Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου την Κυριακή, που θα είναι ορατή ως μερική στην Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσει μία ημέρα μετά η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού με το θερινό ηλιοστάσιο

Μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου θα συμβεί το πρωί της Κυριακής 21 Ιουνίου, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα ως μερική έκλειψη. Η έκλειψη αυτού του είδους συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον δίσκο του Ήλιου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φωτεινός δακτύλιος γύρω από το σκοτεινιασμένο φεγγάρι.

Το «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης θα αρχίσει στην κεντρική Αφρική και θα ταξιδέψει μέσω της Σαουδικής Αραβίας προς την Ινδία και τη νότια Κίνα, προτού τελειώσει κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι γειτονικές περιοχές σε αυτήν τη στενή ζώνη -μεταξύ των οποίων και η χώρα μας- θα δουν εν μέρει το φαινόμενο. Σημειώνεται, ότι στις 21 Ιουνίου θα υπάρχει Νέα Σελήνη και το φεγγάρι δεν θα είναι ορατό στον νυχτερινό ουρανό.

Στην Ελλάδα, όπου η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 8:00, εκτιμάται ότι η κάλυψη του ηλιακού δίσκου θα είναι μεγαλύτερη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας (περίπου 30% στη Ρόδο) και μικρότερη στα βόρεια και στα δυτικά (13% στην Κέρκυρα). Στην Αθήνα, σύμφωνα με το AstroVox, η κάλυψη θα φθάσει περίπου το 11% επί της φαινόμενης ηλιακής επιφάνειας.

Στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, όπου το φαινόμενο θα διαρκέσει μία ώρα και 23 λεπτά, η έναρξη της μερικής έκλειψης θα γίνει στις 7:48, θα φθάσει στο μέγιστο στις 8:28 και θα ολοκληρωθεί στις 9:11.

Επισημαίνεται ότι, όπως πάντα, η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα και όχι με γυμνά μάτια, επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία.

Περίπου μία ημέρα μετά, το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου (συγκεκριμένα στις 00:44 ώρα Ελλάδας της Τρίτης) θα υπάρξει θερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει και τυπικά το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα υπάρξει χειμερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει ο χειμώνας.

Στη χώρα μας μετά το θερινό ηλιοστάσιο, όπου υπάρχει η μικρότερη νύχτα του έτους, οι ημέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, εως ότου σχεδόν εξισωθούν με τις νύχτες κατά τη φθινοπωρινή ισημερία, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου θα υπάρχει πια η μικρότερη ημέρα.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, όσοι ξυπνούν νωρίς το πρωί έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το μελωδικό, πρωινό κελάηδημα των πουλιών. Όλα τα είδη δεν κελαηδούν την ίδια ώρα. Το γραφικό που ακολουθεί (ρολόι των πουλιών του NABU*) δείχνει πόσα λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου αρχίζουν να κελαηδούν ορισμένα κοινά είδη πουλιών.

Ο Κοκκινούρης (Phoenicurus phoenicurus) ξεκινάει πιο νωρίς από όλους, περίπου 80 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου, από το Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Ο γνωστός μας σπίνος (Fringillia coelebs) συνήθως “ξυπνάει” τελευταίος, μόλις 10 λεπτά πριν την ανατολή. Για να ακούσετε το κελάηδημα των πουλιών αυτών πατήστε ΕΔΩ. Στο νέο παράθυρο, εμφανίζεται το ρολόι (στα γερμανικά) και αρκεί να μετακινήσετε το δείκτη του ποντικιού στο σύμβολο κάθε πουλιού. Οι μαγευτικές μελωδίες θα σας συναρπάσουν και θα σας ταξιδέψουν σε όμορφα, ανοιξιάτικα πρωινά της εξοχής.

Τα πουλιά κελαηδούν συνήθως κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Ως εκ τούτου, το κελάηδημά τους ακούγεται περισσότερο από το τέλος του χειμώνα μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ειδικά από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ειδών κελαηδούν ταυτόχρονα. Συνήθως, μόνο τα αρσενικά κελαηδούν για να επισημάνουν την περιοχή τους και να προσελκύσουν τα θηλυκά.

Σχεδόν όλα τα είδη κελαηδούν πιο έντονα νωρίς το πρωί. Κάθε είδος έχει διαφορετικό χρόνο για το πρώτο κελάδημα του, το οποίο καθορίζεται από την αυξανόμενη φωτεινότητα της ημέρας. Κάθε πρωί, η σειρά με την οποία ακούγονται τα διάφορα είδη πουλιών είναι ίδια.

Η ανατολή του ήλιου είναι η ώρα αναφοράς. Σχεδόν όλα τα είδη πουλιών αρχίζουν το κελάηδημα πριν από την ανατολή του ηλίου, όταν ξεκινούν τα πρώτα είναι ακόμα σκοτάδι. Καθώς η άνοιξη προχωρά, το πρωινό κελάηδημα μετατοπίζεται πιο νωρίς το πρωί. Ταυτόχρονα, τα πουλιά στις περιοχές με ανατολική έκθεση ακούγονται πάντα νωρίτερα σε σχέση με τα πουλιά των περιοχών με δυτική έκθεση.

Οι εξαιρέσεις του κανόνα

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι κοκκινολαίμηδες (Erithacus rubecula) για παράδειγμα, που ζουν σε αστικές περιοχές, κελαηδούν τις νυχτερινές ώρες διότι στη διάρκεια της ημέρας έχει πολύ θόρυβο. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Βρετανία, υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων θορύβου που καταγράφονται σε μια περιοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας και του αριθμό των πτηνών που κελαηδούν τη νύχτα.

«Μετρήσαμε το φως της νύχτας και τα επίπεδα θορύβου. Ανακαλύψαμε ότι ο θόρυβος της ημέρας είχε πολύ πιο σημαντικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των πτηνών. Το νυχτερινό φως έχει και αυτό επιπτώσεις, αλλά πολύ μικρότερες από αυτές του θορύβου» εξηγεί ο Ρίτσαρντ Φούλερ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης..

Σύμφωνα με τον δρα Φούλερ «τα πουλιά φαίνεται να κελαηδούν τη νύχτα για να αποφύγουν τον συναγωνισμό με τα υψηλά επίπεδα θορύβουστις πόλεις μας στη διάρκεια της ημέρας ». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιοχές όπου τα πουλιά κελαηδούν τη νύχτα « τα επίπεδα του θορύβου είναι δέκα φορές υψηλότερα από τις περιοχές όπου δεν κελαηδούν ή κελαηδούν λίγο».

* NABU: Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

Η υπερπανσέληνος θα φαίνεται 30% πιο φωτεινή και 14% πιο μεγάλη και θα πλησιάσει στα 220.000 μίλια τη Γη

Η Πανσέληνος άλλοτε συνδέεται με τον ρομαντισμό και άλλοτε με τον θάνατο (βλέπε τα μυθεύματα με τους λυκανθρώπους). Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα φαντασμαγορικό φαινόμενο στον σκοτεινό ουρανό της νύχτας, πόσω μάλλον όταν είναι η μεγαλύτερη του έτους, μία ροζ υπερπανσέληνος.

Η ροζ πανσέληνος αναμένεται να εμφανιστεί επιβλητική στον αποψινό ουρανό, δίνοντας στους ταλαιπωρημένους από την καραντίνα λόγω του κορωνοϊου ανθρώπους, την ευκαιρία να απολαύσουν ωραίες εικόνες, μαζί με τους αγαπημένους τους, έστω και αν αυτό χρειαστεί να γίνει από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Η υπερπανσέληνος θα φαίνεται 30% πιο φωτεινή και 14% πιο μεγάλη, καθώς θα έρθει πολύ κοντά στη Γη.
Στις 21:08 ώρα Ελλάδας απόψε η Σελήνη θα πλησιάσει τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο). Μερικές ώρες αργότερα, στις 05:35 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα υπάρξει πανσέληνος. Η σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση του φαινομένου των παλιρροιών.
Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών. Μάλιστα ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται απόψε να έχει και έναν συνοδό στον ουρανό, ο οποίος θα είναι ο Στάχυς, ο φωτεινότερος αστέρας α (άλφα) του αστερισμού της Παρθένου.

Η επόμενη και τελευταία υπερπανσέληνος του έτους θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου. Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη από ό,τι απόψε.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

Θα λάβει χώρα στις 19:48 ώρα Ελλάδας στις 9 Μαρτίου και θα κάνει τη Σελήνη να δείχνει μεγαλύτερη και πιο φωτεινή από ό,τι συνήθως.

Μια ακόμη υπερπανσέληνος θα υπάρξει τη Δευτέρα, καθώς η ελλειπτική τροχιά του θα φέρει το φεγγάρι πιο κοντά στη Γη. Είναι η δεύτερη υπερπανσέληνος του 2020 από τις τέσσερις που θα υπάρξουν συνολικά φέτος. Η επόμενη θα συμβεί στις 8 Απριλίου.
Η κοντινή πανσέληνος θα λάβει χώρα στις 19:48 ώρα Ελλάδας στις 9 Μαρτίου και θα κάνει τη Σελήνη να δείχνει μεγαλύτερη και πιο φωτεινή από ό,τι συνήθως.
Η πανσέληνος του Μαρτίου ήταν γνωστή στους Ινδιάνους της Αμερικής ως «πανσέληνος των σκουληκιών», επειδή αυτή την εποχή το έδαφος μαλακώνει από τις βροχές και αρχίζουν να βγαίνουν τα σκουλήκια στην επιφάνεια.Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόσταση της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο. Ο όρος Υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επιστημονικός, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε από αστρολόγους.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

 

Η Α. Ισμαήλος Α.Ε., εξουσιοδοτημένος διανομέας και επισκευαστής της Mercedes-Benz Hellas, συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στο Βορειότερο Σχολείο της Ελλάδας προσφέροντας απλόχερα και διακριτικά την βοήθεια της στο εκπαιδευτικό έργο.

Η πιστότητα μιας ενέργειας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία της. Η διάρκεια είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί την ματιά με την οποία κοιτάζουν τα στελέχη της εταιρίας του νεαρούς μαθητές, τους γονείς τους αλλά και τους καθηγητές στα μακρινά Δίκαια του νομού Έβρου.

Είναι το τελευταίο σχολείο της Ελλάδας, στο βορειότερο σημείο της χώρας όπου οι 125 μαθητές από τα γύρω χωριά κάθε μέρα υψώνουν την Ελληνική σημαία και παρόλες τις αντιξοότητες ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Μπορεί οι σχολικές μονάδες να βρίσκονται 1.000 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα παρόλα αυτά, την απόσταση διανύουν με ιδιαίτερη όρεξη τόσο ο Πάνος όσο και ο Αντώνης Ισμαήλος για να βρεθούν δίπλα στους καθηγητές και τους μαθητές! Κάθε ενέργεια του προγράμματος ‘’Υιοθεσίας του Βορειότερου Σχολείου της Ελλάδας’’ είναι σχεδιασμένη προσεκτικά από κοινού από μαθητές-καθηγητές και στελέχη της εταιρίας.

Την περσινή χρονιά στο πρόγραμμα οι δαπάνες είχαν κατανεμηθεί 50-50 σε ενέργειες που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό του σχολείου σε επίπεδο εξοπλισμού και σε παροχές που ζήτησαν να έχουν οι μαθητές κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Ο φετινός σχεδιασμός περιλαμβάνει εξολοκλήρου δαπάνες που αφορούν το εκπαιδευτικό μέρος. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την πλήρη κάλυψη του κόστους των μαθητικών εκδρομών τόσο για το Γυμνάσιο-Λύκειο όσο και για το Δημοτικό. Επιπλέον, έχει ενταχθεί η πλήρης κάλυψη του κόστους θέρμανσης των Σχολικών μονάδων, όπως και η παροχή όλων των απαιτούμενων βοηθητικών συγγραμμάτων που χρειάζονται οι μαθητές για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους!

Ως εξέλιξη των Mentor Days που ξεκίνησαν πέρσι, η εταιρία σχεδίασε και πραγματοποίησε ‘Εβδομάδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού’ την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με ένα πλήρες πρόγραμμα όπου συμμετείχαν γονείς και μαθητές .Στο σχολείο διεξήχθησαν  ενημερωτικές ημερίδες με θεματικές ενότητες που είχαν διαλέξει οι μαθητές.

Οι ατομικές συναντήσεις των μαθητών, με ειδικούς στον επαγγελματικό προσανατολισμό, όπως και των γονιών με αρμόδιους σε θέματα σπουδών, έδωσε τα δεδομένα που κάθε μαθητής χρειάζεται για να μπορέσει να σχεδιάσει το μέλλον του. Ο σκοπός να ενεργοποιηθούν οι νεαροί μαθητές αναφορικά με τις επιλογές που έχουν να κάνουν τόσο στην μαθητική όσο και στην ακαδημαϊκή τους πορεία αλλά και την εξέλιξη τους μέχρι την είσοδο τους στην αγορά εργασίας έχει ήδη επιτευχθεί. Η παρουσία των γονιών στην συγκεκριμένη δράση εξασφαλίζει την εξέλιξη του έργου, βάση των όσων πρότειναν οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού στα παιδιά τους!

Παράλληλα η διενέργεια workshop που προσομοιώνει το κύκλο σπουδών διαφορετικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκόμενων αφού τους “ταξίδεψε” στην ακαδημαϊκή εξέλιξη ενός φοιτητή. Οι μαθητές ανάλογα με το αντικείμενο ενδιαφέροντος τους παρακολούθησαν σχετικά workshops αποκομίζοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Στην εκδήλωση λήξης της “Εβδομάδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού” στο Γυμνάσιο-Λύκειο Δικαίων Έβρου,ο Πάνος Ισμαήλος που φέρει την ευθύνη εκτέλεσης του εγχειρήματος ανέφερε: “Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να αποδειχτεί ότι όλοι οι μαθητές θα ανακαλύψουν μέσα από αυτές τις δράσεις τις δυνατότητες που έχουν και θα καλλιεργήσουν τις δεξιότητες τους που θα τους οδηγήσουν σε ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μέλλον. Έχοντας προσωπική άποψη για κάθε μαθητή από την παρουσία μου εδώ, αναγνωρίζω πόση ανάγκη έχουν να γνωρίσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Είναι πολύ αισιόδοξο ότι όλοι συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα αυτά και αναζητούν πληροφορίες και δεδομένα για να κάνουν τα σωστά βήματα”.

Είναι η διάθεση για προσφορά και το ανθρώπινο στοιχείο που κάνουν την διαφορά και από τις 2 πλευρές! Για την Α. Ισμαήλος Α.Ε. η ευθύνη που έχουν αναλάβει απέναντι στο σχολείο αποδεικνύεται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία! Οι άνθρωποι του σχολείου, καθηγητές, γονείς και μαθητές είναι υπό την φροντίδα της εταιρίας και με εμπιστοσύνη εξελίσσουν την σχέση αυτή. Θέλοντας να δώσει περισσότερα κίνητρα στους μαθητές, η εταιρία δημιούργησε για πρώτη χρονιά ένα πρόγραμμα υποτροφιών για 2 μαθητές!

“Η άψογη συνεργασία που έχουμε με τους καθηγητές, η σχέση που έχει αναπτυχθεί με τους γονείς και μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε με την βοήθεια τους, αλλά και η επιθυμία του πατέρα μου να βοηθήσουμε στο μέγιστο τα σχολεία εδώ, μας επιτρέπει να σας ανακοινώσουμε τις υποτροφίες, υπό την μορφή οικονομικής ενίσχυσης, που θα δικαιούνται με προτεραιότητα οι 2 πρώτοι απόφοιτοι  με την μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία του έτους! Η εταιρία θα καλύψει το συνολικό κόστος των διδάκτρων εάν οποιοσδήποτε μαθητής-τρια επιθυμεί να φοιτήσει σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για όλη την διάρκεια των σπουδών. Εάν ο μαθητής-τρια επιθυμεί να φοιτήσει σε δημόσιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα η εταιρία θα καλύψει το συνολικό κόστος του δικαιούχου για το πρώτο έτος σπουδών.”

Με τα παραπάνω λόγια του Πάνου Ισμαήλου, έκλεισε η “Εβδομάδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού” που άλλαξε τη ματιά με την οποία αντιμετωπίζουν οι νεαροί μαθητές το μέλλον τους.

Η Α. Ισμαήλος Α.Ε. στέκεται δίπλα τους για δεύτερη συνεχή χρονιά και αναπτύσσει δραστηριότητες που δημιουργούν αξία στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και στην επιλογή της να συμβάλλει στη συγκεκριμένη περιοχή και με αυτό τον τρόπο.

Οι ορίζοντες αυτών των παιδιών διευρύνονται με δεδομένα πάνω στα οποία θα χτίσουν τα επόμενα τους βήματα και την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

 

Οι πρώτες πληροφορίες που έστειλε το Insight για το υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη – Τι λένε οι επιστήμονες που μελετούν τα στοιχεία.

Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της και να «πετάξει» μακριά από τον «γαλάζιο πλανήτη» μας, δημιουργώντας αποικίες σε Σελήνη -αρχικά- και στον πλανήτη Άρη -σε δεύτερη φάση. Η προσδοκία για την ύπαρξη ενός δεύτερου πλανήτη, ο οποίος θα… αποσυμφορήσει τα δισεκατομμύρια των ανθρώπωνπου θα… περισσεύουν στη Γη, δεν αποτελεί μία νέα σκέψη. Είναι, όμως, η πρώτη φορά, που υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης. Το σχέδιο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, καθώς έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, για ένα ταξίδι που φαντάζει εκπληκτικά ελκυστικό, καθώς, αν πετύχει, θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην ιστορία του ανθρώπου. Οι τελευταίες πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι ομάδες έρευνας από τις ρομποτικές αποστολές στον πλανήτη Άρη, όχι απλά ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι το σχέδιο μετοίκησης του «Κόκκινου Πλανήτη» μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, αλλά πολύ περισσότερο, προκάλεσαν ενθουσιασμό στους επιστήμονες της NASA. Το Insight έστειλε τα πρώτα αποτελέσματα από τη γεωλογική έρευνα στο υπέδαφος του Άρη. Αποτελέσματα τα οποία ήταν πολύ παραπάνω διαφωτιστικά απ’ ότι ανέμενε ακόμη και ο πιο αισιόδοξος επιστήμονας στη NASA. Σημαντικότερο όλων, η απόδειξη ότι ο Άρης δεν είναι ένας «νεκρός» πλανήτης, καθώς καταγράφηκε σεισμική δραστηριότητα. Αυτό συνεπάγεται ότι ο Άρης είναι σεισμικά ενεργός, γεγονός που προσδίδει νέες προοπτικές στην αποστολή.

Η έρευνα δείχνει ότι ο πλανήτης είναι σίγουρα σεισμικά ενεργός. Η μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας του Άρη μπορεί να φωτίσει πολλές κρυφές πτυχές από τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και να προσφέρει μεγαλύτερες προοπτικές για τη μελλοντική επανδρωμένη αποστολή από τη Γη στον «Κόκκινο Πλανήτη». Εξίσου σημαντικό εύρημα από το Insight, είναι το ότι το μαγνητικό πεδίο του Άρη είναι τουλάχιστον δέκα φορές ισχυρότερο απ’ ότι είχαν υπολογίσει ή πίστευαν οι επιστήμονες στη Γη.

Το InSight προσγειώθηκε στον Άρη τον Νοέμβριο του 2018, μετά από ένα ταξίδι 300 εκατομμύρια μιλίων, με διάρκεια σχεδόν επτά μηνών. Από τότε, εξετάζει τον κόσμο κάτω από την επιφάνεια του Άρη. Ο Δρ Bruce Barnerdt, κύριος ερευνητής της InSight δήλωσε: «Για πρώτη φορά έχουμε διαπιστώσει ότι ο Άρης είναι ένας σεισμικά ενεργός πλανήτης».

Το πρώτο φαινόμενο, που ονομάστηκε «Marsquake» καταγράφηκε από τους αισθητήρες Inboard του InSight τον Απρίλιο του 2019. Από τότε, έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 450 σεισμοί μικρής έντασης. Όμως δύο από αυτές τις δονήσεις ήταν αρκετά μεγάλες, ώστε οι επιστήμονες να είναι σε θέση να εντοπίσουν την πηγή τους. Προήλθαν από μια γεωλογικά ενεργή περιοχή γνωστή ως Cerberus Fossae, περίπου 1.000 μίλια ανατολικά του Elysium Planitia.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτό παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η σεισμική δραστηριότητα στον Άρη δεν είναι μόνο συνέπεια της ψύξης και συρρίκνωσης του πλανήτη, αλλά και λόγω των τεκτονικών πλακών που κινούνται.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι διαβάζοντας τα σεισμικά κύματα στον Άρη, θα αποκαλύψουν πληροφορίες για το πώς μοιάζει το εσωτερικό του πλανήτη και πώς αλλάζει. «Αυτά τα γεγονότα χαμηλής συχνότητας ήταν πραγματικά συναρπαστικά, διότι γνωρίζουμε πώς να τα αναλύουμε και να εξαγάγουμε πληροφορίες για την υπόγεια δομή», δήλωσε ο Vedran Lekic, αναπληρωτής καθηγητής γεωλογίας στο UMD. «Με βάση το πώς τα διαφορετικά κύματα διαδίδονται, μπορούμε να εντοπίσουμε τα γεωλογικά στρώματα μέσα στον πλανήτη και να καθορίσουμε την απόσταση και την τοποθεσία από την πηγή των σεισμών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καιρός του Άρη είναι παρόμοιος με αυτόν της Γης, αλλά με βασικές διαφορές, όπως η ισχυρότερη καθημερινή ατμοσφαιρική πίεση και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Ο Δρ Don Banfield, του Κέντρου Αστροφυσικής και Πλανητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ σε μία από τις μελέτες, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA: «Η ατμόσφαιρα είναι τόσο λεπτή ώστε να μπορεί να ζεσταθεί και να κρυώσει πολύ πιο γρήγορα από τη Γη. Τη νύχτα φτάνει περίπου στους -95C, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας φθάνει σε θερμοκρασίες κοντά στο 0C.

Η ομάδα εντόπισε επίσης ένα φαινόμενο γνωστό ως «κύματα βαρύτητας», το οποίο ο Dr Banfield χαρακτήρισε ως «ταλαντώσεις πλευστότητας αεροπορικών δεμάτων που παρατηρούνται επίσης τακτικά στη Γη». Είπε στο PA: «Προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε τι μπορούν αυτά τα κύματα να μας διδάξουν για τον Άρη. Αυτό θα πάρει πιθανώς μεγάλη προσοχή τα επόμενα χρόνια».

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

Ένας υπερυπολογιστής πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη απόδειξη μαθηματικών σε μόλις 2 ημέρες.

Το μέγεθος του αρχείου που περιέχει την υποβοηθούμενη από υπολογιστή απόδειξη αγγίζει τα 200 ​​terabytes – δηλαδή περίπου όσο χώρο καταλαμβάνουν όλα τα ψηφιοποιημένα κείμενα της τεράστιας Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Αφορά ένα μαθηματικό πρόβλημα που απασχολεί τους μαθηματικούς δεκαετίες και είναι γνωστό ως  το πρόβλημα των «μπουλιανών πυθαγόρειων τριάδων»

Η απόδειξη είναι συμπιεσμένη σε ένα αρχείο 68 gigabytes, που σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να την κατεβάσει, να την ανακατασκευάσει και να επαληθεύσει όλες τις πληροφορίες που είναι ενσωματωμένες σε αυτό.

Το αρχείο των 200 terabytes ξεπερνά το προηγούμενο καταγεγραμμένο ρεκόρ αρχείου για την μεγαλύτερη υποβοηθούμενη απόδειξη από υπολογιστή, το οποίο είχε μέγεθος μόλις 13 gigabytes.

Σύμφωνα με τον  Ronald Graham, μαθηματικό του San Diego από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και προηγούμενο κάτοχο ρεκόρ της τότε μεγαλύτερης απόδειξης, οι υπολογιστές βοηθούν στη δημιουργία αποδείξεων για συνδυαστικά προβλήματα.

Το πρόβλημα πίσω από την απόδειξη

Το πρόβλημα που παρέμενε μέχρι πρόσφατα άλυτο, είχε τεθεί το 1980 από τους Erdös-Graham και η απάντηση δόθηκε από τους Marijn J. H. Heule, Oliver Kullmann, και Victor W. Marek. [Solving and Verifying the boolean Pythagorean]

Η διατύπωση του προβλήματος: Μπορούμε να διαχωρίσουμε το σύνολο των φυσικών αριθμών Ν={1, 2, 3, 4, …} σε δυο σύνολα, τέτοια ώστε κανένα από τα δύο να μην περιέχει πυθαγόρειες τριάδες (δηλαδή τριάδες αριθμών a, b, c που ικανοποιούν τη σχέση a2 + b2= c2);

Ή να το πούμε διαφορετικά: Είναι δυνατόν να χρωματίσουμε όλους τους ακέραιους αριθμούς είτε με κόκκινο είτε με μπλε χρώμα, έτσι ώστε να μην υπάρχει πυθαγόρεια τριάδα ακεραίων a, b, c (a2 + b2 = c2) με το ίδιο χρώμα;

Για παράδειγμα, στην πυθαγόρεια τριάδα 3, 4 και 5, αν τα 3 και 5 είναι χρώματος μπλε, τότε το 4 θα πρέπει να είναι κόκκινο.

Η απόδειξη πραγματοποιήθηκε διαμέσου υπολογιστή 

Αν και το πρόβλημα επέτρεπε πολλούς δυνατούς τρόπους για να χρωματιστούν οι ακέραιοι αριθμοί με διαφορετικούς συνδυασμούς, οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν τεχνικές και συμμετρίες από τη θεωρία αριθμών για να μειώσουν τον αριθμό των ελέγχων που έπρεπε να κάνει ο υπολογιστής. Αυτό το βήμα ελαχιστοποίησε τον αριθμό των πράξεων που εκτελούνται από τον υπολογιστή κατά σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο.

Δύο μέρες αργότερα, ο υπερυπολογιστής Stampede των 800 επεξεργαστών του Πανεπιστημίου του Τέξας παρήγαγε το αρχείο  των 200 terabytes. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε ξεχωριστό πρόγραμμα υπολογιστή για την επαλήθευση της παραγόμενης απόδειξης.

Παρά το γεγονός ότι έσπασε το περίφημο πρόβλημα των «μπουλιανών πυθαγόρειων τριάδων», το αρχείο που καταγράφηκε εξακολουθεί να μην παρέχει απαντήσεις σχετικά με το γιατί είναι εφικτό το σχέδιο χρωματισμού.

Η απόδειξη αποκάλυψε ότι ναι, είναι δυνατό να χρωματιστούν οι ακέραιοι αριθμοί με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο, αυτό των 7.824 ακεραίων. Μετά από αυτό το σημείο, δεν είναι δυνατό. Αυτό δημιουργεί περισσότερες ερωτήσεις: Γιατί υπάρχει σημείο αποκοπής στα 7.825; Γιατί είναι δυνατή η πρώτη επέκταση;

Τα ευρήματα της ομάδας παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Cornell.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

Όποιος μπορεί να κάνει σωστά μαθηματικές πράξεις, παίρνει δωρεάν ό,τι προλάβει

Σε αυτό το παντοπωλείο στη Νέα Υόρκη, όταν ένας πελάτης φτάσει στο ταμείο δεν είναι απαραίτητο να βγάλει πορτοφόλι. Αρκεί να μπορεί να κάνει σωστά απλές μαθηματικές πράξεις.

Ο Αχμέντ Αλουάν, που εργάζεται ως ταμίας στο παντοπωλείο του πατέρα του που βρίσκεται στο Μπρονξ, αποφάσισε πρόσφατα να αρχίσει να παίζει ένα παιχνίδι με τους πελάτες του. Και από τότε έγινε viral.

Οι κανόνες είναι απλοί. Δίνει στον πελάτη ένα εύκολο μαθηματικό πρόβλημα και αν αυτός απαντήσει σωστά, τότε έχει στη διάθεσή του πέντε δευτερόλεπτα, για να πάρει ό,τι θέλει- και προλάβει- από τα ράφια. Χωρίς να πληρώσει τίποτα.

Στα βίντεο που αναρτά ο Αλουάν στα social media, οι ερωτήσεις που κάνει στους πελάτες είναι απλές, όπως «πόσο κάνει 5Χ5» ή «9Χ9-5». Κάποιοι από τους πελάτες είναι άνθρωποι που γνωρίζει χρόνια, άλλοι είναι εντελώς άγνωστοι. Ήδη, ο 20χρονος έχει κάνει αίσθηση, αφού έχει αποκτήσει περισσότερους από 300.000 followers στο TikTok και 17.000 στο Instagram.

«Είναι ένας τρόπος να διασκεδάσεις και να εκπαιδεύσεις ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ενώ τους κάνεις να χαμογελούν», λέει ο 20χρονος Αλουάν, φοιτητής φαρμακευτικής, μιλώντας στο CNN. Ο ίδιος πληρώνει από την τσέπη του ό,τι χαρίζει. Η κύρια ανησυχία του, εξηγεί, δεν είναι τα χρήματα, αλλά το πώς θα βοηθήσει ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα να κρατήσουν τα χρήματά τους για δαπάνες πρώτης προτεραιότητας, όπως το ενοίκιο και οι λογαριασμοί.

Ο Αχμέντ Αλουάν δηλώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι, ενώ ξεκίνησε και διαδικτυακό έρανο, προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει περισσότερους. «Τα χρήματα θα διατεθούν για προϊόντα και τρόφιμα που θα χρησιμοποιηθούν για τις προκλήσεις, ή ακόμη και απλές δωρεές για πελάτες που έχουν ανάγκη», δηλώνει.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

 

 

 

Οι επιστήμονες φαίνεται ότι ανακάλυψαν το μυστικό για τέλειο καφέ στο σπίτι και ενώ η μέθοδος τους βασίζεται σε μαθηματική θεωρία, είναι πολύ απλό να εφαρμοστεί και στο σπίτι, από όλους μας.

Όπως διαβάζουμε στον Independent, όλα ξεκίνησαν όταν ο Dr Jamie Foster, μαθηματικός του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ διαπίστωσε ότι δύο δόσεις εσπρέσο μπορεί να έχουν διαφορετική γεύση μεταξύ τους, ακόμη και αν φτιάχνονται με τον ίδιο τρόπο. Αποφάσισε λοιπόν να το ψάξει περισσότερο με την ομάδα του και να παρουσιάσουν μία σχετική μελέτη. Μαθηματικοί και φυσικοί συγκεντρώθηκαν για να αναπτύξουν μία μαθηματική θεωρία που θα οδηγήσει στην άψογη παρασκευή καφέ και δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό Matter.

«Η επικρατούσα άποψη είναι ότι αν κάποιος θέλει να φτιάξει πιο δυνατό καφέ, θα πρέπει να αλέσει τους κόκκους πιο ψιλούς. Αυτό έχει μια λογική, επειδή με το ψιλό άλεσμα είναι μεγαλύτερη η επιφάνεια του καφέ που εκτίθεται στο νερό, άρα θα πρέπει και ο καφές στο φλιτζάνι να είναι πιο δυνατός», δήλωσε ο Foster. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο καφές γίνεται πιο «αξιόπιστος» από φλιτζάνι σε φλιτζάνι όταν χρησιμοποιούνται λιγότεροι κόκκοι καφέ που είναι πιο χοντροαλεσμένοι.

«Με το ψιλό άλεσμα, τα σωματίδια ήταν τόσο μικρά ώστε σε κάποια σημεία φράζουν τη δίοδο του νερού», εξήγησε ο Foster, προσθέτοντας ότι αυτά τα «φραγμένα» τμήματα ουσιαστικά σπαταλώνται, γιατί το νερό δεν μπορεί να τα διαπεράσει και να δώσει το γευστικό ρόφημα καφέ στο φλιτζάνι μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές λοιπόν, όταν χρησιμοποιούνται λιγότεροι κόκκοι καφέ που είναι χοντροαλεσμένοι, έχουμε ως αποτέλεσμα πιο αποτελεσματική εκχύλιση. Μάλιστα, ο Foster πρόσθεσε ότι αυτή η μέθοδος είναι και πιο οικονομική, επειδή έτσι χρησιμοποιούνται και λιγότεροι κόκκοι καφέ. Μάλιστα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ η νέα αυτή μέθοδος παρασκευής καφέ έχει δοθεί προς δοκιμή σε ένα μικρό cafe στις ΗΠΑ και μέσα σε ένα χρόνο ανέφεραν εξοικονόμηση χιλιάδων δολαρίων. «Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αν αυτό εφαρμοστεί σε ολόκληρη την αμερικανική αγορά καφέ θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

Αν θέλετε να μοιραστείτε το περιεχόμενο, τις φωτογραφίες σας , τα βίντεο σας ή τα άρθρα σας με όλον κόσμο, υπάρχουν αρκετά είδη αδειών που προσφέρονται από το Creative Commons που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την άδεια που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Κατανοήστε πως μια άδεια Creative Commons (CC) επηρεάζει τα πνευματικά σας δικαιώματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι με τη χρήση μιας άδειας CC,  χάνουν τα δικαιώματα πάνω στο έργο τους, ότι το έργο δεν ανήκει πλέον σε αυτούς, και ότι δεν θα είναι σε θέση να έχουν οικονομικά ανταλλάγματα για αυτό. Αυτό δεν ισχύει. Όταν χρησιμοποιείτε μια άδεια CC, επιτρέπετε στους άλλους να χρησιμοποιήσουν την εργασία σας κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά παραμένετε ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου.

Ας πούμε ότι έχετε μια φωτογραφία που την διανέμετε  με την τη άδεια CC-BY-NC: Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν αρκεί να σας αναφέρουν ως δημιουργό του έργου  μόνο για μη εμπορικούς σκοπούς . Ένα μη-εμπορικό blog μπορεί να την χρησιμοποιήσει στην αρχική σελίδα του. Στη συνέχεια, μια εταιρεία την βλέπει και επικοινωνεί μαζί σας για τη χρήση της φωτογραφίας σας σε ένα από τα φυλλάδια τους, και θέλει να σας πληρώσει έτσι ώστε να μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει.  Η άδεια CC-BY-NC με την οποία διανέμετε την φωτογραφία, δεν σας εμποδίζει να πληρωθείτε για την εμπορική χρήση της φωτογραφίας από την εταιρία.

Κατανοήστε τη δέσμευσή σας.

Εφόσον χρησιμοποιήσετε μια άδεια CC για το έργο σας, μπορείτε πάντα να την αλλάξετε. Αλλά, αν κάποιος χρησιμοποίησε το έργο σας κάτω από αυτούς τους όρους, πριν να τους αλλάξετε, δεν μπορείτε να τους «πάρετε πίσω».  Ας πάμε πίσω στο παράδειγμα της φωτογραφίας: Εάν αλλάξετε την άδεια σε «All rights reserved», κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την εικόνα σας με άδεια CC από εδώ και πέρα. Αλλά ο blogger που την χρησιμοποίησε, θα συνεχίσει να την χρησιμοποιεί με άδεια CC , γιατί με αυτή τη άδεια την διανέματε τότε.

Αποφασίστε πώς θέλετε να αναφέρεται το όνομα σας.

Όλες οι τρέχουσες άδειες Creative Commons απαιτούν από τον χρήστη που χρησιμοποιεί την εργασία σας, να σας αναφέρει και να σας αναγνωρίζει ως δημιουργό με κάποιο τρόπο. Μπορείτε να καθορίσετε πώς ακριβώς θα θέλατε να αναφέρονται σε εσάς (Το όνομα χρήστη σας; Το όνομά σας;Το ονοματεπώνυμό σας; Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: «Παρακαλώ να αναφέρεται η Molly Simonson ως ο δημιουργός αυτού του έργου.»

Να ξέρετε τους λόγους γιατί να χρησιμοποιήσετε μια άδεια Creative Commons.

Μερικοί λόγοι για να προτιμήσετε μια άδεια Creative Commons αντί για το «Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος»:

  • Η δυνατότητα της άδειας να δίνει σαφής περιγραφή των δικαιωμάτων του δημιουργού  και των χρηστών
  • Η ικανότητα να δίνουν  μορφές αδειοδότησης οι οποίες είναι νομικώς αποδεδειγμένες
  • Η δυνατότητα να καταχωρηθεί το περιεχόμενό σας με τις περισσότερες από τις μηχανές αναζήτησης που υποστηρίζουν τις άδειες CC
  • Εάν επιλέξετε μια άδεια CC, θα μπορείτε να είστε βέβαιοι, ότι το όνομά σας αναφέρεται παντού και ότι όλα τα παράγωγα έργα (αν επιλέξετε τον όρο παρόμοια διανομή SA) τα οποία βασίζονται στην εργασία σας, δημοσιεύονται υπό τους ίδιους όρους.

Εξετάστε με προσοχή τις επιλογές σας.

Κάθε άδεια έχει τις δικές της προϋποθέσεις και όρους:

  • Θέλετε να επιτρέψετε τις τροποποιήσεις στο έργο σας; Για να είναι δυνατή η τροποποίηση του έργου σας σημαίνει ότι οι άλλοι μπορούν να διορθώσουν, να επικαιροποιήσουν, να βελτιώσουν και να προσαρμόσουν το περιεχόμενο του. Αυτή η δυνατότητα τροποποίησης εξασφαλίζει ότι το περιεχόμενο σας θα χρησιμοποιείται περισσότερο και πιο συχνά, επειδή το κοινό δεν θα περιορίζεται από το πώς θα το μοιράζεται και το επαναχρησιμοποιεί  Αν αποφασίσετε να επιτρέψετε  τροποποιήσεις, μπορείτε να επιλέξετε και τον όρο  «Παρόμοια Διανομή (SA)«. Αυτό σημαίνει, ότι κάθε τροποποίηση πρέπει να δημοσιευθεί με την ίδια άδεια. Να γνωρίζετε όμως, ότι είναι πολύ δύσκολο για τους άλλους δημιουργούς περιεχομένου να επαναχρησιμοποιήσουν  έργα με «παρόμοια διανομή»,  μιας και τους αρέσει να ανακατεύουν έργα ανοιχτού περιεχομένου που έχουν διαφορετικές άδειες.
  • Θέλετε να επιτρέψετε στους άλλους να αντιγράφουν, διανέμουν, και να αναπαράγουν το έργο σας – και τις παράγωγες εργασίες που βασίζονται σε αυτό – αλλά μόνο για μη εμπορικούς σκοπούς;  Τότε θα πρέπει να επιλέξετε και τον όρο «Μη Εμπορική Χρήση» (NC)
  • Θέλετε το όνομά σας σε κάθε αντίγραφο ή τροποποιημένη έκδοση του περιεχομένου του έργου σας;  Ο όρος «Αναφορά Δημιουργού» (ΒΥ)  υποχρεώνει τους χρήστες να σας αναφέρουν, και γίνεται ένα πολύ ένα καλό εργαλείο προώθησης του ονόματος και του έργου σας.
  • Θέλετε να επιτρέψετε στους άλλους να διανέμουν παράγωγα έργα μόνο στο πλαίσιο μιας άδειας ίδιας με την άδεια που διέπει την εργασία σας; Αυτό σημαίνει οι πρέπει να επιλέξετε και το όρο  «Παρόμοια Διανομή (SA)
  • Θέλετε να επιτρέψετε στους άλλους να αντιγράψουν, διανείμουν, προβάλουν, και εκτελούν μόνο πιστά αντίγραφα της εργασίας σας, χωρίς να κάνουν καμιά αλλαγή ή παράγωγο έργο;  Τότε θα πρέπει να προσθέσετε και το όρο Όχι Παράγωγα Έργα » (ND)

Επιλέξτε την άδεια χρήσης που ταιριάζει καλύτερα στους σκοπούς σας.

Μόλις είστε σίγουροι για τους όρους που θέλετε να εφαρμόσετε (ή δεν θέλετε να εφαρμόσετε), μπορείτε να επιλέξετε την άδεια που αντανακλά καλύτερα τις ανάγκες σας . Παρακάτω είναι οι έξι κύριες άδειες χρήσης CC:

Αναφορά Δημιουργού 4.0 (CC-BY)

Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να αναδιανέμουν, να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργου, ακόμη και με εμπορική χρήση, με την προϋπόθεση να κάνουν αναφορά σε εσάς ως τον δημιουργό του πρωτοτύπου. Είναι μια από τις πιο εξυπηρετικές άδειες που προσφέρονται. Συνιστάται για τη μεγιστοποίηση της διάχυσης και της χρήσης του αδειοδοτούμενου υλικού.

Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 4.0  (CC-BY-SA)

Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργα, με την προϋπόθεση να κάνουν αναφορά σε εσάς ως δημιουργό και να διαθέτουν τα νέα τους δημιουργήματα με τους ίδιους ακριβώς όρους. Αυτή η άδειασυχνά παρομοιάζεται με τις ελεύθερες άδειες και τις άδειες λογισμικού ανοιχτού κώδικα «copyleft». Όλα τα νέα έργα που θα βασίζονται στο δικό σας θα έχουν τους όρους της αρχικής άδειας, επομένως στα παράγωγα θα επιτρέπεται η εμπορική χρήση. Αυτή η άδεια χρησιμοποιείται από τη Wikipedia και συνιστάται για τα είδη που επωφελούνται από την ενσωμάτωση περιεχομένου όπως γίνεται στη Wikipedia και σε παρόμοια αδειοδοτημένα έργα.

Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0  (CC-BY-NC)

Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργα, αλλά χωρίς εμπορική χρήση. Αν και τα νέα τους έργα πρέπει να σας αναγνωρίζουν και να παραμένουν μη-εμπορικά, δεν οφείλουν να τα αδειοδοτούν με τους ίδιους όρους.

Αναφορά Δημιουργού – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (CC-BY-ND)

Αυτή η άδεια επιτρέπει την αναδιανομή, με εμπορική και μη εμπορική χρήση,  με την προϋπόθεση να γίνεται αναφορά σε εσάς ως δημιουργό και το έργο σας να παραμείνει αμετάβλητο στο σύνολό του.

Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0  (CC-BY-NC-SA)

Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργα χωρίς εμπορική χρήση, με την προϋπόθεση να κάνουν αναφορά σε εσάς και να  διαθέτουν τα νέα τους δημιουργήματα με τους ίδιους ακριβώς όρους.

Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (CC BY-NC-ND)

Αυτή η άδεια είναι η πιο περιοριστική από τις 6 κύριες άδειες, επιτρέποντας στους άλλους να έχουν πρόσβαση στο έργο σας και να το μοιράζονται με άλλους εφόσον κάνουν αναφορά σε εσάς, ωστόσο δεν μπορούν να το αλλάξουν με κανένα τρόπο ούτε να το χρησιμοποιούν για εμπορική χρήση.

 

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

συνεχίστε την αναζήτηση »