογένειας ανάλογα με τα χαρίσματα τους, την ηλικία τους, το επάγγελμα τους ή την κοινωνική τους θέση. Τέλος ζητείται κάποια ανταμοιβή που ήταν μέλι, ξερά σύκα, χουρμάδες, χυλό και μικρά νομίσματα.
Σε κάθε περιοχή του Ελλαδικού χώρου συναντάμε κάλαντα για τις γιορτές του Δωδεκαήμερου, και όχι μόνο, τα οποια διαφοροποιούνται μεν ως προς τη μελωδία, το μέτρο και τα μουσικά όργανα ανάλογα με τις μουσικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, ομοιάζουν όμως ως προς το περιεχόμενο των στίχων. Περιλαμβάνουν δηλαδή περιγραφή της γιορτής, εγκώμια και ευχές για τους οικοδεσπότες και τέλος αίτημα για κέρασμα-δώρο.
Ο διαδραστικός χάρτης με τα κάλαντα στον υπερσύνδεσμο έχει δημιουργηθεί από την Χριστίνα Κουτελιδα
Μουσικά Όργανα στο Google Maps

Τα Μουσικά Όργανα στον Ελλαδικό Χώρο https://drive.google.com/open?id=1mYDONsPqiUVvQbI_YZAy3tj92ibfzx3u
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΙΩΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
με αφορμή την επίσκεψη μητέρας στο σχολείο θυμήθηκα την πολυ επιτυχημένη γελιογραφία!
Καλημέρα κόσμε!
Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!
Πρόσφατα σχόλια