Η μεγάλη σύζευξη του 2020 είναι ιδιαίτερα σπάνια καθώς οι πλανήτες αυτοί δεν έχουν βρεθεί τόσο κοντά για περίπου 400 χρόνια και δεν υπήρξαν ορατοί από τόσο κοντά τη νύχτα από τα μεσαιωνικά χρόνια, το 1226

Για ένα μεγάλο αστρονομικό φαινόμενο μιλούν οι αστρονόμοι, καθώς ο Δίας και ο Κρόνος πρόκειται να έρθουν πολύ κοντά στον βραδινό ουρανό, κάτι που έχει να συμβεί τα τελευταία 400 χρόνια.

Προτού να έρθει το 2020 στο τέλος του, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ο Δίας κι ο Κρόνος θα εμφανιστούν για να σχηματίσουν έναν «διπλό πλανήτη». Μια τέτοια θεαματική σύζευξη, όπως είναι αυτή η πλανητική στοίχιση, δεν έχει συμβεί για σχεδόν 800 χρόνια. Όταν οι τροχιές του στοιχίζονται κάθε 20 χρόνια, ο Δίας κι ο Κρόνος έρχονται εξαιρετικά κοντά.

Μεγάλες συζεύξεις συμβαίνουν όταν ο Δίας, ο οποίος περιβάλλει τον ήλιο σε σκιά κάτω των 12 ετών, και ο Κρόνος, ο οποίος περιστρέφεται σε τροχιά κάθε 29,5 χρόνια, έρχονται σε άμεση ευθυγράμμιση με τη Γη. Το φαινόμενο συμπίπτει με το χειμερινό ηλιοστάσιο, όταν η κλίση του βόρειου ημισφαιρίου μακριά από τον ήλιο παράγει τη συντομότερη μέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα.

Η μεγάλη σύζευξη του 2020 είναι ιδιαίτερα σπάνια καθώς οι πλανήτες αυτοί δεν έχουν βρεθεί τόσο κοντά για περίπου 400 χρόνια και δεν υπήρξαν ορατοί από τόσο κοντά τη νύχτα από τα μεσαιωνικά χρόνια, το 1226.

Οι στοιχίσεις μεταξύ αυτών των δύο πλανητών είναι πολύ σπάνιες, καθώς συμβαίνουν κάθε περίπου 20 χρόνια, αλλά αυτή η σύζευξη είναι ιδιαίτερα σπάνια λόγω του γεγονότος ότι θα εμφανιστούν εξαιρετικά κοντά ο ένας στον άλλον. Ο αστρονόμος Patrick Hartigan από το Rice University είπε σε δήλωσή του ότι «θα πρέπει να πας τόσο πίσω, στην αυγή της τετάρτης Μαρτίου του 1226, για να δεις μια πιο στενή στοίχιση μεταξύ αυτών των αντικειμένων στον νυχτερινό ουρανό».

Τι είναι η μεγάλη σύζευξη

Το 1610 ο Ιταλός αστρονόμος Galileo Galilei ανακάλυψε και τους τέσσερις δορυφόρους του Δία και τα «δαχτυλίδια» του Κρόνου. Όχι πολύ αργότερα, το 1623, οι δύο αυτοί πλανήτες εθεάθησαν στοιχισμένοι για πρώτη φορά. Η σύζευξη μερικές φορές έχει την ονομασία «χριστουγεννιάτικο αστέρι» λόγω της σύνδεσης της με την ιστορία γέννησης του Χριστού. Στην ιστορία, το αστέρι καθοδηγεί τους Μάγους στο σπίτι του Ιησού που πολλοί Χριστιανοί πιστεύουν ότι ήταν θαύμα. Οι αστρονόμοι έχουν προσπαθήσει να συνδέσουν το αστέρι με διάφορα σπάνια ουράνια γεγονότα συμπεριλαμβανομένου του κομήτη, του σούπερ-νόβα και της σύζευξης.

Η λέξη σύζευξη χρησιμοποιείται από τους αστρονόμους για να περιγράψουν τη συνάντηση αντικειμένων στον νυχτερινό ουρανό, και η «μεγάλη σύζευξη» συμβαίνει μεταξύ των 2 μεγαλύτερων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα, του Δία και του Κρόνου.
Οι πλανήτες θα είναι τόσο κοντά που θα εμφανιστούν κατά κάποιο τόπο σαν να αλληλοκαλύπτονται, δημιουργώντας έτσι ένα σπάνιο «διαπλανητικό» αποτέλεσμα.
Ωστόσο, ενώ θα φαίνονται να βρίσκονται πολύ κοντά στη Γη, στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μακριά.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

Το πιο ισχυρό ραδιο – τηλεσκόπιο στον κόσμο κατέρρευσε στο Πουέρτο Ρίκο, αφήνοντας στο σκοτάδι μεταξύ άλλων και την αναζήτηση εξωγήινων σημάτων από το διάστημα.

Το τηλεσκόπιο Arecibo, είχε ουσιαστικά κλείσει από τον Αύγουστο, αφού είχαν σπάσει καλώδια που συγκρατούσαν το «πιάτο». Στις αρχές Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά παρόμοιων ατυχημάτων και αφού η χρηματοδότηση του τηλεσκοπίου μειώθηκε σταθερά την τελευταία δεκαετία, ανακοινώθηκε ο παροπλισμός του.

Αρχικά σχεδιασμένο για την παρακολούθηση σοβιετικών δορυφόρων και βαλλιστικών πυραύλων στη δεκαετία του 1950, το Arecibo χτίστηκε τελικά στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στρέφοντας το βλέμμα στο διάστημα. Χρηματοδοτούμενο από το NSF και τη NASA, ήταν στην πρώτη γραμμή της αστρονομικής ανακάλυψης για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Χρησιμοποιήθηκε για να προσδιορίσει την περίοδο περιστροφής του πλανήτη Ερμή, για να αποδείξει την ύπαρξη των αστεριών νετρονίων, να τραβήξει την πρώτη άμεση εικόνα ενός αστεροειδούς και να εντοπίσει μυστηριώδεις ραδιοφωνικές εκρήξεις από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του διαστήματος.

Το τηλεσκόπιο χρησιμοποιήθηκε στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής από τη δεκαετία του 1970. Το 1974 έστειλε ένα μήνυμα 25.000 έτη φωτός στο διάστημα. Το μήνυμα, περιελάμβανε αριθμούς, φιγούρες, χημικούς τύπους, προς αναζήτηση εξωγήινων που πιθανά απαντούσαν στην κλήση. Όμως δεν πήρε ποτέ απάντηση. Συγκεκριμένα το μήνυμα αποτελούνταν από 1.679 δυαδικά ψηφία (210 bytes), τα οποία μεταδόθηκαν σε συχνότητα 2.380 MHz με διαμόρφωση συχνότητας στα 10 Hz ισχύ εκπομπής 1.000 kW. Τα ψηφία του 1 και 0 από τα οποία αποτελείται το μήνυμα στην δυαδική μορφή του, μεταδόθηκε με μετατόπιση συχνότητας στον ρυθμό των 10 ψηφίων ανά δευτερόλεπτο. Η συνολική εκπομπή διήρκησε λιγότερο από 3 λεπτά.

Να σημειωθεί ότι η εμβληματική κατασκευή του αποτυπώθηκε και στην τελευταία σκηνή της ταινίας James Bond του 1995 «Goldeneye».

Το βίντεο της κατάρρευσης

Το πρόσφατα δημοσιευμένο βίντεο δείχνει την κατάρρευση του Παρατηρητηρίου Arecibo – του δεύτερου μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκόπιου στη Γη- ένα ακόμα βρίσκεται στην Κίνα. Το τηλεσκόπιο της Κίνας (FAST) και το Arecibo θεωρήθηκαν ευρέως ως «δύο μεγάλα μάτια» της Γης και είχαν ειδική αποστολή την παρακολούθηση των σημάτων από το διάστημα σε 24ωρη βάση, δεδομένης της θέσης τους σε αντίθετες πλευρές του πλανήτη. Η κινεζική εγκατάσταση θα φέρει τώρα το βάρος της παρακολούθησης των σημάτων έως ότου κατασκευαστεί μια αντίστοιχη πλατφόρμα.

Ο Jonathan Friedman, μέλος του προσωπικού του παρατηρητηρίου, είπε ότι η κατάρρευση ακούστηκε σαν σεισμός ή χιονοστιβάδα

Πάντως, ο Ralph Gaume, διευθυντής του τμήματος αστρονομικών επιστημών του NSF, δήλωσε: «Το NSF δεν κλείνει το Παρατηρητήριο Arecibo», προσθέτοντας ότι ήταν πολύ νωρίς για να συζητηθεί η αντικατάστασή του.

Τα χαλύβδινα καλώδια που συγκρατούσαν το τηλεσκόπιο των 305 μέτρων έσπασαν και η πλατφόρμα 820 τόνων έπεσε τη Δευτέρα το βράδυ, δήλωσε το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) σε ένα tweet την Τρίτη.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

Μια εξίσωση, σαν αυτή που έφτιαξε ο Νεύτωνας στις αρχές του 18ου αιώνα που μας λέει ότι ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας είναι ανάλογος της δύναμης που ασκείται σε ένα σώμα, βρίσκεται πίσω από τα μαθηματικά μοντέλα με βάση τα οποία οι ειδικοί κάνουν προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας. Μεταβλητές όπως το πλήθος των νοσούντων από Covid-19, των ευπαθών, των θεραπευμένων σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εισάγονται στις διαφορικές εξισώσεις και οι προβλέψεις γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή.

Παρότι τα μοντέλα αυτά προσφέρουν μια πρώτη εικόνα της δυναμικής της επιδημίας, χωρίζοντας τον πληθυσμό σε ομάδες μολυσματικών, ευπαθών, θεραπευμένων, δεν λαμβάνουν, υπόψη, το βασικότερο ζητούμενο, σύμφωνα με τον καθηγητή Μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και επί σειρά ετών συνεργάτη του Νομπελίστα φυσικοχημικού Ιλία Προγκοζίν, Γιάννη Αντωνίου. «Αυτό είναι οι επαφές που έχει κάθε άτομο, οι οποίες καθορίζουν την μετάδοση της νόσου στην κοινωνία. Εκεί παίζεται το παιχνίδι. Ένα άτομο με πολλές διασυνδέσεις δεν επηρεάζει τη μετάδοση του ιού όπως ένα άτομο με λίγες επαφές. Η διάδοση ενός ιού καθορίζεται από την γεωμετρία των επαφών των ατόμων» εξηγεί ο ίδιος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

H Θεωρία Δικτύων στην πανδημία

Η γεωμετρία των επαφών των ατόμων αναλύεται με τα εργαλεία της Θεωρίας Δικτύων, μέσω της οποίας μπορούν να ξεπεραστούν οι περιορισμοί των μαθηματικών μοντέλων που εφαρμόζονται μέχρι στιγμής. Οι περιορισμοί οφείλονται στο ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η τοπική πληροφορία. «Στο δίκτυο οι κόμβοι είναι οι άνθρωποι. Ένας κόμβος που βλέπει πολλούς άλλους κόμβους λέγεται ομφαλός. Ο ομφαλός έχει πάρα πολλές άμεσες διασυνδέσεις. Εάν μολυνθεί ο ομφαλός θα μολύνει πολύ περισσότερους. Αν, για παράδειγμα, ένα άτομο πάει σε ένα γαμήλιο γλέντι και μιλήσει με εκατό άλλα άτομα, σύμφωνα με τα ποσοστά μετάδοσης του ιού, θα μολύνει σίγουρα τριάντα με σαράντα ανθρώπους. Η παρουσία πολλών ομφαλών αυξάνει τον βασικό ρυθμό αναπαραγωγής, το πολυσυζητημένο R_0 (δηλαδή πόσους μολύνει ένας μολυσμένος κατά μέσο όρο)» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου.

Επιπλέον σημειώνει ότι ένας δείκτης που περιγράφει την κρισιμότητα της κατάστασης είναι το πόσο διασυνδεδεμένοι είναι οι ομφαλοί μεταξύ τους. Αν τα δεδομένα αυτά υπάρχουν, μπορεί κανείς να εξετάσει – με ένα κλικ – πόσο συνδέονται μεταξύ τους οι ομφαλοί. Αυτός ο δείκτης ονομάζεται assortativity (συνταίριασμα) και αν είναι υψηλός, τότε η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Αν είναι χαμηλός, τότε υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης και απομόνωσης των «ομφαλών» ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον καθηγητή, ότι αν υπάρχει η πληροφορία που αφορά το δίκτυο επαφών των ανθρώπων, είναι εφικτή η μοντελοποίηση της διάδοσης του ιού, γεγονός που μπορεί να παρέχει νέους δείκτες. Οι δείκτες αυτοί μπορούν να εκτιμήσουν ακριβέστερα τους χρόνους διάδοσης και το αποτέλεσμα των έγκαιρων παρεμβάσεων για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας.

«Ένα μέρος των δεδομένων αυτών για τα δίκτυα των επαφών υπάρχει, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η μοντελοποίηση της διάδοσης του κορονοϊού μέσω της Θεωρίας Δικτύων είναι η απόκτηση των δεδομένων αυτών από ιατρούς και η συνεργασία τους, στη συνέχεια, με μαθηματικούς, για την διαρκή αναπροσαρμογή των μοντέλων όσο παράγονται νέα δεδομένα» προσθέτει.

Τα ανοιχτά προβλήματα των διαφορικών εξισώσεων 

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Μαθηματικών του ΑΠΘ επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο τα μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται στις διαφορικές εξισώσεις και χρησιμοποιούνται κατά κόρον, να λαμβάνουν υπόψη δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι ότι οι παράμετροι που εισάγονται στην εξίσωση μεταβάλλονται διαρκώς, συνεπώς είναι απαραίτητος ο υπολογισμός τους εκ νέου, όταν το εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι, ώστε να διορθώνεται η εξίσωση και τα αποτελέσματά της να ανταποκρίνονται στην διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Επίσης η εξίσωση μπορεί να βελτιώνεται, με την προσθήκη και άλλων παραμέτρων που διαπιστώνουν οι γιατροί.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η αδυναμία ακριβούς προσδιορισμού, ανά πάσα στιγμή, των ατόμων που μπορεί να φτάσουν στη χώρα από οποιοδήποτε σημείο και μπορεί να είναι φορείς του ιού, ώστε τελικώς να μην γίνεται καταγραφή και καταχώρησή τους. Το στοιχείο αυτό δεν εισάγεται στην εξίσωση, ωστόσο μέχρις ενός σημείου, αντιμετωπίζεται μέσω του υπολογισμού των επιπτώσεων των σφάλματων στην εξίσωση και συνακόλουθα στην ακρίβεια των προβλέψεων.

Κορονοϊός και θεωρία του Χάους 

Στο ερώτημα αν η έννοια του χάους βρίσκει εφαρμογή στην κατάσταση που διαμορφώνεται με τον κορονοϊό στη χώρα μας, ο κ. Αντωνίου αναφέρει: «χάος σημαίνει υψηλή ευαισθησία σε μικρές διαταραχές – αβεβαιότητες. Αν εμφανιστεί ευαισθησία και μικρές αλλαγές μπορούν να ανατρέψουν την πορεία της πανδημίας, τότε εκδηλώνεται χάος που καθιστά ανέφικτη την μεσο-μακροπρόθεσμη πρόβλεψη. Αν πάλι οι μικρές αλλαγές που μπορεί να υπάρχουν, δεν ανατρέπουν σημαντικά την πορεία της πανδημίας τότε εχουμε ομαλότητα, δεν υπάρχει χάος». Διευκρινίζει, πάντως, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει συστηματική ανάλυση ευαισθησίας στα συγκεκριμένα μαθηματικά μοντέλα και με τις συγκεκριμένες τιμές, συνεπώς δεν μπορεί να εξαχθεί κάποιο καθολικό συμπέρασμα σχετικά με το αν το χάος εκδηλώνεται στην περίπτωση της πανδημίας. Γενικά πάντως, σχολιάζει ότι οι διαφορικές εξισώσεις που έχουν ενσωματωθεί στη φαρέτρα των επιδημιολόγων παρουσιάζουν χάος σε πολύ ακραίες περιπτώσεις.

Καλά νέα από τη συμμετοχή των φοιτητών στα μαθήματα 

Πέραν, όμως, των αποτελεσμάτων των μαθηματικών μοντέλων, το σίγουρο είναι, κατά τον κ. Αντωνίου, ότι εν μέσω πανδημίας, το ποσοστό των φοιτητών που παρακολουθεί τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο μέσω τηλεδιάσκεψης έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή και τη δια ζώσης διδασκαλία. «Παλαιότερα η συμμετοχή ήταν μισή από ό,τι σήμερα που διαμορφώνεται κοντά στο 100%. Οι φοιτητές έχουν, επίσης, κερδίσει χρόνο από τις μετακινήσεις τους ενώ και η επιστημονική συνεργασία μεταξύ καθηγητών και φοιτητών έχει διευκολυνθεί, γίνεται αμεσότερα και πιο γρήγορα, τηλεφωνικά ή μέσω τηλεδιάσκεψης» υπογραμμίζει.

Υπάρχει τελικά ελπίδα χωρίς τα μαθηματικά; 

«Όχι, δεν υπάρχει» απαντά αφοπλιστικά ο κ. Αντωνίου και τονίζει ότι τα μαθηματικά μοντέλα και οι προσομοιώσεις που γίνονται μέσω αυτών, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, διευκολύνουν πολύ τους επιστήμονες στην πρόβλεψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται. «Το να θεωρεί κανείς ότι υπάρχει ελπίδα στην πανδημία χωρίς μαθηματικά είναι σαν να πιστεύει ότι ο άνθρωπος να πάει στη σελήνη χωρίς μαθηματικά» λέει χαριτολογώντας.

Προβλέπει, μάλιστα, τέτοια πρόοδο στα μαθηματικά και στην τεχνολογία τα επόμενα δέκα χρόνια, που οι προσομοιώσεις θα αγγίζουν τεράστια ποσοστά ακρίβειας και οι άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα μεγάλο δίλημμα: την εξομοίωσή τους με τις μηχανές ή την αποδέσμευση του νου από μηχανικές διεργασίες, για την ανάπτυξη της σκέψης, την εμβάθυνση του στοχασμού και την καλλιέργεια της καλλιτεχνικής δημιουργικής έκφρασης…

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

Ο Οκτώβριος θα έχει μια δεύτερη πανσέληνο αύριο, τελευταία ημέρα του μήνα – Ο ξένος Τύπος αναφέρεται στην πιο «τρομακτική» βραδιά Halloween, λόγω του σπάνιου φαινομένου

Ο Οκτώβριος μας αποχαιρετά με μια δεύτερη πανσέληνο το Σάββατο, τελευταία ημέρα του μήνα.
Σύμφωνα με τη NASA, η αυριανή πανσέληνος θα συμβεί στις 15:49 ώρα Ελλάδας. Το φαινόμενο της διπλής πανσελήνου στον ίδιο μήνα συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 2,7 χρόνια. Η επόμενη φορά θα είναι τον Αύγουστο του 2023.
Για όσους λαούς γιορτάζουν το Χάλοουϊν στις 31 Δεκεμβρίου, η διπλή πανσέληνος, που στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1940 αποκαλείται «θλιμμένο ή μπλε φεγγάρι» («blue moon»), έχει μια πρόσθετη ιδιαιτερότητα. Κατά τη δεύτερη πανσέληνο του Οκτωβρίου, το φεγγάρι θα βρίσκεται στο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του από τη Γη (σεληνιακό απόγειο), σε απόσταση περίπου 406.400 χιλιομέτρων (η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.500 χλμ). Πρόκειται συνεπώς για μια «μικρο-Σελήνη», το αντίθετο της «υπερ-Σελήνης», όταν το φεγγάρι έχει πλησιάσει τη Γη πολύ (περίγειο).
Μπλε φεγγάρι αποκαλείται η δεύτερη πανσέληνος που είναι δυνατό να συμβεί στη διάρκεια ενός μήνα και ο όρος δεν αναφέρεται στο χρώμα του φεγγαριού αν και το φεγγάρι μπορεί υπό κάποιες συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας να έχει τέτοια απόχρωση.
Η δεύτερη Πανσέληνος του Οκτωβρίου συμπίπτει με το Χάλοουϊν θα είναι ορατή από όλη σχεδόν την υδρόγειο, με εξαίρεση τα ανατολικά τμήματα της Αυστραλίας, γεγονός που έχει συμβεί τελευταία φορά το 1944, στα τελευταία στάδια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Θα είναι μια Πανσέληνος με πάρα πολύ ισχυρή ενέργεια, απρόβλεπτη και ανατρεπτική. Ο ξένος Τύπος δε, αναφέρεται στην πιο «τρομακτική» βραδιά Halloween, λόγω του σπάνιου φαινομένου.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

 

Αύριο Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 στις 16:30 ο Ήλιος θα φτάσει στο επονομαζόμενο Φθινοπωρινό Ισημερινό σημείο της τροχιάς του και από την στιγμή εκείνη θα ξεκινήσει το φετινό Φθινόπωρο. Το τι συμβαίνει είναι το εξής:

Κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση πάνω στην τροχιά της από αυτήν που βρισκόταν την προηγουμένη, και από κάθε νέα θέση εμείς πάνω στη Γη αντικρίζουμε τον Ήλιο από διαφορετική γωνία. Έτσι κάθε φορά που η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, μας φαίνεται ότι ο Ήλιος ήταν αυτός που συμπλήρωσε έναν κύκλο γύρω από τη Γη, πάνω στην εκλειπτική. Η εκλειπτική δηλαδή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απεικόνιση, ή η προέκταση πάνω στην ουράνια σφαίρα, της γήινης τροχιάς γύρω από τον Ήλιο.

Αν παρατηρήσουμε την εκλειπτική και τη συγκρίνουμε με τον ουράνιο ισημερινό (την προέκταση δηλαδή του ισημερινού της Γης και την αποτύπωσή του πάνω στον ουράνιο θόλο) θα δούμε ότι οι δύο αυτοί κύκλοι δε συμπίπτουν, αλλά αντίθετα τέμνονται, σχηματίζοντας γωνία ίση με 23 μοίρες και 27 πρώτα λεπτά, λόγω της κλίσης που έχει ο άξονας της Γης σε σχέση με το επίπεδο που σχηματίζει η εκλειπτική. Η γωνία αυτή ονομάζεται «λόξωση της εκλειπτικής», και τα δύο αυτά σημεία στα οποία τέμνονται οι δύο κύκλοι ονομάζονται «ισημερινά σημεία».

Στο πρώτο σημείο ο ουράνιος ισημερινός τέμνει την εκλειπτική εκεί όπου ο Ήλιος βρίσκεται στις 20-21 Μαρτίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται εαρινό ισημερινό σημείο, και από την ημέρα αυτή αρχίζει η Άνοιξη. Εκ διαμέτρου αντίθετα η τομή γίνεται όταν ο Ήλιος βρίσκεται στις 22-23 Σεπτεμβρίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το Φθινόπωρο.

Στο θέμα αυτό υπάρχει όμως μια παρανόηση που θα πρέπει να διευκρινιστεί. Πριν από μερικά χρόνια ορισμένοι φίλοι, κοιτάζοντας τα διάφορα επιτραπέζια ημερολόγια και την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, με ρώτησαν γιατί η ημέρα της ισημερίας δεν συμπίπτει με την ημέρα που έχουμε ίση ημέρα και ίση νύχτα στην Αθήνα όπως αναφέρεται στα ημερολόγιά τους με βάση την Ανατολή και τη Δύση του Ήλιου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις ισημεριές υπολογίζουμε την θέση που βρίσκεται το γεωμετρικό κέντρο του Ήλιου, ενώ για την ανατολή υπολογίζουμε την στιγμή που το άνω άκρο του δίσκου του ήλιου γίνεται ορατό πάνω από τον ορίζοντα και όχι όταν το κέντρο του ήλιου είναι ορατό. Με την ίδια έννοια, η δύση αναφέρεται στη στιγμή που το άνω άκρο του Ήλιου, και όχι το κέντρο του, εξαφανίζεται κάτω από τον ορίζοντα.

Είτε έτσι, όμως, είτε αλλιώς, η ευχή παραμένει η ίδια: Καλό Φθινόπωρο, από αύριο στις 4:30 μμ.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

 

Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου την Κυριακή, που θα είναι ορατή ως μερική στην Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσει μία ημέρα μετά η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού με το θερινό ηλιοστάσιο

Μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου θα συμβεί το πρωί της Κυριακής 21 Ιουνίου, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα ως μερική έκλειψη. Η έκλειψη αυτού του είδους συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον δίσκο του Ήλιου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φωτεινός δακτύλιος γύρω από το σκοτεινιασμένο φεγγάρι.

Το «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης θα αρχίσει στην κεντρική Αφρική και θα ταξιδέψει μέσω της Σαουδικής Αραβίας προς την Ινδία και τη νότια Κίνα, προτού τελειώσει κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι γειτονικές περιοχές σε αυτήν τη στενή ζώνη -μεταξύ των οποίων και η χώρα μας- θα δουν εν μέρει το φαινόμενο. Σημειώνεται, ότι στις 21 Ιουνίου θα υπάρχει Νέα Σελήνη και το φεγγάρι δεν θα είναι ορατό στον νυχτερινό ουρανό.

Στην Ελλάδα, όπου η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 8:00, εκτιμάται ότι η κάλυψη του ηλιακού δίσκου θα είναι μεγαλύτερη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας (περίπου 30% στη Ρόδο) και μικρότερη στα βόρεια και στα δυτικά (13% στην Κέρκυρα). Στην Αθήνα, σύμφωνα με το AstroVox, η κάλυψη θα φθάσει περίπου το 11% επί της φαινόμενης ηλιακής επιφάνειας.

Στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, όπου το φαινόμενο θα διαρκέσει μία ώρα και 23 λεπτά, η έναρξη της μερικής έκλειψης θα γίνει στις 7:48, θα φθάσει στο μέγιστο στις 8:28 και θα ολοκληρωθεί στις 9:11.

Επισημαίνεται ότι, όπως πάντα, η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα και όχι με γυμνά μάτια, επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία.

Περίπου μία ημέρα μετά, το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου (συγκεκριμένα στις 00:44 ώρα Ελλάδας της Τρίτης) θα υπάρξει θερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει και τυπικά το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα υπάρξει χειμερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει ο χειμώνας.

Στη χώρα μας μετά το θερινό ηλιοστάσιο, όπου υπάρχει η μικρότερη νύχτα του έτους, οι ημέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, εως ότου σχεδόν εξισωθούν με τις νύχτες κατά τη φθινοπωρινή ισημερία, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου θα υπάρχει πια η μικρότερη ημέρα.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, όσοι ξυπνούν νωρίς το πρωί έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το μελωδικό, πρωινό κελάηδημα των πουλιών. Όλα τα είδη δεν κελαηδούν την ίδια ώρα. Το γραφικό που ακολουθεί (ρολόι των πουλιών του NABU*) δείχνει πόσα λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου αρχίζουν να κελαηδούν ορισμένα κοινά είδη πουλιών.

Ο Κοκκινούρης (Phoenicurus phoenicurus) ξεκινάει πιο νωρίς από όλους, περίπου 80 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου, από το Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Ο γνωστός μας σπίνος (Fringillia coelebs) συνήθως “ξυπνάει” τελευταίος, μόλις 10 λεπτά πριν την ανατολή. Για να ακούσετε το κελάηδημα των πουλιών αυτών πατήστε ΕΔΩ. Στο νέο παράθυρο, εμφανίζεται το ρολόι (στα γερμανικά) και αρκεί να μετακινήσετε το δείκτη του ποντικιού στο σύμβολο κάθε πουλιού. Οι μαγευτικές μελωδίες θα σας συναρπάσουν και θα σας ταξιδέψουν σε όμορφα, ανοιξιάτικα πρωινά της εξοχής.

Τα πουλιά κελαηδούν συνήθως κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Ως εκ τούτου, το κελάηδημά τους ακούγεται περισσότερο από το τέλος του χειμώνα μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ειδικά από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ειδών κελαηδούν ταυτόχρονα. Συνήθως, μόνο τα αρσενικά κελαηδούν για να επισημάνουν την περιοχή τους και να προσελκύσουν τα θηλυκά.

Σχεδόν όλα τα είδη κελαηδούν πιο έντονα νωρίς το πρωί. Κάθε είδος έχει διαφορετικό χρόνο για το πρώτο κελάδημα του, το οποίο καθορίζεται από την αυξανόμενη φωτεινότητα της ημέρας. Κάθε πρωί, η σειρά με την οποία ακούγονται τα διάφορα είδη πουλιών είναι ίδια.

Η ανατολή του ήλιου είναι η ώρα αναφοράς. Σχεδόν όλα τα είδη πουλιών αρχίζουν το κελάηδημα πριν από την ανατολή του ηλίου, όταν ξεκινούν τα πρώτα είναι ακόμα σκοτάδι. Καθώς η άνοιξη προχωρά, το πρωινό κελάηδημα μετατοπίζεται πιο νωρίς το πρωί. Ταυτόχρονα, τα πουλιά στις περιοχές με ανατολική έκθεση ακούγονται πάντα νωρίτερα σε σχέση με τα πουλιά των περιοχών με δυτική έκθεση.

Οι εξαιρέσεις του κανόνα

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι κοκκινολαίμηδες (Erithacus rubecula) για παράδειγμα, που ζουν σε αστικές περιοχές, κελαηδούν τις νυχτερινές ώρες διότι στη διάρκεια της ημέρας έχει πολύ θόρυβο. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Βρετανία, υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων θορύβου που καταγράφονται σε μια περιοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας και του αριθμό των πτηνών που κελαηδούν τη νύχτα.

«Μετρήσαμε το φως της νύχτας και τα επίπεδα θορύβου. Ανακαλύψαμε ότι ο θόρυβος της ημέρας είχε πολύ πιο σημαντικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των πτηνών. Το νυχτερινό φως έχει και αυτό επιπτώσεις, αλλά πολύ μικρότερες από αυτές του θορύβου» εξηγεί ο Ρίτσαρντ Φούλερ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης..

Σύμφωνα με τον δρα Φούλερ «τα πουλιά φαίνεται να κελαηδούν τη νύχτα για να αποφύγουν τον συναγωνισμό με τα υψηλά επίπεδα θορύβουστις πόλεις μας στη διάρκεια της ημέρας ». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιοχές όπου τα πουλιά κελαηδούν τη νύχτα « τα επίπεδα του θορύβου είναι δέκα φορές υψηλότερα από τις περιοχές όπου δεν κελαηδούν ή κελαηδούν λίγο».

* NABU: Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

Η υπερπανσέληνος θα φαίνεται 30% πιο φωτεινή και 14% πιο μεγάλη και θα πλησιάσει στα 220.000 μίλια τη Γη

Η Πανσέληνος άλλοτε συνδέεται με τον ρομαντισμό και άλλοτε με τον θάνατο (βλέπε τα μυθεύματα με τους λυκανθρώπους). Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα φαντασμαγορικό φαινόμενο στον σκοτεινό ουρανό της νύχτας, πόσω μάλλον όταν είναι η μεγαλύτερη του έτους, μία ροζ υπερπανσέληνος.

Η ροζ πανσέληνος αναμένεται να εμφανιστεί επιβλητική στον αποψινό ουρανό, δίνοντας στους ταλαιπωρημένους από την καραντίνα λόγω του κορωνοϊου ανθρώπους, την ευκαιρία να απολαύσουν ωραίες εικόνες, μαζί με τους αγαπημένους τους, έστω και αν αυτό χρειαστεί να γίνει από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Η υπερπανσέληνος θα φαίνεται 30% πιο φωτεινή και 14% πιο μεγάλη, καθώς θα έρθει πολύ κοντά στη Γη.
Στις 21:08 ώρα Ελλάδας απόψε η Σελήνη θα πλησιάσει τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο). Μερικές ώρες αργότερα, στις 05:35 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα υπάρξει πανσέληνος. Η σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση του φαινομένου των παλιρροιών.
Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών. Μάλιστα ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται απόψε να έχει και έναν συνοδό στον ουρανό, ο οποίος θα είναι ο Στάχυς, ο φωτεινότερος αστέρας α (άλφα) του αστερισμού της Παρθένου.

Η επόμενη και τελευταία υπερπανσέληνος του έτους θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου. Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη από ό,τι απόψε.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

Θα λάβει χώρα στις 19:48 ώρα Ελλάδας στις 9 Μαρτίου και θα κάνει τη Σελήνη να δείχνει μεγαλύτερη και πιο φωτεινή από ό,τι συνήθως.

Μια ακόμη υπερπανσέληνος θα υπάρξει τη Δευτέρα, καθώς η ελλειπτική τροχιά του θα φέρει το φεγγάρι πιο κοντά στη Γη. Είναι η δεύτερη υπερπανσέληνος του 2020 από τις τέσσερις που θα υπάρξουν συνολικά φέτος. Η επόμενη θα συμβεί στις 8 Απριλίου.
Η κοντινή πανσέληνος θα λάβει χώρα στις 19:48 ώρα Ελλάδας στις 9 Μαρτίου και θα κάνει τη Σελήνη να δείχνει μεγαλύτερη και πιο φωτεινή από ό,τι συνήθως.
Η πανσέληνος του Μαρτίου ήταν γνωστή στους Ινδιάνους της Αμερικής ως «πανσέληνος των σκουληκιών», επειδή αυτή την εποχή το έδαφος μαλακώνει από τις βροχές και αρχίζουν να βγαίνουν τα σκουλήκια στην επιφάνεια.Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόσταση της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο. Ο όρος Υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επιστημονικός, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε από αστρολόγους.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

 

Η Α. Ισμαήλος Α.Ε., εξουσιοδοτημένος διανομέας και επισκευαστής της Mercedes-Benz Hellas, συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στο Βορειότερο Σχολείο της Ελλάδας προσφέροντας απλόχερα και διακριτικά την βοήθεια της στο εκπαιδευτικό έργο.

Η πιστότητα μιας ενέργειας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία της. Η διάρκεια είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί την ματιά με την οποία κοιτάζουν τα στελέχη της εταιρίας του νεαρούς μαθητές, τους γονείς τους αλλά και τους καθηγητές στα μακρινά Δίκαια του νομού Έβρου.

Είναι το τελευταίο σχολείο της Ελλάδας, στο βορειότερο σημείο της χώρας όπου οι 125 μαθητές από τα γύρω χωριά κάθε μέρα υψώνουν την Ελληνική σημαία και παρόλες τις αντιξοότητες ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Μπορεί οι σχολικές μονάδες να βρίσκονται 1.000 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα παρόλα αυτά, την απόσταση διανύουν με ιδιαίτερη όρεξη τόσο ο Πάνος όσο και ο Αντώνης Ισμαήλος για να βρεθούν δίπλα στους καθηγητές και τους μαθητές! Κάθε ενέργεια του προγράμματος ‘’Υιοθεσίας του Βορειότερου Σχολείου της Ελλάδας’’ είναι σχεδιασμένη προσεκτικά από κοινού από μαθητές-καθηγητές και στελέχη της εταιρίας.

Την περσινή χρονιά στο πρόγραμμα οι δαπάνες είχαν κατανεμηθεί 50-50 σε ενέργειες που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό του σχολείου σε επίπεδο εξοπλισμού και σε παροχές που ζήτησαν να έχουν οι μαθητές κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Ο φετινός σχεδιασμός περιλαμβάνει εξολοκλήρου δαπάνες που αφορούν το εκπαιδευτικό μέρος. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την πλήρη κάλυψη του κόστους των μαθητικών εκδρομών τόσο για το Γυμνάσιο-Λύκειο όσο και για το Δημοτικό. Επιπλέον, έχει ενταχθεί η πλήρης κάλυψη του κόστους θέρμανσης των Σχολικών μονάδων, όπως και η παροχή όλων των απαιτούμενων βοηθητικών συγγραμμάτων που χρειάζονται οι μαθητές για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους!

Ως εξέλιξη των Mentor Days που ξεκίνησαν πέρσι, η εταιρία σχεδίασε και πραγματοποίησε ‘Εβδομάδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού’ την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με ένα πλήρες πρόγραμμα όπου συμμετείχαν γονείς και μαθητές .Στο σχολείο διεξήχθησαν  ενημερωτικές ημερίδες με θεματικές ενότητες που είχαν διαλέξει οι μαθητές.

Οι ατομικές συναντήσεις των μαθητών, με ειδικούς στον επαγγελματικό προσανατολισμό, όπως και των γονιών με αρμόδιους σε θέματα σπουδών, έδωσε τα δεδομένα που κάθε μαθητής χρειάζεται για να μπορέσει να σχεδιάσει το μέλλον του. Ο σκοπός να ενεργοποιηθούν οι νεαροί μαθητές αναφορικά με τις επιλογές που έχουν να κάνουν τόσο στην μαθητική όσο και στην ακαδημαϊκή τους πορεία αλλά και την εξέλιξη τους μέχρι την είσοδο τους στην αγορά εργασίας έχει ήδη επιτευχθεί. Η παρουσία των γονιών στην συγκεκριμένη δράση εξασφαλίζει την εξέλιξη του έργου, βάση των όσων πρότειναν οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού στα παιδιά τους!

Παράλληλα η διενέργεια workshop που προσομοιώνει το κύκλο σπουδών διαφορετικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκόμενων αφού τους “ταξίδεψε” στην ακαδημαϊκή εξέλιξη ενός φοιτητή. Οι μαθητές ανάλογα με το αντικείμενο ενδιαφέροντος τους παρακολούθησαν σχετικά workshops αποκομίζοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Στην εκδήλωση λήξης της “Εβδομάδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού” στο Γυμνάσιο-Λύκειο Δικαίων Έβρου,ο Πάνος Ισμαήλος που φέρει την ευθύνη εκτέλεσης του εγχειρήματος ανέφερε: “Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να αποδειχτεί ότι όλοι οι μαθητές θα ανακαλύψουν μέσα από αυτές τις δράσεις τις δυνατότητες που έχουν και θα καλλιεργήσουν τις δεξιότητες τους που θα τους οδηγήσουν σε ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μέλλον. Έχοντας προσωπική άποψη για κάθε μαθητή από την παρουσία μου εδώ, αναγνωρίζω πόση ανάγκη έχουν να γνωρίσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Είναι πολύ αισιόδοξο ότι όλοι συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα αυτά και αναζητούν πληροφορίες και δεδομένα για να κάνουν τα σωστά βήματα”.

Είναι η διάθεση για προσφορά και το ανθρώπινο στοιχείο που κάνουν την διαφορά και από τις 2 πλευρές! Για την Α. Ισμαήλος Α.Ε. η ευθύνη που έχουν αναλάβει απέναντι στο σχολείο αποδεικνύεται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία! Οι άνθρωποι του σχολείου, καθηγητές, γονείς και μαθητές είναι υπό την φροντίδα της εταιρίας και με εμπιστοσύνη εξελίσσουν την σχέση αυτή. Θέλοντας να δώσει περισσότερα κίνητρα στους μαθητές, η εταιρία δημιούργησε για πρώτη χρονιά ένα πρόγραμμα υποτροφιών για 2 μαθητές!

“Η άψογη συνεργασία που έχουμε με τους καθηγητές, η σχέση που έχει αναπτυχθεί με τους γονείς και μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε με την βοήθεια τους, αλλά και η επιθυμία του πατέρα μου να βοηθήσουμε στο μέγιστο τα σχολεία εδώ, μας επιτρέπει να σας ανακοινώσουμε τις υποτροφίες, υπό την μορφή οικονομικής ενίσχυσης, που θα δικαιούνται με προτεραιότητα οι 2 πρώτοι απόφοιτοι  με την μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία του έτους! Η εταιρία θα καλύψει το συνολικό κόστος των διδάκτρων εάν οποιοσδήποτε μαθητής-τρια επιθυμεί να φοιτήσει σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για όλη την διάρκεια των σπουδών. Εάν ο μαθητής-τρια επιθυμεί να φοιτήσει σε δημόσιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα η εταιρία θα καλύψει το συνολικό κόστος του δικαιούχου για το πρώτο έτος σπουδών.”

Με τα παραπάνω λόγια του Πάνου Ισμαήλου, έκλεισε η “Εβδομάδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού” που άλλαξε τη ματιά με την οποία αντιμετωπίζουν οι νεαροί μαθητές το μέλλον τους.

Η Α. Ισμαήλος Α.Ε. στέκεται δίπλα τους για δεύτερη συνεχή χρονιά και αναπτύσσει δραστηριότητες που δημιουργούν αξία στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και στην επιλογή της να συμβάλλει στη συγκεκριμένη περιοχή και με αυτό τον τρόπο.

Οι ορίζοντες αυτών των παιδιών διευρύνονται με δεδομένα πάνω στα οποία θα χτίσουν τα επόμενα τους βήματα και την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Αρχικό άρθρο ΕΔΩ

 

συνεχίστε την αναζήτηση »