ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

18 Απριλίου, 2010 ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΑΚΡΗ

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤH  ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ

Καλημέρα είμαστε από το 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και θέλουμε να σας κάνουμε κάποιες ερωτήσεις.

Ευχαρίστως.

Η δουλειά που κάνετε εδώ σας αρέσει;

Ναι πάρα πολύ. Είναι από τι πιο ενδιαφέρουσες .

Τι το ενδιαφέρον έχει;

Έρχεσαι καθημερινά σε επαφή -εκτός του ότι ασχολείσαι με τον πολιτισμό- έρχεσαι σε επαφή  με τόσους ανθρώπους, ειδικά  το πόστο που έχω εγώ στα εισιτήρια μου αρέσει πάρα πολύ. Δεν υπάρχει ρουτίνα.

Πόσα χρόνια κάνετε αυτήν την δουλειά;

Εικοσιπέντε.

Εικοσιπέντε!

Ναι είμαι από τις πιο παλιές.

Είχατε δυσκολίες σε αυτήν την δουλειά;

Εγώ προσωπικά όχι, την κάνω με πολύ χαρά , πριν έρθω να δουλέψω εδώ, δούλευα πάλι με πολύ κόσμο σε κλινική και μου αρέσει. Εμείς δουλέψαμε 15 χρόνια στον Λευκό Πύργο που είχε πάρα πολύ κόσμο. Ερχόταν βέβαια και για το μνημείο και για την έκθεση, η οποία ήταν ενδιαφέρουσα το ίδιο. Ήταν ένα μικρό μουσείο, δηλαδή όπως είμαστε εδώ,  ήταν ένα μικρό μουσείο του βυζαντινού και πολλά πράγματα μεταφέρθηκαν εδώ.

Είχαμε πολύ κόσμο και εκεί και εδώ. Εδώ ξεκινήσαμε  με κάτι μικρές εκθέσεις στην  κάθε αίθουσα ξεχωριστά και ύστερα φιλοξενήσαμε την έκθεση του Αγίου Όρους  η οποία ήταν το γεγονός της εκατονταετίας.

 Θυμάμαι τότε χαμός γινόταν, πανικός κάθε μέρα.Στις καθημερινές έρχονται άτομα για να δούνε τις εκθέσεις;

Η Θεσσαλονίκη δεν έχει τουρισμό όπως η Αθήνα. Αυτοί που κυκλοφορούν πάντως στο κέντρο, οι περισσότεροι περνάνε από το μουσείο.

Συμβαίνει πολλές να είμαι  στο κέντρο και βλέπω αυτά τα πρόσωπα να κυκλοφορούν στην Αριστοτέλους, στην Τσιμισκή στα ξενοδοχεία. Πάντως όσοι έρχονται στην Θεσσαλονίκη, επισκέπτονται και το μουσείο.

 Ξένοι έρχονται;

Ναι έρχονται.

Από ποιές χώρες;

Έχουμε από όλες τις χώρες και τώρα  τελευταία βλέπω πολλούς Κινέζους, Γιαπωνέζους.  Έχω μιλήσει με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, δηλ. από Αργεντινή, με Αμερικάνους. Βέβαια οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι που έναν καιρό έρχονταν,  δεν έρχονται τώρα. Αυτά τα γκρουπ των Άγγλων και των Γερμανών δεν τα βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.

 Τι παρατηρείτε συνήθως στους επισκέπτες;

Οι επισκέπτες από εμάς φεύγουν ενθουσιασμένοι. Εγώ παρατηρώ ότι τους ενδιαφέρει πολύ.

Βλέπετε τι φοράνε, ποια γλώσσα μιλάνε προσπαθείτε να μαντέψετε την υπηκοότητα τους;

Εγώ έχω τέτοια εμπειρία και σαν χαρακτήρας  αυτό το γνωρίζω και από την προφορά τους. Δηλαδή μπαίνοντας μέσα κάποιος εγώ καταλαβαίνω τι ενδιαφέρον έχουν, όταν μιλάμε συνήθως από την προφορά καταλαβαίνω αν είναι από ανατολικές χώρες, αν είναι Γερμανοί, Άγγλοι.

Αυτό γίνεται  επειδή είμαι πολλά χρόνια σε αυτή την δουλειά και σε αυτό το πόστο  δηλαδή στην υποδοχή.  Εδώ σε αυτό το μουσείο πολύ στις αίθουσες δεν έχω  δουλέψει είμαι στην υποδοχή. Στο Λευκό Πύργο που ήμασταν ήμουν στις αίθουσες και έχω μεγάλη εμπειρία από τους επισκέπτες.

Τους αρέσει πάρα πολύ το μουσείο σαν κτίριο, σαν χώρος και η έκθεση επίσης. Εξάλλου έχουμε πάρει και το βραβείο, αυτό τα λέει όλα.

Προσπαθείτε να μαντέψετε τα επαγγέλματα των επισκεπτών;

Εγώ τους ρωτάω από που έρχονται συνήθως,  βέβαια τους φοιτητές θα τους ρωτήσω αν είναι από χώρα της Ευρώπης η από άλλες χώρες,  για το εισιτήριο. Επειδή οι μεν πληρώνουν, οι άλλοι πληρώνουν το μισό.

Και σας  είπα όλοι δεν μπορούν να έχουν αυτή -όχι την ικανότητα- απλά εγώ έχω μεγάλη  εμπειρία

 Η συμπεριφορά των μαθητών εδώ μέσα στον χώρο πως είναι;Ανάλογα. Είναι ορισμένα παιδιά που είναι πολύ  ήσυχα , έχουν ενδιαφέρον, είναι άλλα που μόνο χαβαλέ θέλουν να κάνουν. Αυτό φαίνεται από την είσοδο κιόλας.  Έχει τύχει μαθητές η κάποιος να κάνουν κάποια καταστροφή, κάποια ζημιά;

Όχι καταστροφή δεν έχει κάνει κανείς, όχι.

Κάποια αταξία;

Απλώς είναι  ζωηρά παιδιά , θέλουν να κάνουν καλαμπούρι, είναι η ηλικία, αυτά συγχωρούνται. Είναι μερικά που  έχουν πολύ ενδιαφέρον, αυτά  τα βλέπεις,  είναι συνήθως κοντά στον ξεναγό, κοντά στον καθηγητή.  Είναι άλλα που δεν τους ενδιαφέρει και εγώ τους το λέω πολλές φορές, παιδιά αν δεν έχετε ενδιαφέρον και αισθάνεστε ότι καταπιέζεστε μέσα, καλύτερανα   καθίσετε έξω.

Προσπαθούμε να είμαστε φιλικοί και με τα παιδιά γιατί και η ηλικία τους είναι τέτοια . Και συνήθως προβλήματα δεν αντιμετωπίζουμε.

 Διάσημους  επισκέπτες, θυμόσαστε κάποιους επώνυμους που ήρθαν εδώ;

Επώνυμοι πάρα πολλοί και βασιλείς έχουν έρθει, πρωθυπουργοί από  τα βαλκανικά κράτη, υπουργοί.

Όταν ήμασταν πολιτιστική πρωτεύουσα, όλες οι δεξιώσεις γινόταν εδώ και φιλοξενούσαμε όλα τα διάσημα πρόσωπα  και από τον χώρο τον πολιτικό και από τον καλλιτεχνικό. Έχουν περάσει  ο πατριάρχης, είχε έρθει ο αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας Αναστάσιος, μας ευλόγησε κιόλας, πρωθυπουργοί, εξάλλου για τα εγκαίνια η Μελίνα ήταν εκείνη που προσπάθησε.

Ήσασταν στα εγκαίνια του μουσείου

Βέβαια ήμουν

Θυμόσαστε την Μελίνα;

Στα εγκαίνια δεν ήταν η Μελίνα, δυστυχώς είχε φύγει από την ζωή. Ήταν ο πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ήταν ωραία εγκαίνια.

Γνωρίσαμε πάντως εδώ πολλά. Ζήσαμε έντονες στιγμές

Το αγαπάτε το μουσείο;

Ναι πάρα πολύ

Είναι κομμάτι της ζωής σας.

Ναι είναι και μου αρέσει αυτή η δουλειά. Μου αρέσει πολύ.

Εικοσιπέντε χρόνια.

Κάνω ευχάριστα αυτή την δουλειά. Εξάλλου κάθε μέρα κάτι άλλο παρουσιάζεται. Έχουμε συνεργασία και με παιδιά που έκαναν τις εργασίες τους εδώ, τους βοηθούσαμε στα ερωτηματολόγια τους για κάποιο διδακτορικό.

Θα λέγαμε ότι είναι ένας δεύτερος προσωπικός σας χώρος.

Ναι είναι αλήθεια και ο χώρος είναι πάρα πολύ ωραίος και σχεδόν είμαστε στο κέντρο της πόλης. Έχει όλα τα καλά.

Μακάρι να βρίσκουμε τέτοιες δουλειές.

Βέβαια λίγο  να πω την αλήθεια, όταν έχουμε πάρα πολύ κόσμο, φεύγουμε με ένα ζαλισμένο κεφάλι.

Έχει ένταση.

Ναι έχει . Αυτή την βδομάδα ήταν μέρες που δεχόμασταν 500-700  παιδιά από σχολεία και στην έκθεση του Αγίου Όρους δουλεύαμε όλοι δωδεκάωρο.

Χρειάζεται τεταμένη προσοχή να μην συμβεί κάτι.

Ναι βέβαια.

 Να σας ρωτήσω και κάτι τελευταίο, θυμόσαστε κάποιο περιστατικό έτσι λίγο τρελλό λίγο παράξενο με επισκέπτες;

Όχι δεν έχει συμβεί κάτι .

Με κάποιο σχολείο;

Όχι δεν έχουμε, τώρα εντάξει τους λέμε μερικές φορές να κάνουν  ησυχία και να υπήρχε λίγη ψιλοκόντρα. Αυτό γινόταν στον Λευκό Πύργο,  γιατί  αν δεν έκαναν ησυχία εκεί φοβόμασταν,  τα αντικείμενα ήταν κάπως ανοιχτά και φοβόμασταν. Αλλά διαφορετικά δεν έχουμε περιστατικά η παράξενους επισκέπτες. Γνωστούς έχουμε,  έχει περάσει όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος. Από καλλιτέχνες, όλοι έχουν περάσει από εδώ, σκηνοθέτες από το φεστιβάλ κινηματογράφου,  έρχονται όλα τα γνωστά πρόσωπα. Για το φεστιβάλ κινηματογράφου υπάρχει  ελεύθερη είσοδος. Ζητάει το φεστιβάλ ελεύθερη είσοδο και τους  δίνουμε όπως και σε μερικά συνέδρια. Όλα τα συνέδρια περνάνε από εδώ. Αυτά τα συνέδρια που γίνονται  για τον Ελληνισμό, τότε έρχονται Έλληνες από όλο τον κόσμο, μιλάμε μαζί τους. Ωραία είναι.

 Έχει γυριστεί κάποια ταινία στο βυζαντινό μουσείο;

Όχι ταινία δεν έχει γυριστεί, έρχονται από την ΕΤ3 και την ΝΕΤ και γυρίζουν ντοκυμανταίρ , παίρνουν συνεντεύξεις. Στον Λευκό Πύργο είχε γυριστεί μια ταινία.

Ευκαιρία είναι να γυρίσουμε εμείς. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Και εγώ παιδιά σας  ευχαριστώ  και  χάρηκα που σας γνώρισα.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Γενικά .

Αφήστε μια απάντηση


blog των ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ του 10ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Το ιστολόγιο αυτό κατασκευάστηκε για να μπορούν οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς να συμμετέχουν ενεργά και να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα δρώμενα των πολιτιστικών προγραμμάτων του σχολείου μας!

Πρόσφατα σχόλια


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση