Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας -International Greek Language Day

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου) η τάξη μας οργάνωσε ένα παιχνίδι λέξεων για όλο το σχολείο. Διαλέξαμε 12 ενδιαφέρουσες ομάδες ελληνικών λέξεων και ζητήσαμε από κάθε τμήμα να τις παρουσιάσει πάνω σε ένα δεντράκι στον διάδρομο του σχολείου. Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπετε τις ομάδες λέξεων: “Λέξεις που δημιουργούν”, “Λέξεις που χαμογελούν”, “Λέξεις που πιστεύουν”, “Λέξεις που φιλοσοφούν”,  “Λέξεις που δείχνουν αξίες ζωής”, “Λέξεις που αγαπούν” και τον διαφορετικό τρόπο που επέλεξε κάθε τάξη να τις παρουσιάσει. Όλοι οι μαθητές αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους!
Με τη δραστηριότητα αυτή επιδιώξαμε να να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την αξία των διαφορετικών λέξεων για την απόδοση διαφορετικών νοημάτων. Να δουν όμως επίσης ότι διαφορετικές λέξεις συνθέτουν μια ενότητα, ένα σύνολο ή συνδυάζονται για να εκφράσουν κάποιο νόημα.

Στα πλαίσια επίσης του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας  πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας, με πρωτοβουλία της κ. Ελένης Σαμαρά, εκδήλωση με καλεσμένο τον Βραζιλιάνο καθηγητή Ελληνικών, δρ Φιλολογίας, σε πανεπιστήμια της Βραζιλίας, Theo de Borba Moosburger. Ο καλεσμένος μας μεταξύ άλλων μας είπε ότι πληροφορείται τα πάντα για την Ελλάδα και ασχολείται και με τα αρχαία και με τα νεοελληνικά, τα οποία πραγματικά μιλάει υπέροχα. Μας είπε ακόμα ότι υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια στην Βραζιλία όπου διδάσκεται η αρχαιοελληνική γλώσσα, στο πλαίσιο της κλασσικής φιλολογίας. Το ενδιαφέρον για τα νέα ελληνικά όμως είναι κάτι σπάνιο. Ο ίδιος έχει μεταφράσει Παπαδιαμάντη , Ελύτη και Σεφέρη στα Πορτογαλικά. Ευχαριστούμε τον κ. Κιορίδη, σύμβουλο φιλολόγων, που μεσολάβησε για να γίνει αυτή η εκδήλωση.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται