Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη – International Day of Women and Girls in Science

Την 11η Φεβρουαρίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη, που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Στόχος της ημέρας αυτής είναι η προώθηση της ισότητας των φύλων αλλά και της ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.

Ακόμα και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες σε τομείς, όπως η φυσική, τα μαθηματικά, η χημεία, η μηχανική κτλ είναι κατώτερες. Σκεφτείτε ότι το 97% των επιστημονικών βραβείων Νόμπελ έχουν δοθεί σε άνδρες.

Υπάρχουν ωστόσο παραδείγματα γυναικών επιστημόνων, που έχουν διακριθεί, όπως η Μαρί Κιουρί, που πήρε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική το 1903 και το βραβείο Νόμπελ στη χημεία το 1911. Η Μαργαρίτα Χακ και η Σεσίλια Πέιν διακρίθηκαν στον τομέα της αστροφυσικής. Ας αναφέρουμε και τη Σαμάνθα Κριστοφορέτι η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που συμμετέχει από το 2014 στα πληρώματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Δεν θα παραλείψουμε βέβαια να αναφερθούμε και στη Σερραία διακεκριμένη αστροφυσικό Βίκυ Καλογερά.

Τα κορίτσια της τάξης μας επιμελήθηκαν τις φωτογραφίες της σημερινής ανάρτησης θέλοντας να δείξουν ότι ο χώρος του διαστήματος μπορεί να είναι προσιτός και στις γυναίκες.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται